Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ТВ К3-"ПОТЕЗ"-БАЊАЦ: ЖИВИМ ЗА ДАН КАДА ЋЕ СРПСКА ПОСТАТИ НЕЗАВИСНА

19 Фебруар, 2020

„Добро је што предсједник Уставног суда још није потписао Одлуку, вјероватно је Одлукама  Народне скупштине Републике Српске послата јасна порука Уставном суду БиХ, да они не могу да стварају правну норму“, рекао је, између осталог, генерални секретар ДНС-а, шеф Клуба посланика у НС РС Дарко Бањац у синоћној емисији „Потез“ на ТВ К3.

 

Бањац каже да Уставни суд БиХ у многим случајевима, поготово према Републици Српској, не тумачи Дејтонски споразум, он не говори да ли је нешто у складу са Међународним уговором, већ ствара правну норму, што је недопустиво.

 

„Дејтонски споразум је Међународни уговор који су потписале земље и успостављен је мир у Босни и Херцеговини, он је предочен и речено је да је то Устав БиХ. У реду, значи настао је као Међународни споразум са једне стране, а са друге стране у том споразуму пише да имовина припада ентитетима и сада Уставни суд каже да то није тако“, рекао је Бањац.

 

Он каже да је Уставни суд први пут стварање правне норме показао на примјеру укидања грба и химне.

 

„У тренутку потписивања Дејтонског споразума постојао је и грб и химна Републике Српске. Република Српска је у свом пуном капацитету, онаква каква је била, прихваћена потписивањем Дејтонског споразума“, истиче Бањац.

 

Уставни суд инсистира на доношењу и спровођењу одлука које су лоше по Српску, а ћути се о одлукама које се не спроводе од стране Босне и Херцеговине, као и одлуке које се не спроводе у Федерацији БиХ.

 

„Из много разлога су одлуке Уставног суда апсолутно политичке“, каже Бањац.

 

Он каже да се Уставни суд БиХ треба апсолутно промјени, а то је могуће Приједлогом закона који треба да иде у процедуру у Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

 

Бањац је категоричан и каже да стране судије ту не могу више да суде и потребно је да се то врати у оквир Дејтонског споразума.

 

„Имају неки закони, неке одлуке које се некада не могу спровести, а када се види да се не могу спровести оне се саме стављају ван снаге. Ова одлука је неспроводива, неће је спровести Република Српска, неће нас нико натјерати да је спроведемо, она је антидејтонска“, истиче Бањац.

 

Бањац је, између осталог, рекао да морамо сви да мислимо за Републику Српску.

 

„Уставни суд БиХ одлучио је да преузме улогу Високог представника, што значи да мијења суштину Дејтонског споразума, мијења уставно-правни оквир Републике Српске. Не смијемо прихватити то и морамо да им ставимо до знања да могу доносити шта хоће али уколико је нешто штетно за Српску ми то морамо оспорити и показати јединствен став“, рекао је Бањац.

 

Бањац је рекао да морамо имати на ову одлуку Уставног суда реакцију јер послије грба, химне, 9.јануара дошло је вријеме за имовину. „Уколико ово прође, нема везе да ли је то мало или велико, суштина је да овакве Одлуке Уставног суда могуе произведе довести до тога да се у  потпуности развластити Републику Српску. Морамо ставити до знања да нећемо спроводити одлуке Уставног суда које су на штету Српске“, закључио је Бањац.

 

Бањац је рекао да идеја о независности Републике Српске ће да живи док је ми спомињемо.

 

„Идеја умире када се о њој престане причати. Живим за дан када ће Република Српска постати независна“, додао је, на крају, Бањац.

 

Нешић: Монтирана оптужница без икаквог правног утемељења...

''Одлука Суда БиХ да врати на дораду оптужницу...

21 Август, 2023
НЕШИЋ ОСУДИО ПОТЕЗ ХРВАТСКЕ

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић најоштрије је...

17 Август, 2023
Нешић о саопштењу бошњачких генерала: Диносаурусима је мјест...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

10 Август, 2023
Нешић: Српска најснажнији бедем од мржње и намјера лоших људ...

''Какву је ''часну'' борбу водио Атиф Дудаковић...

7 Август, 2023
Патолошка мржња Дениса Бећировића према свему што је српско....

Ако нешто изгриза темеље БиХ, подрива темеље...

1 Август, 2023
НЕШИЋ: СРПСКЕ НЕ БИ БИЛО ДА ЈЕ МИШЉЕЊЕ ЗАПАДНИХ СИЛА БИЛО ВО...

Воља народа се не може санкционисати, а рад...

1 Август, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!