Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

„ГАЗЕТА“-ИНТЕРВЈУ-НЕШИЋ: ДНС ЈЕ ПАРТНЕР А НЕ ПРИВЈЕСАК!

2 Јун, 2020

Сретна је околност да су се турбуленције у Демократском народном савезу десиле прије него у осталим политичким партијама .Имали смо довољно времена од осталих да се консолидујемо, да сагледамо реалне проблеме друштва, стварне потребе људи и снажно уђемо у изборну кампању-каже за Газету, в.д предсједника ДНС-а Ненад Нешић.

 

Газета: До када ће уз ваше име писати вршилац дужности ?

Нешић: Наш народ каже ”сила Бога не моли”. Да није било вируса корона ја би већ био предсједник Демократског народног савеза. Истина, и сада радим у пуном капацитету а скраћеницу ћемо уклонити на Скупштини странке која ће се десити овог или идућег мјесеца. Имам подршку готово 60 одбора, што је већина делегата на Скупштини, тако да је то само формалност.

 

Недавно сам поднио оставку на мјесто предсједника Општинског одбора ДНС-а Источно Ново Сарајево што је један од предуслова да идемо у изборни процес. Вршилац дужности сам и у Путевима Републике Српске већ четири године. Када сам долазио неки су ми давали да ћу на тој позицији остати највише мјесец дана. Ево, након четири године могу да будем поносан на урађено. Данас Путеви представљају ослонац развоја инфраструктуре Републике Српске. Грађани су задовољни оним што смо урадили, путеви су бољи и безбједнији а, вјерујем да и наш послодавац-Влада РС, али и руководство Републике Српске нема замјерки на рад мене и мојих сарадника и да ћу и ту добити пуно повјерење .

 

Газета: Једно вријеме вас је коалициони партнер прозивао да у вашим редовима има мангупа ,шта се десило са том причом ?

Нешић: Прича о мангупима је кренула из СНСД јер су тврдили да је на изборима било наших чланова који нису радили у интересу коалиције. То је нетачно. Ми смо увијек били и остали коректан партнер. Да је било другачије, као што неки говоре и резултат избора би био другачији.Те чињенице су сви свјесни. Суштина је била слабљење ДНС-а. Мислим да је са тим прича о мангупима завршена.
Издржали смо све ударе, показали да смо саздани од чврстог материјала, достојанствено се понијели и према партнерима и према политичким супарницима и то људи и виде и цијене!

 

Газета: Недавно сте распустили одборе у Српцу и Требињу. Шта је разлог?

Нешић: Постоји у ДНС-у људи који мисле да одлуке могу доносити сходно парцијалним интересима, без консултација са Предсједништвом партије и предсједником .То је могло можда у вријеме када је партију уз сво уважавање водио Марко Павић. Ја нисам Павић, имам довољно енергије да за пет сати могу стићи у сваки дио Републике Српске .

У Српцу смо имали предсједника одбора који је више слушао шта ради Дрпос у Бањалуци од потреба чланова на локалу. Одржали смо прву сједницу Повјереништва странке у Српцу, ангажовали нове младе снаге и дали им простор да у веома кратком року направе организацију која мора бити друга странка по јачини .Саши Илићу вјерујем и нема ама баш никаквог разлога да он не направи резултат. На том састанку смо договорили правце дјеловања и сада само напријед.

Што се тиче Требиња, досадашњи предсједник одбора се није сложио са именовањем Јовице Влатковића на позицију извршног директора у ЕП РС. Напоменућу да је управо тај одбор кандидовао и Влатковића, а када се десило да прва тројица предложених нису испуњавали услове за ту позицију и ја сам предложио Влатковића. Направили смо рез. Влатковић је сада шеф повјереништва странке и наставља да ради. Нико из одбора није искључен али се хијерархија мора поштовати. Влатковић нема доживотни мандат ако не буде радио свој посао како треба, доћи ће други.

 

Газета: Споменули сте да „нисте Павић“. Шта тачно мислите?

Нешић: Марка Павића је неспорна политичка величина. Поштујем га и цијеним. Отишао је са чела странке, вјероватно уморан од свих битака које је водио готово 30 година. Ја сам на почетку, пун енергије, жеље за доказивање, одлучан да се борим, да побјеђујем. Када кажем, нисам Павић, не мислим ништа лоше, само различитог смо карактери, што је и нормално. Од сарадника тражим да буду посвећени послу, да буду искрени и да дају свој максимум. Дарко Бањац као генерални секретар посвећен је оперативном послу и успијевамо заједно да стигнемо гдје год постоји потреба. Рецимо, само у Источном Новом Сарајеву је у одбор кооптирано петнестак младих високообразованих чланова.

Ми морамо више пажње посветити млађима, демографији и наталитету. ДНС је странка младих и то су они препознали, да ли кроз мој рад или рад мојих сарадника. Најмлађи сам предсједник странке, Боривоје Обрадовић је најмлађи предсједник одбора.

 

Газета: Избори?

Нешић: Одгађање избора за 15.новембар није ништа промијенило у ДНС-у. Ми смо за изборе спремни и одлуком предсједништва локалним одборима је остављено да бирају коалиционе партнере.

У основи је коалиција СНСД-ДНС-СП. ДНС није ничији привјесак и нећемо да се понашамо као УС или ДЕМОС. Рекао сам да ће странка имати кандидате за начелнике и градоначелнике у бар десет средина и да очекујем да нас коалициони партнери подрже у трци за Градоначелника Приједора. Нама је више од коалиционог споразума важнији договор. Ријеч се мора поштовати. Потписали смо споразум након прошлих избора, није до краја испоштован. Зато више поштујем дјела од споразума.

Такође, сви нашу функционери морају бити на локалним листама. То је једна врста теста повјерења народа и мислим да нема ништа спорно.

 

Газета: Странка, Путеви, Парламент БиХ…Како?

Нешић: На прошлим изборима добио сам 20.000 личних гласова који ме обавезују да морам стићи на све те послове. На тај начин бирам и сараднике. Када би бирао приоритете они би били поређени управо тако. Странка је велика обавеза и у њој морамо направити организацију која функционише као савршени механизам. У Парламенту БиХ, браним позиције Републике Српске. Пред нама је доста посла у овој компликованој држави .

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!