Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

БН ТВ-БАЊАЦ:  ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ РЕАГОВАЛИ СМО НА ПРЕПОРУКЕ СВЈЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ...

23 Мај, 2020

Увођењем мјера, ванредне ситуације, а затим и ванредног стања, Република Српска је на вријеме и адекватно реаговала на епидемију вируса корона и препоруке Свјетске здравствене организације и стручњака, рекао је потпредсједник, генерални секретар Демократског народног савеза и Шеф клуба посланика ДНС-а у НС РС Дарко Бањац.

 

„Ово стање и ова пандемија није погодила Републику Српску и БиХ, него је погодила читав свијет. Читав свијет се није снашао, а руковођени оним што се десило у Кини и Италији на вријеме је уведена ванредна ситуација и одређене мјере. Десет дана прије Србије, ми смо затворили своје кафиће и ресторане, спортске кладинионице, школе и факултете, а све земље у окружењу су то урадиле послије нас јер је то било потребно“, рекао је Бањац.

 

Он је оцијенио да током трајања ванредног стања нико није оштећен, те да су у доношењу мјера и одлука у интерсу заштите здравља грађана поштоване препоруке стручњака, Свјетске здравствене организације и Института за јавно здравство.  

 

Бањац је нагласио да је увођење ванредног стања било логично да би се доношењем уредби са законском снагом омогућило пролонгирање или интервенције тамо гдје је било неопходно.

 

Он је рекао да је према његовом мишљењу Народна скупштина Републике Српске може да прогласи ванредно стање, а да ће своје мишљење о томе дати и Уставни суд.  

 

„Да нисмо увели ванредно стање опозиција би опет критиковала и рекла требали сте га увести. То је суштина опозиције и позиције.  Важно је да нико у ванредном стању није оштећен, а све мјере биле су потребне и уведене су на вријеме“, рекао је Бањац у емисији  „ИЗАЗОВИ“  Телевизије БН.

 

„Све уредбе које су донесене, поготово уредбе које пролонгирају одређене рокове или које се односе на порески систем Републике Српске су биле потребне и то је опозиција подржала. То је морао неко донијети и донијела их је Предсједница Републике“, рекао је Бањац.

 

Он је нагласио да је у провођењу мјера с циљем спријечавања ширења вируса корона до изражаја дошла пожртвованост здравствених радника и одговорност грађана.

 

Бањац је рекао да је реакција опозиције у Народној скупштини, поготово око укидања ванредног стања, била апсолутно непотребна.

 

Говорећи о засједању Народне скупштине Републике Српске, Бањац је истакао да сучељавање чињеницама није спорно, али да народни посланици треба да говоре у оквиру политичке и породичне културе и пристојности.

 

„Галама, вријеђање и увриједе у Народној скупштини не доприносе ничему и наравно да такво понашање руши дигнитет Народне супштине, без обзира да ли долази од позиције или опозиције. Нормално је да опозиција напада позицију, а позиција износи чињенице и брани одлуке које је донијела. Дигнитет парламента при томе треба да се задржи“, рекао је Бањац.

 

Он је навео да је у САД-у, највећој економији свијета, у периоду пандемије без посла остало 32 милиона људи, а да је Влада Републике Српске обезбједила средства да би заштитила запослене и радна мјеста.

 

„Ситуација је тешка Европи и читавом свијету и не можемо се ми издвојити, али је суштина што ми можемо имати и одрђенепредности јер немамо толики број грађана и потреба и моје мишљење је да ће Влада Републике Српске успјети да до краја ове године изврши сва плаћања из буџета и интервенције које су потребне“, рекао је Бањац.

 

Емисију у цјелости можете погледати у рубрици Press clipping!

НЕШИЋ: НИЈЕ ШМИТУ СТАЛО ДО БИХ НЕГО ДО ДОБРЕ ПЛАТЕ...

''Кристијан Шмит је постао проблем ЕУ и почео се...

19 Март, 2024
НЕШИЋ: УСТАВ ЈЕ СИМБОЛ ВЕЛИЧИНЕ, ИСТОРИЈЕ И ЈЕДИНСТВА СРПСКО...

Тридесет и двије године Устава Републике Српске...

28 Фебруар, 2024
Нешић: Не тражи од страног грађанина да намеће закон...

Драги Вукане, не тражи се од страног грађанина...

22 Фебруар, 2024
Нешић са амбасадором Француске

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић састао се...

22 Фебруар, 2024
Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
НЕШИЋ: Наметање је политика нестанка БиХ а договор је полити...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић истакао је да није...

25 Јануар, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!