Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ПОПОВИЋ: ПРИПРЕМЕ ЗА ИЗГРАДЊУ ОБИЛАЗНИЦЕ У БРОДУ

27 Март, 2020

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић и начелник општине Брод Илија Јовичић потписали су данас у Бањалуци Уговор о преносу права својине над некретнинама без накнаде за потребе изградње обилазнице Брод.

 

Министарство саобраћаја и веза Републике Српске је 2014. године упутило иницијативу Министарству комуникација и транспорта БиХ да се из средстава ГСМ лиценце финансира изградња обилазнице око Брода, с обзиром да се ради о магистралном путу који води ка граничном прелазу.

 

Савјет министара БиХ је 2018. године донио Одлуку о начину расподјеле пренесених намјенских нереализованих средстава уплаћених на име додијељених ГСМ лиценци, према којој се Републици Српској преносе средства у износу 1.100.000 КМ за изградњу обилазнице Брод.

 

Остатак се финансира из средстава Јавног предузећа “Путеви Републике Српске”, а према споразуму овог предузећа и општине Брод, општина Брод рјешава имовинско – правне односе.

 

“Сама реализација пројекта изградње обилазнице око Брода подијељена је двије у фазе од којих прва подразумијева реконструкцију дијела улице Бродског батаљона у Броду, у дужини од око 1 километар. Уговорена вриједност радова износи 1.536.522,96 КМ са ПДВ-ом, а радови су у завршној фази”, рекао је Поповић.

 

Додаје  да друга фаза обухвата изградњу кружног тока на споју обилазнице са магистралним путем МИ- 103 (М-14.1 по старој класификацији), дионица Поље – Брод – спој у смјеру Дервенте и изградњу кружног тока на споју обилазнице са магистралним путем МИ- 103 (М-14.1 по старој класификацији, дионица Брод – граница Републике Српске (Брусница) – спој у смјеру Оџака (Свилаја).

 

Уговорена вриједност радова за ову фазу износи 2.180.000,00 КМ са ПДВ-ом, а започеће по завршетку експропијације и прибављања грађевинске дозволе.

 

Реализацијом овог пројекта створиће се услови за измјештање комплетног теретног саобраћаја из уже градске зоне, јер се ова општина суочава са великим проблемима везаним за дуго задржавање тешког теретног саобраћаја у граду, а који гравитира граничном прелазу и царинском терминалу.

 

Ненад Нешић за "Аваз": Тражим једно, радити по закону...

На нама је да осигурамо добру комуникацију и...

22 Март, 2023
Нешић: Тренутно нема елемената који би угрозили безбједносну...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

21 Март, 2023
ДУБРАВАЦ: Захвалан сам ДНС Брчко на посвећености и пожртвова...

Посланик Демократског народног савеза у Народној...

20 Март, 2023
Министар Нешић на састанку са амбасадором Републике Словачке...

Министар безбједности Ненад Нешић на састанку са...

16 Март, 2023
Нешић у посјети Сјеверној Македонији...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић данас је у...

12 Март, 2023
Нешић угостио амбасадора Саудијске Арабије у БиХ г.Осамаха Д...

Министар Нешић данас је са својим сарадницима...

7 Март, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!