Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ТРНИНИЋ: УСВОЈЕНИ ПЛАН РЕСТРУКТУРИРАЊА ПУТ КА УСПЈЕШНОМ ПОСЛОВАЊУ "ЖЕЉЕЗНИЦА"

18 Децембар, 2019

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је данас Срни да је Влада усвојила План финансијског и оперативног реструктурирања "Жељезница Републике Српске" чији је циљ да ово јавно предузеће стекне услове за успјешно пословање.

 

Трнинић је истакао да је усвајање Плана финансијског и оперативног реструктурирања било неопходно да би га упутили суду који ће покренути даљи поступак реструктурирања на основу Закона о стечају.

 

Он је истакао да то не значи да ће бити покренут стечајни поступак у "Жељезницама".

 

"На основу Закона о привредним друштвима постоје процедуре које нам не омогућавају да извршавамо план онако како смо предвидјели. То нам омогућава Закон о стечају и опредијели смо се да процес реструктурирања наставимо на основу тог закона како бисмо га довели до краја. Није то непознат поступак и не значи стечај, а можда се због назива закона уноси забуна. Имамо примјер бањалучког `Космоса` који је по Закону о стечају извршио реструктурирање и сада успјешно послује", појаснио је Трнинић.

 

Он је подсјетио да је 1. марта 2017. године почео процес реструктурирања "Жељезница" и да се он одвија у три правца - финансијско, организационо и власничко реструктурирање.

 

"Та три сегмента реорганизације `Жељезница` се преплићу и нису одвојени процеси. Од почетка процеса реструктурирања смањили смо број запослених за више од 850, измирили све заостале обавезе према радницима и пензионисали одређени број запослених", каже Трнинић.

 

Влада је дала задатак Правобранилаштву Републике Српске да у њено име учествује у поступку реструктурирања који ће водити Окружни привредни суд у Добоју.

 

Процес реструктурирања "Жељезница" одвија се уз подршку Владе Српске и Свјетске банке.

 

Организационо реструктурирање обухвата смањење броја запослених, раздвајање послова инфраструктуре и операција на двије управљачки и рачуноводствено одвојене организационе цјелине, те формирање профитних центара од појединих организационих дијелова предузећа.

 

Финансијско реструктурирање подразумијева измирење обавеза према Пореској управи за порезе и доприносе, радницима за накнаде за превоз, топли оброк и регрес од 2011. до 2016. године, конверзију дуга према Влади у капитал, те финансирање информатизације "Жељезница".

 

Власничко реструктурирање подразумијева да Влада претварањем својих потраживања и откупом акција од малих акционара буде власник "Жељезница".

 

План финансијског и оперативног реструктурирања "Жељезница Републике Српске" претходно су прихватили Управа и Надзорни одбор овог јавног предузећа, те консултант који је ангажован за овај посао.

 

Циљ финансијског и оперативног реструктурирања је закључење споразума између повјерилаца и дужника о начину намирења потраживања ради побољшања ликвидности дужника.

 

У поступку реструктурирања "Жељезница" свим повјериоцима обезбјеђује се једнак третман и равноправан положај у оквиру одговарајућег исплатног реда, те најповољније намирење повјерилаца.

 

Поступак реструктурирања овог предзећа спроводи се тако да се омогући највећи могући степен намирења повјерилаца у што краћем времену и са што мање трошкова. 
 

Нешић:БиХ је постконфликтно друштво које се најбрже опоравил...

''БиХ ће се вртити у зачараном кругу све док не...

30 Септембар, 2023
Предсједник ДНС-а Ненад Нешић изразио је своје дубоко жаљење...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић изразио је своје...

25 Септембар, 2023
Нешић: Монтирана оптужница без икаквог правног утемељења...

''Одлука Суда БиХ да врати на дораду оптужницу...

21 Август, 2023
НЕШИЋ ОСУДИО ПОТЕЗ ХРВАТСКЕ

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић најоштрије је...

17 Август, 2023
Нешић о саопштењу бошњачких генерала: Диносаурусима је мјест...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

10 Август, 2023
Нешић: Српска најснажнији бедем од мржње и намјера лоших људ...

''Какву је ''часну'' борбу водио Атиф Дудаковић...

7 Август, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!