dns-logo

Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Главни одбор

Главни одбор ДНС-а састаје се најмање једном у три мјесеца. Ванредна сједница овог тијеламоже бити сазвана на захтјев Предсједништва, два регионална одбора, једне трећине укупног броја општинских и градских одбора и Предсједника ДНС-а.


Главни одбор чине: 78 чланова, предсједник, потпредсједници, генерални секретар, народни посланици у Народној скупштини РС и Парламентарној скупштини БиХ и делегати у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и Вијећу народа РС.


Од 78 чланова, 63 члана бира Скупштина тајним гласањем, из својих редова, на приједлог локалних организација, а 15 чланова верификује Главни одбора на приједлог Предсједништва, у циљу очувања континуитета изборних принципа и политичког дјеловања.


Критерији за избор чланова Главног одбора су:

изборни резултат локалне организације у укупном резултату ДНС-а

изборни резултат локалне организације остварен у матичној општини и територијална заступљеност.

Главни одбор утврђује стратешке циљеве Странке, одлучује о учешћу у Влади РС и другим институцијама власти, доноси изборни програм, утврђује облике сарадње са другим политичким организацијама те одлучује о учешћу на изборима на свим ниовима. Овај орган ДНС-а, између осталог, има мандат да бира и разрјешава Предсједништво, потпрдсједнике и генералног секретара ДНС-а, разматра и усваја извјештаје Предсједништва ДНС-а као и извјештаје регионалних одбора, доноси документе статутарног карактера.


Главни одбор ДНС-а верификује посланичке листе за Народну скупштину Републике Српске и Парламентарну скупштину Босне и Херцеговине, одлучује о кандидатима за предсједника Републике Српске, члана Предсједништва Босне и Херцеговине те делегатима у Дому народа Босне и Херцеговине и Вијећу народа Републике Српске.

X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља се * су обавезна!