Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

СРПСКАИНФО-БАЊАЦ: СВИ ГРАЂАНИ СРПСКЕ СУ НА ПРВОЈ ЛИНИЈИ ОДБРАНЕ

16 Април, 2020

Када је рат, знамо гдје нам је прва линија одбране и ко је на линији. У случају епидемије нема прве линије, она је свуда око нас и сви грађани се налазе на првој линији одбране. Институције Републике Српске су више него добро одреаговале у овој ситуацији.

 

То у интервјуу за Српскаинфо каже шеф Клуба посланика ДНС у Народној скупштини Дарко Бањац оцјенујући ситуацију у Републици Српској од појаве вируса корона. Говорећи о реакцији институција, Бањац наглашава да је Српска прије свих у окружењу увела потребне мјере и на време реаговала како треба.

 

"Узмимо да су у Србији угоститељски објекти и кладионице радиле до прије десет дана. Институције Српске су одреаговале одговорно и на вријеме. Грађани могу да буду упознати са подацима које износи министар здравља и обавјештени су о свему сваког тренутка. Зато хоћу да похвалим Владу Републике Српске јер је премијер Висковић на вријеме предложио увођење ванредне ситуације и посебно министра Шеранића који је на висини задатка и заслужује сваку похвалу", каже Бањац.

 

Много је полемике око уредби са законском снагом, били сте на посебној сједници НС РС, како коментарисете потезе и одлуке власти?

Народна скупштина је прогласила ванредно стање, то је било потребно иако је то урађено први пут у историји Републике Српске. Неке одлуке и закони не могу чекати редовне процедуре. У одређеним ситуациама мора се брзо одреаговати и због тога је потребно да предсједница Српске има могућност да донесе уредбе са законском снагом. То је потребно да би се одређене мјере провеле на вријеме и када је то потребно. Као што је исплата бруто плате за раднике у угоститељским и неким другим услужним дјелатностима, од стране Владе РС. Као и продужење рокова у судским, прекршајним или пореским поступцима. Ту су и друге мјере економске природе које захтијевају брзо доношење закона и других прописа. А, то Народна скупштина РС, због својих процедура, сигурно не би могла да уради у потребном времену. Међутим, све уредбе са законском снагом које се донесу, а када прође ванредно стање, иду у скупштину на потврду. Па тада можемо полемисати јесу ли биле исправне или не.

 

Чека нас тежак период у смислу економских посљедица пандемије. Шта прогнозирате?

Мислим да много тога неће више бити исто поготово у економији. Пред Републиком Српској је тежак период и велики изазови, поготово зато што је читав свијет у једном облику кризе. Влада је већ донијела одређене мјере које се односе за исплату бруто плата за раднике у областима које су највише погођене овом пандемијом. Олакшице за привреду ће бити неминовно потребне, као и повољне кредитне линије. Морамо обратити пажњу и на локалне заједнице јер ће оне у наредном периоду да пролазе кроз одређену кризу.

 

Колико смо солидарни у овом периоду?

Сада је солидарност посебно потребна. Сви посланици и функционери ДНС су уплатили 20 одсто од личних примања у Фонд солидарности. Из општине из које долазим, а видим да је тако широм Српске, солидарност је присутна кроз разне видове помоћи, а једна од њих је подјела пакета са основним животним намирницама за грађане и породице којима је то потребно. У овим временима морамо помоћи једни другима, поготово они који имају могућности да то учине.

 

Шта бисте поручили грађанима Српске у вријеме празника?

Да истрају, да буду одговорни ради себе и своје породице и да поштују прописане мјере. И ово једном мора проћи. Иначе мислим да су грађани ову ситуацију озбиљно схватили и да се одговорно понашају. Видим да поштују мјере које су препоручене. И за сваку похвалу је одговорност коју имају. Посебно се дивим здравственим радницима јер они су сада стуб наше одбране, као и припадницима МУП. Не смијемо заборавити и све оне који у овим тешким временима на својим радним мјестима доприносе да се живот у Републици Српској настави и врати у нормалне токове.

Свим нашим грађанима православне вјероисповјести честитам васкршње празнике и да их проведемо у здрављу и миру, у кругу својих најближих.

 

 

Нешић: Алтернатива нерегуларној миграцији не може бити претв...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић у Бриселу...

28 Новембар, 2023
Предсједник ДНС-а Ненад Нешић честитао је свим грађанима Реп...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић честитао је свим...

21 Новембар, 2023
Конференција за медије

Демократски народни савез ће у сриједу...

14 Новембар, 2023
Нешић у званичној посјети Републици Словенији...

Министар безбједности Босне и Херцеговине Ненад...

8 Новембар, 2023
Градска организација ДНС Градишка одржала ванредну изборну С...

Славко Мекињић једногласно је изабран за новог...

8 Новембар, 2023
Нешић за РТРС: На основу свих информација и изјава очекујем ...

На основу свих информација и изјава очекујем да...

7 Новембар, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!