Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ЉУБЉАНА-РЕШИЋ О РЕФОРМИ ЈАВНЕ УПРАВЕ: БИРОКРАТИЈА ПОСТОЈИ ЗБОГ ГРАЂАНА, А НЕ...

1 Октобар, 2019

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла  Решић, учествовла је данас (01.10.2019.) у раду Rегионалне конференције посвећене реформи јавне  управе - ReSPA, која се одржава у Љубљани.

 

Она је, обраћајући се прусутнима истакла да је, након десет година од кад руководи министарством, реформа јавне управе процес који непрекидно траје. 

 

„Оно што је битно нагласити је да кроз легислативу, коју радимо, треба пратити и процес промјене начина нашег размишљања о државом апарату. Бирократија мора разумјети да више не постоји због државе, него због грађана, привреде и њихових потреба и то је највећа реформа коју морамо сви урадити. Радимо са Сигмом и цијенимо ReSPA систем и настојимо све обавезе промптно проводити на нивоу јавне управе али и нивоу локалне самоуправе”, рекла је Решићева.

 

Она је такође оцјенила да све процесе ресорно Министарство настоји позиционирати у правцу најбоље услуге грађанима, транспарентне и ефикасне, али водећи рачуна и о економичности свих активности.

 

„Значајни пројекти на којима показујемо своју одлучност и достигнућа су е - матичне књиге,  е-беба, регистри и слично. Нарочито смо поносни на отвореност наше Владе. Наиме не постоји документ од јавног значаја у чијем доношењу не учествују сви социјални партнери као и невладин сектор и грађани али и сва заинтересована јавност путем јавних расправа, оцјенила је министарка Решић.

 

О успјесима и изазовима процеса реформе јавне управе на западном Балкану, поред министарке Решић говорили су и министри из региона: министар правде БиХ Јосип Грубеша, министар државне управе и локалне самоуправе Србије Бранко Ружић,  министар јавне управе Словеније Руди Медвед, министар управе и информатичког друштва Сјеверне Македоније Дамјан Манцхевски и министар управе Црне Горе Сузана Прибиловић.

 

Организатор ове конференције била је Регионална школа за јавну управу (ReSPA).

Нешић:БиХ је постконфликтно друштво које се најбрже опоравил...

''БиХ ће се вртити у зачараном кругу све док не...

30 Септембар, 2023
Предсједник ДНС-а Ненад Нешић изразио је своје дубоко жаљење...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић изразио је своје...

25 Септембар, 2023
Нешић: Монтирана оптужница без икаквог правног утемељења...

''Одлука Суда БиХ да врати на дораду оптужницу...

21 Август, 2023
НЕШИЋ ОСУДИО ПОТЕЗ ХРВАТСКЕ

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић најоштрије је...

17 Август, 2023
Нешић о саопштењу бошњачких генерала: Диносаурусима је мјест...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

10 Август, 2023
Нешић: Српска најснажнији бедем од мржње и намјера лоших људ...

''Какву је ''часну'' борбу водио Атиф Дудаковић...

7 Август, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!