dns-logo

Алеја Светог Саве 20 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Млади ДНС-а

Историјат Организације младих

Организација младих ДНС-а основана је 2005. године, а први предсједник Организације био је Марко Аћић, данашњи потпредсједник ДНС-а задужен за Федерацију БиХ. Организацију младих, кроз наредне године, водили су и Драган Мамић те Момчило Жугић.


Предсједник Организације младих ДНС-а данас је Боривој Обрадовић (1991.), дипломирани инжењер грађевинарства из Бање Луке. 2011.године, Организација Младих добила је и свог првог министра, Лејлу Решић, којем је ДНС поклонио повјерење са њених 29.година. И то нас разликује од других.


Млади Данас

Организација Младих ДНС-а броји око 10.000 младих из цијеле РС, са тенденцијом раста а највеће интересовање за политике ДНС-а показују студенти. Организовани смо кроз више од 50 градских/општинских одбора у РС а постигнута је и регионална координација активности.

Своје активности, Млади ДНС-а договарају на предсједништву Младих, које чине: Боривој Обрадовић, Душко Милетић, Александар Главаш, Бојан Шапурић, Борис Трнинић, Маја Ивић, Димитрије Вртић, Драган Мајкић, Саша Ристић, Соња Ившиновић, Сандра Вучковац, Марко Кубатлија, Бојан Пећанац, Жико Савић, Милица Томић, Небојша Кнежевић, Марио Паравац, Миодраг Стевић, Милан Тамамовић, Дуња Дардић, Митар Захарић, Немања Лазовић, Драган Благојевић, Миодраг Мајкић, Небојша Ћерић.


Предсјдник Организације Младих равноправан је члан Предсједиштва ДНС-а.


Програмске идеје

Организација младих Демократског народног савеза активна је у реализацији програмских начела ДНС-а у којима се младима даје прилика да у постпуности остваре своје потенцијале и граде наше друштво.


Своје политике ускладили смо са реалним потребама младих у различитим областима. Желимо реално сагледавати проблеме али и предлагати рјешења. Желимо идеје младих људи уградити у наше званичне ставове; желимо изградити Организацију која ће бити мјесто најбољих идеја.


Програмска платформа

У јуну 2017.године, скупштина Младих усвојила је Програмску платформу у којој су акцентовани:

Боље образовање – желимо да млади у току школовања овладају практичним знањима и вјештинама, посебно у наставним предметима страних језика, информатике и предузетништва; желимо најкомпетентније наставнике и професоре за предаваче и посебне услове за даљи развој најталентованијих ученика/студената; боље образовање захтјева и да се примјени начело једнаке доступности свих нивоа образовања - свима младима и да недостатак новца никоме не буде препрека да се школује. Ова програмска опредјељења реализоваћемо измјенама наставних планова и програма; усвајање плана практичне наставе; промјенама у политици стипендирања ученика и студената, увођењем система вредновања квалитета у образовању; усвајање стратегије подршке талентованим ученицима и студентима, више ваннаставних активности.

Више спорта - желимо да спорт буде доступан свим младим људима у насељима у којима живе, у школама и на факултетима; желимо да спорт постане животни стил. Спорт мора постати квалитетнији дио образовног система јер ће рекреативцима омогућити бољи квалитет живота а талентованима бити пречица за велика достигућа.

Више културе и умјетности – јер је култура наш најбољи амбасадор. Желимо кроз своју традицију да изградимо бољи имиџ Републике Српске, да јачамо национално самопоуздање и систем вриједности. Дајемо приоритет традицији, обичајима али и учењу о култури - од дјетињства. Зато нам је потребна већа подршка аматерским и културно-умјетничким друштвима али и обавеза ученицима да у току године присуствују барем једном културном догађају.

Брже и праведније запошљавање младих – Желимо да у свакој породици буде запослен бар један члан; подржавамо предузетништво и самозапошљавање међу младима и инисистираћемо на реформи установа које се баве посредовањем при запошљавању;

Развој села – желимо квалитетне путеве, водовод и остале објекате инфраструктуре на селу; веће подстицаје за отварање привредних погана у селу у којима би млади могли да раде. Знамо да без развијеног села неће бити позитивних промјена ни у демографској политици ни у економији.

Обавезну здравствену заштиту за све младе – желимо да здравствену заштиту имају сви млади и да оно не зависи од статуса њихових родитеља или старатеља; редовни ученици и студенти морају имати обавезно здравствено осигурање и онда када њихови родитељи нису осигурани. Радићемо и на томе да буде обезбијеђена једнака доступност здравствене заштите и у мјесту у коме ученици и студенти похађају наставу и у мјесту пребивалишта.

Више од десет хиљада чланова Организације младих ДНС-а радиће на томе да ови циљеви буду достигнути.

Ријеч је ријеч!


Предсједник младих ДНС-а

X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља се * су обавезна!