Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

БАЊАЛУКА: ПОТПРЕДСЈЕДНИК БАЊАЦ СА АМБАСАДОРОМ КРАЉЕВИНЕ ХОЛАНДИЈЕ

30 Октобар, 2019

Потпредсједник ДНС-а, Дарко Бањац и  амбасадором Краљевине Холандије у Босни и Херцеговини  Реиноут Вос, одржали су данас (30.10.2019.) састанак у Бањалуци на којим је било ријечи о тренутној политичкој ситуацији у Републици Српској, о посебној сједници Народне скупштине Републике Српске као и о каолиционим односима СНСД-а и ДНС-а.

 

Што се тиче коалицоних односа са СНСД-ом, Бањац је рекао да ту нема проблема, већ је то, како је нагласио,  однос који се тиче коалиције који треба да се „посложи“  и да у  свакој земљи каолиција разговара. 

 

„Двадесет година коалиције не може се тако лако растати. Однос Марка Павића и Милорада Додика су много више продубљени него што људи мисле. То пуно зависи од СНСД-а, и уколико СНСД није спреман за промјену односа према ДНС-у ми дефинитивно више у тој каолицији не можемо да останемо“, рекао је Бањац, додајући да све зависи од разговора двојице лидера.

 

Вос је истакао да је био на разговорима са предсједником СДС-а Мирком Шаровићем, као и са представницима других партија у коалицији који су мишљења да ДНС неће никад отићи од СНСД-а.

 

„Никад није било веће јединство ДНС-а око неке одлуке, као сада, и мислим да је зато оваква реакција СНСД-а“, закључио је Бањац.

 

Бањац и Вос разговарали су и о заказивању посебне сједнице Народне скупштине РС на којој ће бити разговарано о надлежностима које је Босна и Херцеговина добила од потписивања Дејтонског мировног споразума до данас.

 

„Имамо три врсте надлежности, једне које су договором пренесене и оне нису спорне, друга врста надлежности су оне наметнуте од стране високог представника и које су „прошле“ само шефове клубова Народне скупштине РС и није се гласало о њима, што није у складу са Уставом РС и трећа врста надлежности јесу оне наметнуте а о њима се нико није изјаснио“, подсјетио је Бањац.

 

Он каже да је ДНС једина политичка партија која никад није гласала за пренос надлежности Републике Српске те да ће наметнуте надлежности од стране високог представника бити на дневном реду посебне сједнице Народне скупштине РС. 

 

„Тренутно ваше рјешење је да Народна скупштина донесе декларацију која ће се противити  надлежностима која су донесена Бонским овлашћењима и то је први пут да се нешто такво дешава и Европска унија сматра да је ово први корак сецесије“, рекао је Вос.

 

Бањац се осврнио и на Бонска овлашћења високог представника и на његову одговорност и различите примјене права у зависности од високог представника.
Он сматра да АНП не треба да буде услов формирања Савјета министара и да се слаже са амбасадором Восом да треба да постоји компромис.

 

„Мој народ има битку између главе и срца. У срцу је Русија, а глава говори Запад, јер је то капитал, пројекти. Република Српска ради свог националног интегритета мора да прати Србију, не смије да постоји граница на Дрини. Ако Србија каже да НАТО-у и ми ћемо, уколико не, нећемо ни ми“, става је Бањац.

 

Око питања миграната заузели су став да требају оба ентитета радити на побољшању положаја миграната како из хуманих тако и из безбједносних разлога и проблема који долазе са њима.
 

ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
Нешић: Није успио покушај стигматизације српског народа...

Чињеница да већина земаља чланица Уједињених...

23 Мај, 2024
Нешић: Нисам увриједио жртве злочина у Сребреници...

Нисам ја увриједио жртве злочина у Сребреници,...

23 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!