Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ТРНИНИЋ: ПРОЈЕКТИ НА ЧЕКАЊУ ЗБОГ ОПСТРУКЦИЈЕ НА НИВОУ БИХ

3 Септембар, 2019

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је да су сви пројекти на изградњи ауто-пута, укључујући и оне од Београда до Сарајева, доведени у питање због чекања на ратификацију и усвајање на Савјету министара у техничком мандату и у Парламентарној скупштини БиХ.

 

“Имамо активности, неке припремамо, а у некима смо у застоју због опструкција на различитим нивоима. Прво говоримо о коридору “Пет-це”, јер смо већ урадили ауто-пут до Добоја, а тај коридор би био наставак везе од Бањалуке и Сарајева према Београду. Већ смо увели извођача у прву фазу – значи, од завршетка нашег ауто-пута “9. јануар” до петље Руданка у дужини од седам километара”, рекао је Трнинић телевизију “N1”.

 

Он је напоменуо да су одобрена средства од Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ за обилазницу око Добоја до границе са Федерацијом БиХ од 150 милиона евра, али да није дошло до ратификације и да није добијено одобрење од Савјета министара у техничком мандату и парламента БиХ, због чега се не могу добити средства за ту фазу.

 

Трнинић је рекао да постоје активности на пројекту изградње ауто-пута према Вукосављу и даље до Брчко дистрикта, док је обилазница око Брчког већ завршена.

 

”Разговара се и о ауто-путу до Бијељине у дужини 31 километар, и то са једном турском компанијом која ће градити ауто-пут у Србији. Од Бијељине до Раче, у дужини од 17 километара, имамо договор са Србијом да помогне у финансирању тог пројекта”, напоменуо је Трнинић.

 

Према његовим ријечима, први проблем је мост на Рачи који је потпуно усаглашен међудржавним споразумом између БиХ и Србије, али није дошло до потписивања јер Савјет министара у техничком мандату већ неколико пута то скида са дневног реда.

 

Он је истакао да замјеник министра комуникација и транспорта у Савјету министара у техничком мандату Саша Далипагић овај проблем редовно упућује на Савјет министара, али се то скида са дневног реда.

 

Трнинић је најавио и активности на израдњи брзог пута од Сарајева према Палама, преко Рогатице и Вишеграда до границе са Србијом. Ова дионица правца према Београду, истиче Трнинић, градиће се у профилу брзог пута и коштаће милијарду КМ.

 

Србија је кренула са припремним радовима за изградњу ауто-пута Београд-Сарајево, а у децембру прошле године са турском грађевинском компанијом су потписали уговор о пројектовању и изградњи прве дионице, док у БиХ напретка по овом питању још нема.
 

Нешић у Бриселу са Ленарчићем и Аџићем...

Службе заштите и спасавања у Босни и Херцеговини...

23 Март, 2023
Нешић у Бриселу: Разговарао са комесаром ЕУ за сусједство и ...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић је радну...

23 Март, 2023
Ненад Нешић за "Аваз": Тражим једно, радити по закону...

На нама је да осигурамо добру комуникацију и...

22 Март, 2023
Нешић: Тренутно нема елемената који би угрозили безбједносну...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

21 Март, 2023
ДУБРАВАЦ: Захвалан сам ДНС Брчко на посвећености и пожртвова...

Посланик Демократског народног савеза у Народној...

20 Март, 2023
Министар Нешић на састанку са амбасадором Републике Словачке...

Министар безбједности Ненад Нешић на састанку са...

16 Март, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!