Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ПОПОВИЋ: КРИЗА ПОГОДИЛА И ПРЕВОЗ ПУТНИКА И ТЕРЕТА

23 Април, 2020

Министар саобраћаја и веза РС, Ђорђе Поповић у интервјуу за Мондо говори о начину на који министарство планира помоћи превозницима који трпе велике штете због ситуације изазване коронавирусом.

 

Поповић истиче да су кризу због новонастале ситуације осјетили како превозници који се баве транспортом путника, тако и они који превозе терет, а све због смањења обима привредне дјелатности.

 

Такође је додао, да, према његовим сазнањима, превозници нису отпуштали раднике, те да није било гашења предузећа која се баве овом дјелатношћу.

 

На који начин Министарство саобраћаја и веза Републике Српске планира помоћи превозницима, који се баве превозом путника у Републици Српској који ће трпјети неминовне штете изазване ширењем коронавируса?

 

Министарство саобраћаја и веза Републике Српске континуирано сарађује са превозницима, њиховим удружењем, као и Удружењем саобраћаја и веза Привредне коморе Републике Српске, како раније, тако и у условима ванредног стања у ком се налазимо.

 

Од самог почетка кризе изазване појавом вируса корона, одржали смо низ састанака у склопу којих смо анализирали стање у области превоза, прије свега међународног који је примарно и био највише погођен, а потом и превоза унутар Републике Српске и БиХ.

 

Свјесни да отежан и онемогућен превоз не само путника, већ и роба, за посљедицу нема само утицај на пословање субјеката који се баве превозом, већ и на цјелокупну привреду Српске и свих наших грађана, на самом почетку кризе ступили смо у комуникацију са Министарством комуникација и транспорта БиХ и надлежним органима у другим земљама, како бисмо на што ефикаснији начин ријешили питање дефинисања транспортних коридора са Србијом и Хрватском, јер се у овим земљама превоз терета одвијао путем конвоја. Ову проблематику рјешавали смо постепено, можда не оном динамиком којом смо жељели, али резултат тих наших активности је то што наши превозници данас и кроз Србију и кроз Хрватску саобраћају без конвоја и пратње.

 

Такође, Републички штаб за ванредне ситуације донио је на приједлог Министарства саобраћаја и веза, Закључак којим се послодавцима са сједиштем у Републици Српској налаже да издају потврду о ангажовању возача у међународном превозу ствари у току ванредне ситуације. Издавање овакве потврде олакшало је праћење рада возача у међународном превозу и поштовања дефинисане изолације за лица запослена у међународном превозу, како би они могли несметано обављати своје радне обавезе.

 

Када је ријеч о путничком саобраћају, једна од наших првих мјера била омогућавање редукције броја полазака на аутобуским линијама на начин да се минимално задовоље потреба корисника јавног превоз лица, коју смо на иницијативу Привредне коморе донијели 18.03.2020. године у циљу спречавања ширење корона вируса. Због погоршања епидемиолошке ситуације у Српској, каснијим мјерама Републичког штаба за ванредне ситуације и локалних штабова обустављен је превоз путника, што је довело до привременог гашења активности превозничких предузећа.

 

Оно што бих желио нагласити јесте и то да је Министарство саобраћаја и веза Републике Српске, тражећи начине да привредним субјектима, али и свим грађанима Републике Српске омогућимо олакшице у тренутној ситуацији, било једно од иницијатора Одлуке о продужењу важења регистрације возила за вријеме ванредног стања. Нажалост, због противљења из ФБиХ ова одлука није усвојена на Савјету министара БиХ, иако су земље из региона донијеле сличне одлуке.

 

Влада Републике Српске усвојила је низ мјера за помоћ привреди Републике Српске и превозници ће свакако бити обухваћени овим мјерама помоћи и подршке у пословању. Оним привредним субјектима чија је ђелатност забрањена или ограничена одлукама Републичког штаба за ванредне ситуације биће исплаћени порези и доприноси за март мјесец из средстава Фонда солидарности за обнову Републике Српске, а кроз овај фонд ће за мјесец април бити обезбијеђене и минималне плате, порези и доприноси за ове привредне субјекте.

 

Такође, мјерама и одлукама Владе Републике Српске уведен је и низ пореских олакшица везаних за обавезе по основу пореских пријава по завршном рачуну, те одгађање рокова плаћања такси и пореских обавеза, а привредним субјектима којима су средства пласирана путем фондова Инвестиционо-развојне банке Републике Српске одређен је тромјесечни мораторијум на отплату главнице и камате уз продужење рока отплате за три мјесеца.

 

Тренутно у сарадњи са Привредном комором прикупљамо податке о броју привредних субјеката из области транспорта и претпљеним штетама, на основу којих ће се спроводити наведене мјере помоћи и подршке.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић изразио је своје дубоко жаљење...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић изразио је своје...

25 Септембар, 2023
Нешић: Монтирана оптужница без икаквог правног утемељења...

''Одлука Суда БиХ да врати на дораду оптужницу...

21 Август, 2023
НЕШИЋ ОСУДИО ПОТЕЗ ХРВАТСКЕ

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић најоштрије је...

17 Август, 2023
Нешић о саопштењу бошњачких генерала: Диносаурусима је мјест...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

10 Август, 2023
Нешић: Српска најснажнији бедем од мржње и намјера лоших људ...

''Какву је ''часну'' борбу водио Атиф Дудаковић...

7 Август, 2023
Патолошка мржња Дениса Бећировића према свему што је српско....

Ако нешто изгриза темеље БиХ, подрива темеље...

1 Август, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!