Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

БЕОГРАД-ТРНИНИЋ: ИНФРАСТРУКТУРНО ПОВЕЗИВАЊЕ ЈЕДАН ОД ПРИОРИТЕТА СРПСКЕ

8 Октобар, 2019

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је данас (08.10.2019.) Срни да је инфраструктурно повезивање у региону један од приоритета Српске и да је задовољство да ће данас и у наредних неколико дана бити озваничен почетак важних пројеката као што су изградња ауто-пута Београд-Сарајево и моста на Сави између БиХ и Хрватске.

 

Трнинић је, послије панел дискусије у Београду о теми "Промоција повезивања југоисточне Европе" која је одржана у оквиру 19. Економског форума Србије, рекао да је фокус био на инфраструктурном повезивању у региону и томе како ти пројекти утичу на развој економије и повезивање људи.

 

"Направљен је пресјек активности на нашим подручијима, планова повезивања и могућности укључивања међународних финансијских институција као што су Европска банка за обнову и развој и Свјетска банка у реализацију тих пројеката. Веома сам задовољан спремношћу тих институција да се иде у том правцу. Један од услова је сарадња земаља у региону која је са позиције Српске исказана кроз изградњу моста на Сави у Градишци и ауто-пута Београд-Сарајево", истакао је Трнинић.

 

Он је истакао да ће данас у Рачи бити озваничен почетак изградње ауто-пута Београд-Сарајево, а да ће у петак, 11. октобра, бити положен камен темељац за мост у Градишци.

 

"Наш приоритет је повезивање Бањалуке са Београдом. Изградња моста у Градишци је тема још од 2004. године, а задовољство је да ће бити положен камен темељац, а потом кренути радови чиме ћемо добити пуни смисао наших инфраструктуирних пројеката из области ауто-путева. То је доказ да оно што планирамо и реализујемо", каже Трнинић.

 

Он је додао да се у планове уклапа и мост "Братољуб" између Братунца и Љубовије који је изграђен, али још није у функцији, те да су у разговорима са Црном Гором о завршетку изградње пута Фоча-Шћепан поље.

 

Трнинић је подсјетио да Српска већ изводи радове у оквиру прве фазе на коридору "Пет це", да су обезбијеђена средства за другу фазу, али да чекају да буде ратификован споразум у Савјету министара.

 

"Водимо активности да бисмо наставили даље према Вукосављу, а затим према Брчком, Бијељини и Рачи и будућем мосту на граници са Србијом. Интензивно спроводимо активности како би то било реализовано и све наше капацитете смо усмјерили у том правцу", нагласио је Трнинић.
 

НЕШИЋ: НИЈЕ ШМИТУ СТАЛО ДО БИХ НЕГО ДО ДОБРЕ ПЛАТЕ...

''Кристијан Шмит је постао проблем ЕУ и почео се...

19 Март, 2024
НЕШИЋ: УСТАВ ЈЕ СИМБОЛ ВЕЛИЧИНЕ, ИСТОРИЈЕ И ЈЕДИНСТВА СРПСКО...

Тридесет и двије године Устава Републике Српске...

28 Фебруар, 2024
Нешић: Не тражи од страног грађанина да намеће закон...

Драги Вукане, не тражи се од страног грађанина...

22 Фебруар, 2024
Нешић са амбасадором Француске

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић састао се...

22 Фебруар, 2024
Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
НЕШИЋ: Наметање је политика нестанка БиХ а договор је полити...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић истакао је да није...

25 Јануар, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!