Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ТРНИНИЋ: УСВОЈЕНИ ПЛАН РЕСТРУКТУРИРАЊА ПУТ КА УСПЈЕШНОМ ПОСЛОВАЊУ "ЖЕЉЕЗНИЦА"

18 Децембар, 2019

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је данас Срни да је Влада усвојила План финансијског и оперативног реструктурирања "Жељезница Републике Српске" чији је циљ да ово јавно предузеће стекне услове за успјешно пословање.

 

Трнинић је истакао да је усвајање Плана финансијског и оперативног реструктурирања било неопходно да би га упутили суду који ће покренути даљи поступак реструктурирања на основу Закона о стечају.

 

Он је истакао да то не значи да ће бити покренут стечајни поступак у "Жељезницама".

 

"На основу Закона о привредним друштвима постоје процедуре које нам не омогућавају да извршавамо план онако како смо предвидјели. То нам омогућава Закон о стечају и опредијели смо се да процес реструктурирања наставимо на основу тог закона како бисмо га довели до краја. Није то непознат поступак и не значи стечај, а можда се због назива закона уноси забуна. Имамо примјер бањалучког `Космоса` који је по Закону о стечају извршио реструктурирање и сада успјешно послује", појаснио је Трнинић.

 

Он је подсјетио да је 1. марта 2017. године почео процес реструктурирања "Жељезница" и да се он одвија у три правца - финансијско, организационо и власничко реструктурирање.

 

"Та три сегмента реорганизације `Жељезница` се преплићу и нису одвојени процеси. Од почетка процеса реструктурирања смањили смо број запослених за више од 850, измирили све заостале обавезе према радницима и пензионисали одређени број запослених", каже Трнинић.

 

Влада је дала задатак Правобранилаштву Републике Српске да у њено име учествује у поступку реструктурирања који ће водити Окружни привредни суд у Добоју.

 

Процес реструктурирања "Жељезница" одвија се уз подршку Владе Српске и Свјетске банке.

 

Организационо реструктурирање обухвата смањење броја запослених, раздвајање послова инфраструктуре и операција на двије управљачки и рачуноводствено одвојене организационе цјелине, те формирање профитних центара од појединих организационих дијелова предузећа.

 

Финансијско реструктурирање подразумијева измирење обавеза према Пореској управи за порезе и доприносе, радницима за накнаде за превоз, топли оброк и регрес од 2011. до 2016. године, конверзију дуга према Влади у капитал, те финансирање информатизације "Жељезница".

 

Власничко реструктурирање подразумијева да Влада претварањем својих потраживања и откупом акција од малих акционара буде власник "Жељезница".

 

План финансијског и оперативног реструктурирања "Жељезница Републике Српске" претходно су прихватили Управа и Надзорни одбор овог јавног предузећа, те консултант који је ангажован за овај посао.

 

Циљ финансијског и оперативног реструктурирања је закључење споразума између повјерилаца и дужника о начину намирења потраживања ради побољшања ликвидности дужника.

 

У поступку реструктурирања "Жељезница" свим повјериоцима обезбјеђује се једнак третман и равноправан положај у оквиру одговарајућег исплатног реда, те најповољније намирење повјерилаца.

 

Поступак реструктурирања овог предзећа спроводи се тако да се омогући највећи могући степен намирења повјерилаца у што краћем времену и са што мање трошкова. 
 

НЕШИЋ: НИЈЕ ШМИТУ СТАЛО ДО БИХ НЕГО ДО ДОБРЕ ПЛАТЕ...

''Кристијан Шмит је постао проблем ЕУ и почео се...

19 Март, 2024
НЕШИЋ: УСТАВ ЈЕ СИМБОЛ ВЕЛИЧИНЕ, ИСТОРИЈЕ И ЈЕДИНСТВА СРПСКО...

Тридесет и двије године Устава Републике Српске...

28 Фебруар, 2024
Нешић: Не тражи од страног грађанина да намеће закон...

Драги Вукане, не тражи се од страног грађанина...

22 Фебруар, 2024
Нешић са амбасадором Француске

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић састао се...

22 Фебруар, 2024
Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
НЕШИЋ: Наметање је политика нестанка БиХ а договор је полити...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић истакао је да није...

25 Јануар, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!