Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО-РЕШИЋ: ЦИЉ ДА ЛОКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ОСТАНУ СТАБИЛНЕ

2 Јун, 2020

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејле Решић рекла је данас  да је циљ да локалне заједнице остану стабилне и сервис грађанима, те да је најмања ствар која у овом тренутку може да се уради да најнижа цијена рада остане 100 КМ као 2019. године.

 

"Већ сутра ћу обавијестити Конфедерацију синдиката о овом захтјеву и да о томе даље преговарамо", рекла је Решићева, додајући да се ово треба брзо урадити како би се локалне заједнице растеретиле.

 

Она је подсјетила да је нови Посебни колективни уговор ступио на снагу у фебруару и да су тада имали опсежне преговоре приликом потписивања, јер је Министарство управе и локалне самоуправе на неки начин било заступник општина и градова.

 

"Тада су нам изразито неразвијене општине рекле да је за њих прихватљиво да најнижа цијена рада буде 110 КМ. Ствари су се, у међувремену, промијениле и видимо да све локалне заједнице могу доћи у проблем. Имамо 33 неразвијене локалне заједнице и дискутабилно је да ли оне могу поднијети ту врсту цијене рада у овом тренутку, након свега што се десило", рекла је Решићева након састанка у Источном Новом Сарајеву са предсједником Савеза општина и градова Српске Љубишом Ћосићем, потпредсједником Савеза Младеном Ђуровићем и генералним секретаром Савеза Ацом Пантићем.

 

Она је оцијенила да је изнесени став Савеза веома прихватљив, истакавши да нико није планирао овако тешко стање у локалним заједницама.

 

Решићева је истакла да је у протекла два мјесеца вршена нивелација великог броја буџета, која ће највјероватније поново бити рађена до краја године.

 

Ћосић је изјавио да је детаљна анализа која је урађена у протеклих мјесец дана због посљедица вируса корона показала пад пореских и непореских прихода у свим локалним буџетима, што ће захтијевати резање одређених трошкова и увођење уштеда, водећи рачуна да локалне заједнице функционишу.

 

"Ова анализа ће бити предмет расправе на предстојећем састанку Савеза општина и градова и на њеној Скупштини, након чега ће бити упућена Влади Републике Српске.

 

Говорећи о примјени Посебног колективног уговора за запослене у локалној самоуправи који је дефинисао да је најнижа цијена рада 110 КМ, а највиша 145 КМ, Ћосић је навео да су скоро сви начелници општина и градоначелници тражили да она остане на нивоу 2019.године.

 

"У овој години ће бити веома тешко одржати садашњи ниво функционисања због чега се максимално морамо окренути ка одговарајућим уштедама", закључио је Ћосић.

НЕНАД НЕШИЋ: НИКАДА НЕЋЕМО ЗАБОРАВИТИ 24. МАРТ 1999...

НАТО је на данашњи дан прије 24 године почео...

24 Март, 2023
Нешић у Бриселу са Ленарчићем и Аџићем...

Службе заштите и спасавања у Босни и Херцеговини...

23 Март, 2023
Нешић у Бриселу: Разговарао са комесаром ЕУ за сусједство и ...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић је радну...

23 Март, 2023
Ненад Нешић за "Аваз": Тражим једно, радити по закону...

На нама је да осигурамо добру комуникацију и...

22 Март, 2023
Нешић: Тренутно нема елемената који би угрозили безбједносну...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

21 Март, 2023
ДУБРАВАЦ: Захвалан сам ДНС Брчко на посвећености и пожртвова...

Посланик Демократског народног савеза у Народној...

20 Март, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!