Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ПАВИЋ: ДЕЈТОНСКИ СПОРАЗУМ ЗАУЗИМА ВАЖНО МЈЕСТО У ИСТОРИЈИ

20 Новембар, 2019

Предсједник ДНС-а Марко Павић изјавио је да је вријеме протекло од потписивања Дејтонског мировног споразума показало да он није био савршен, али да су била боља изворна рјешења него она којима је акт мијењан, било у Парламентарној скупштини БиХ било вољом високог представника.

 

Павић је рекао Срни, поводом 24 године од парафирања Дејтонског мировног споразума, да би било боље да се остало при основном документу јер су се једни са промјенама слагали, а други нису, што је довело до правне несигурности. 

 

"Изворни акт требало је надограђивати онда кад се уочи недостатак, али уз сагласност свих", рекао је Павић и додао да остаје горак укус наметнутих рјешења, без обзира на то ко их је наметао. 

 

Павић је оцијенио да ДНС у овим околностима може бити најспокојнији јер је највише пута гласао против преноса надлежности Републике Српске на ниво БиХ, наводећи примјер војске или индиректног опорезивања. 

 

Он је истакао да је посљедња сједница Народне скупштине Републике Српске покушала да рехабилитује изворни Дејтон, али да је јасно свима да су за то потребне сагласности оба ентитета, сва три народа, те Предсједништва, Дома народа и Парламентарне скупштине БиХ. 

 

"Све што би се на томе и радило, на једном је дугом штапу", рекао је Павић. 

 

Он је закључио да Дејтонски споразум заузима врло важно мјесто у историји јер ће остати упамћен по томе што је донио мир на ове просторе, нарочито у БиХ, и што је створио и њен правни основ. 

 

Павић је оцијенио да је данас далеко важније пазити на будућност и прихватити чињенице какве јесу, него стварати несигурност у правном систему која доводи до политичке и економске несигурности, што спречава инвестиције и запошљавање, а то треба да је првенствени циљ. 

 

"БиХ као заједница ентитета и народа у основи своје дјелатности треба да има прављење амбијента за улагања јер виши стандард и бољи живот утицаће и на то да се политичке тензије смањују и да мир буде трајна одредница на овим просторима", рекао је Павић. 

 

Сутра (21.11.2019.) се навршавају 24 године од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Дејтонски мировни споразум, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак. Дејтонским споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ. 
 

Нешић:БиХ је постконфликтно друштво које се најбрже опоравил...

''БиХ ће се вртити у зачараном кругу све док не...

30 Септембар, 2023
Предсједник ДНС-а Ненад Нешић изразио је своје дубоко жаљење...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић изразио је своје...

25 Септембар, 2023
Нешић: Монтирана оптужница без икаквог правног утемељења...

''Одлука Суда БиХ да врати на дораду оптужницу...

21 Август, 2023
НЕШИЋ ОСУДИО ПОТЕЗ ХРВАТСКЕ

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић најоштрије је...

17 Август, 2023
Нешић о саопштењу бошњачких генерала: Диносаурусима је мјест...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

10 Август, 2023
Нешић: Српска најснажнији бедем од мржње и намјера лоших људ...

''Какву је ''часну'' борбу водио Атиф Дудаковић...

7 Август, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!