Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

РЕШИЋ: НОВИМ ОБВЕЗНИЦИМА САВЈЕТ УМЈЕСТО КАЗНЕ

30 Јануар, 2020

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о инспекцијама који се, како тврди министарка управе и локалне самоуправе, Лејла Решић, не разликује много од нацрта закона који је 90 дана био у јавној расправи.

 

Решићева је подсјетила да је у Приједлогу закона остало суштинско опредјељење Владе у виду олакшица за новорегистроване пореске обвезнике. То значи да они који имају до осам запослених спадају у микро друштва и имају могућност да их Инспекторат савјетује, а не да им одмах пише казну, на примјер, у случају када немају јасно истакнут цјеновник.

 

“Биће им указано да то треба да имају, да их науче како ће пословати и да на тај начин растеретимо мале предузетнике од намета који постоје. Није нам циљ да их затворимо него да им дамо шансу у првој години да стану на своје ноге. Наравно, изузетак је ако причамо о непријављеном раднику или угрожавању опште безбједности здравља радника и људи”, рекла је Решићева након сједнице Владе.

 

Такође, ако имају сазнања да неко у свом приватном објекту ради нешто за шта нема сагласност, није регистрован, инспектори имају право да уђу у приватни посјед уз сагласност власника или уз прибављени налог суда.

 

“Наша је идеја била да дођемо до оних за које имамо сазнања да раде на приватним посједима, али је до сада процедура била изузетно компликована да бисте ушли. Такође, Инспекорат сада има одјељење за савјетодавне услуге, оно се примјењују за првоосноване, али и за све наше привреднике којима је то потребно. Новитет је и то што јединице локалне самоуправе морају да се усаглашају са Инспекторатом РС када су у питању планови и размјена планова, да не би дошли у ситуацију да републичка и локална инспекција иду код истог привредног субјекта. До сада то није била законска обавеза, него факултативна”, рекла је Решићева.

 

Према њеним ријечима, локалне заједнице и Инспекторат ће морати да усаглашавају и области у којима се добија сагласност за инспекторе.

 

“Имали смо ситуацију да имамо пет саобраћајних инспектора, а ни једног здравственог или ветеринарског. Оно што је новитет у односу на нацрт јесте да преузимамо инспекторе рада, они ће сви постати републички. Било је размишљања да то буду и здравствени јер је њих око 20 у цијелој РС, међутим након расправа одлучено је да ће здравствени остати на оба нивоа. Утврдили смо да постоји бојазан да би одвајањем здравственог од локалног дошло до проблема око санитарних контрола хране. Такође смо умјесто досадашњег инспекора просвјете увели инспектора за просвјету и спорт, с обзиром да нам је нови закон о спорту у процедуре”, рекла је Решићева.

 

Она је додала и да је овим приједлогом закона прецизирана и одговорност у грађевинском сектору.

 

“Ако је неко склопио уговор и ангажује подизвођача који није са територије РС, онај ко је склопио иницијални уговор ће да сноси санкције ако су радници непријављени, ако нешто није у реду. Дакле, уговорни орган сноси све санкције”,  поручила је Решићева.

 

Влада је данас усвојила и Информацију о примјени Правилника о суфинансирању пројеката у развијеним и изразито неразвијеним локалним заједницама. Према ријечима Решићеве, током 2019. ресорно министарство је одобрило 18 захтјева из 14 локалних заједница. Од 300.000 КМ колико су имали на располагању, додијелили су  299.636,85 КМ, а привукли укупно инвестиција у износу од 2.027.375 КМ.

 

“Ми у овој години имамо исто 300.000 КМ на располагању и врло брзо ћемо поново ући у процес оцјењивања пројеката и одобравања нових пројеката”, закључила је министарка.
 

Нешић: Алтернатива нерегуларној миграцији не може бити претв...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић у Бриселу...

28 Новембар, 2023
Предсједник ДНС-а Ненад Нешић честитао је свим грађанима Реп...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић честитао је свим...

21 Новембар, 2023
Конференција за медије

Демократски народни савез ће у сриједу...

14 Новембар, 2023
Нешић у званичној посјети Републици Словенији...

Министар безбједности Босне и Херцеговине Ненад...

8 Новембар, 2023
Градска организација ДНС Градишка одржала ванредну изборну С...

Славко Мекињић једногласно је изабран за новог...

8 Новембар, 2023
Нешић за РТРС: На основу свих информација и изјава очекујем ...

На основу свих информација и изјава очекујем да...

7 Новембар, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!