clanskaporuka

У Бањалуци је данас (16.1.2018.) одржана друга сједница Управног одбора Политичке акaдемије Демократског народног савеза. На сједници је, између осталог било ријечи о Пословнику о раду Политичке академије ДНС-а.

Сједници је присуствовао предсједник Управног одбора Политичке академије ДНС-а Слободан Наградић те чланови: Лејла Решић, Дарко Бањац, Слађана Илић, Срђан Радуљ и Боривоје Обрадовић.

Млади Демократског народног савеза /ДНС/ Требиње данас (12.1.2018.) су подијелили 40 новогодишњих пакетића дјеци из социјално угрожених породица.Предсједник Младих ДНС-а Требиње Бојан Шапурић истакао је да је ово само једна у низу акција које је та странка планирала да реализује у овој години. 


Он је подсјетио да је у 2017. години успјешно реализовано више акција, међу којима су добровољно давање крви, посјета социјално угрожених породица, уређење града и друге акције за добробит локалне заједнице.

“Ово је само наставак активности младих ДНС-а Требиње, јер смо у прошлој години, између осталог, посјећивали са пригодиним поклонима и социјално угрожене породице. Уређивали смо обале ријеке Требишњици, купалиште Јазина, даривали крв, а уприличили смо и низ хуманитарних акција за помоћ у лијечењу наших суграђана, попут акције за младог Требињца Данијела Пудара Џају”, подсјетио је Шапурић.

Млади Демократског народног савеза /ДНС/ Требиње данас (12.1.2018.) су подијелили 40 новогодишњих пакетића дјеци из социјално угрожених породица.Предсједник Младих ДНС-а Требиње Бојан Шапурић истакао је да је ово само једна у низу акција које је та странка планирала да реализује у овој години.

Он је подсјетио да је у 2017. години успјешно реализовано више акција, међу којима су добровољно давање крви, посјета социјално угрожених породица, уређење града и друге акције за добробит локалне заједнице.

“Ово је само наставак активности младих ДНС-а Требиње, јер смо у прошлој години, између осталог, посјећивали са пригодиним поклонима и социјално угрожене породице. Уређивали смо обале ријеке Требишњици, купалиште Јазина, даривали крв, а уприличили смо и низ хуманитарних акција за помоћ у лијечењу наших суграђана, попут акције за младог Требињца Данијела Пудара Џају”, подсјетио је Шапурић.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је данас (11.1.2018.) да младима треба преносити сјећања на људе који су дали своје животе за стварање и одбрану Републике Српске."У темеље Републике Српске животе је уградило око 30.000 људи да би ми данас могли да пишемо, градимо и стварамо за будуће генерације на овим просторима", рекао је Малешевић новинарима у Зворнику, гдје присуствује свечаној академији под називом "Републици Српској за 26. рођендан".

Он је изразио наду да ће Република Српска имати све више младих. "Уколико узмемо у обзир Зворник, гдје је вртић пребукиран и гдје ће бити изграђен још један, онда је видљиво да све што се ради заиста има смисла", рекао је Малешевић.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић, у оквиру свечане академије, отворио је изложбу ликовних радова ученика основних и средњих школа из Републике Српске.

Он каже да је на конкурс Републичког педагошког завода за литерарне и ликовне радове за ученике основних и средњих школа под називом "Републици Српској за 26. рођендан" пристигло 3.950 радова, од чега 650 литерарних.

Дамјановић истиче да ће Републички педагошки завод и наредних година учествовати у обиљежавању Дана Републике, с циљем да ученици искажу свој патриотски чин и однос према Српској и да покажу колико им је стало до Републике.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић рекао је да је јако важно да се код најмлађих развија љубав према Републици Српској, додајући да је данашња изложба ликовних прилика да се види како они на умјетнички начин доживљавају своју домовину.

У конкуренцији средњих школа најбољи литерарни рад написала је ученица четвртог разреда Гимназије "Јован Дучић" из Требиња Гордана Марков, а када је ријеч о основним школама ученица четвртог разреда Основне школе "Вук Караџић" из Братунца Анастасија Ранкић.

Најбољи ликовни рад у конкуранцији средњих школа дјело је ученика четвртог разреда Средњошколског центра "Голуб Куреш" из Билеће Ивана Самарџића, а у конкуренцији основних школа ученика деветог разреда Основне школе "Десанка Максимовић" из Бањалуке Дарка Загорца.

Свечану академију под називом "Републици Српској за 26. рођендан" организовали су поводом Дана Републике ресорно министартство, Републички педагошки завод и град Зворник. 

Министри у Влади Републике Српске Лејла Решић, Дане Малешевић и Неђо Трнинић, посјетили су јуче (10.01.2018.) Општински одбор Демократског народног савеза Брчко дистрикт. По ријечима Милорада Митровића, предсједника ОО ДНС Брчко, ово је прва посјета  министара који су упознати са радом овог Општинског одбора и плановима за наредни период.

„Извјестио сам присутне о досадашњем раду, о резултатима Изборне скупштине ДНС-а, о раду чланста и о томе како планирамо своје активности организовати у будућности. Било је ријечи о о конкретним питањима из ресорне надлежности министара као што је питање положаја радника који су запослени у области  жељезничког и поштанског саобраћаја а дотакли смо се и питања држављанства Републике Српске за грађане са подручја Брчког“ рекао је Митровић.

Министри Решић, Малешевић и Трнинић, присуствовали су јуче у Брчком обиљежавању Дана Републике Српске. Том приликом, вјенац на споменик палим борцима положила је и делегација ОО ДНС Брчко.

Састанку је присуствовао и предсједник Регионалног одбора ДНС  Бијељина  Дико Цвјетиновић и посланик У НС РС Славко Глигорић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас (10.01.2018.) да је обиљежавање 9. јануара - Дана Републике протекло достојанствено и да су са свечаности послате поруке мира и жеље за сарадњу."Република Српска је саставни дио БиХ и има своја дејтонска овлаштења, те у том духу и смислу треба да разумијемо и прославу Дана Републике", рекао је Чубриловић на новогодишњем и божићном пријему за представнике медија. 


Он је истакао да је Република Српска "нешто што је најдраже за српски народ", а 9. јануар се обиљежава као Дан Републике, чијим настанком је српском народу обезбијеђен опстанак на овим просторима.

Коментаришући изјаву прослављеног српског глумца Лазара Ристовског да Републици Српској нико не може забранити да уђе у загрљај Србији, Чубриловић је рекао да бесједу глумца треба схватити као став умјетника.

"Ријеч је о умјетнику, глумцу, који је изнио своје виђење одређене ситуације. Поруке које је изнио треба схватити у том смислу и не треба придавати посебан значај", рекао је Чубриловић.

Он је додао да је "Република Српска заљубљена у Србију, а да Србија воли Републику Српску".

Коментаришући акцију Младих социјалдемократа који су јуче дијелили грађанима "Пасоше Републике Српске" у којем се налазе основни подаци о Српској и њеним туристичким потенцијалима, Чубриловић је рекао да је то "ствар политичког опредјељења оног ко је то радио".

"Нисам видио, нити сам дијелио пасоше грађанима Републике Српске", рекао је Чубриловић. 

Народна скупштина Републике Српске завршила је прошлу годину као најуспешнији парламент у Босни и Херцеговини, рекао је данас (10.1.2018.) на новогодишњем пријему за представнике медија Недељко Чубриловић, предсједник НСРС.

"Прва редовна сједница парламента ове године биће одржана у првој половини фебруара, а очекује се и једно посебно засједање", рекао је Чубриловић.

Он је оцијенио да је обиљежавање Дана Републике протекло достојанствено и у миру, те да је на тај начин начин Српска и ове године обиљежила свој рођендан.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац рекао је да 9. јануар није само Дан Републике, већ и дан слободе српског народа."Неко у Сарајеву је то добро осмислио, да укидањем Дана Републике жели да укине ту слободу. Укидањем слободе била би укинута Република Српска која је једини гарант те слободе", изјавио је Бањац новинарима. 


Он је додао да из Сарајева стижу поруке мржње и искривљавања историјских чињеница.

"Наша је порука - порука мира, да пусте да славимо оно што смо ми стварали - слободу која је гарант опстанка нашег народа на овим просторима БиХ, државне заједнице два ентитета. Наша порука мора да буде јасна и ми морамо славити 9. јануар све више из године у годину јер то значи постојање Републике Српске. Не смијемо престати да славимо 9. јануар јер је тада настала Република Српска и наша слобода", нагласио је Бањац.

Он је синоћ
(9.1.2018.), на прослави Дана Републике на градском тргу у Козарској Дубици, честитао Дан Републике свим грађанима те општине и Републике Српске.

Фото: Архива ДНС-а

Предсједник Републике Српске, Милорад Додик  одликовао је данас (9.1.2018.) поводом Дана Републике Српске, Марка Павића, предсједника ДНС-а, Орденом заставе Републике Српске за златним вијенцем, као бившег градоначелника Приједора.

Орден је добио за рад и изванредне заслуге у послијератном развоју Републике Српске, учвршћењу мира и међународне сарадње, за резултате и достигнућа од ширег значаја и размјера у афирмацији Републике Српске.

Обраћајући се присутнима, Павић се захвалио на овом великом признању за његов досадашњи рад. „Хвала народу и војци који су створили Републику Српку. Ово одликовање има већу драж јер сам га добио данас, деветог јануара, на Дан наше Републике. Тиме нам је створена додатна обавеза да чувамо Српску, памтимо страдале за њу и радимо на бољем животу у Републици Српској“ рекао је Павић, додајући да одликивања примају у стабилној Српкој.

Подсјетио је и на чињеницу да је било покушаја да се укине Српска и да се оспори њен дан. Све то, нагласио је Павић „даје нам додатну снагу да је очувамо и боримо се за бољи живот у њој“.

„Дан Републике Српске и Република Српка, то је оно свето око чега ћемо увијек бити уједињени. Републику Српску је створио народ и то се не може никад поништити. Пред нама је још пуно обавеза, како би нам свима било боље у нашој Републици“ истакао је Павић и свим грађанима Српске, честитао девети јануар.

Трнинић у интервјуу Срни наводи значај ауто-пута од Вукосавља, Брчког, до Бијељине и границе са Србијом, те напомиње да су о тим пројектима вођени преговори са потенцијалним инвеститорима.


У плану је градња пута Фоча-Шћепан Поље, те припрема пројектне документације за брзи пут од Бијељине, преко Зворника, Милића и Романије до будуће руте три, која ће повезивати овај пут са путем од Источног Сарајева, Пала, Сокоца, до Рогатице и Вишеграда.

Са "мртве тачке" покренуто је и питање изградње моста на Сави код Градишке, која би требало да почне на прољеће.

Трнинић подсјећа да је прије неколико дана са Европском банком за обнову и развој /ЕБРД/ потписан кредитни уговор вриједан 70 милиона евра, за изградњу прве дионице Коридора "Пет це" кроз Републику Српску, од Руданке до Јоховца.

"Када говоримо о друмском саобраћају, отворена је дионица ауто-пута од Маховљанске петље до Друговића, а најкасније до средине ове године биће завршено и преосталих 25 километара ауто-пута до Прњавора", наводи Трнинић.

Мост у Братунцу је завршен, извршен је технички пријем и у току је припрема изградње приступних путева, напомиње министар и појашњава да од Управе за индиректно опорезивање очекују градњу заједничког граничног прелаза.

Говорећи о "Жељезницама Републике Српске", Трнинић подсјећа да је ово предузеће било у веома тешкој ситуацији, те да се од процеса реструктурисања очекује да предузеће учини самоодрживим и профитабилним.

"Тај процес подразумијева власничко, финансијско и организационо реструктурисање. Добили смо подршку Свјетске банке за реализацију тог пројекта у износу од 51 милион евра", истиче Трнинић.

Највећи дио тих средстава биће утрошен на рјешавање вишка радника, те на измирење обавеза према запосленима у смислу пресуда по заосталим обавезама, исплата пореза, доприноса и заосталих топлих оброка.

Он прецизира да ће до краја процеса реструктурисања "Жељезнице" имати хиљаду радника мање.

"Ријешили смо имовинске односе за дио жељезничке пруге између Бијељине и Раче, који је био власништво `Железница Србије`, што смо сада пренијели на Републику Српску. Оспособљено је и 19 километара ускотрачне пруге од Вишеграда према Србији и Мокрој Гори", напомиње Трнинић у интервјуу Срни.

Од ове године кренуће три редовне туристичке линије - петком, суботом и недјељом, што ће значити много за развој туризма ове регије.

Када је ријеч о Аеродрому Бањалука, Трнинић је рекао да је, нажалост, изгубљен карго превоз са Турском, те да ни преговори са различитим авио-оператерима нису дали очекиване резултате.

"У прошлој години у санацију објеката на Аеродрому уложено је седам милиона КМ, што ће Аеродрому донијети модеран изглед, како би заинтересованим
авио-оператерима могли понудити квалитетнију услугу", поручује Трнинић.

Он подсјећа да Српска, за сада, има редовне линије само према Београду, али да је за ову годину промијењена стратегија развоја Аеродрома, која би у другој половини 2018. требало да доведе до знатног повећања авио-саобраћаја.

Трнинић оцјењује да су "Поште Српске" успјеле да опстану у врло тешким околностима и поред конкуренције других предузећа, која нуде сличне услуге.

"Наше `Поште` развијају различите модерне видове поштанских и других услуга, што иде у добром правцу и надам се да ћемо ове године ићи и са развојем поштанске штедионице", најављује Трнинић.

Јавно предузеће "Путеви Српске" су, тврди Трнинић, имали много проблема у реализацији основне дјелатности, а то је одржавање регионалних и магистарлних путева, као и инвестиција у том сектору.

"Ипак, успјели смо да одржимо све регионалне и магистралне путеве, који ни у једном тренутку нису били непроходни.

Имали смо и значајна улагања у изградњу пута од Котор Вароша према Кнежеву, који је у завршној фази, ради се пут преко Бронзаног мајдана, као и од Градишке према Мраковици, што би требало бити реализовано до краја године", напомиње Трнинић у интервјуу Срни. 

Популарни чланци

ПРЕДСЈЕДНИК ДНС-а, У ЧЕТВРТАК (02.11.2017.) ГОСТ БН ТВ

Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић, биће гост емисије „ПУЛС“  Телевизије БН,  у четвртак 02.11.2017. године.

Емисија почиње у 20.50 часова.

 

СМС поруке можете слати на број телефона: 091-810-105,  а број телефона за укључење 055/228-400, опција 2!

БУДИТЕ УЗ БН ТВ!

ДОБОЈ- ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА ГЛАВНОГ ОДБОРА ДНС-а

Главни одбор Демократског народног савеза  усвојио је данас (09.12.2017.) Декларацију о заштити демократских вриједности и националних интереса у институцијама и органима Републике Српске и БиХ којом се позивају све странке да поштују одређене универзалне вриједности, које су обавезујуће за чланове ДНС-а у свим институцијама и органима.
Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је да се овим документом даје до знања да је ДНС спреман да ради са свима, али да поштује одређене вриједности.

Према његовим ријечима, покушај договора лидера шест странака у Републици Српској о наставку рада Народне скупштине и раду јавног сервиса одвија се веома слабо и без жеље да се постигне добар резултат.

"ДНС жели да се што више одлука донесе консензуcом највећег броја странака и посланика. Нажалост, то није тако и ми смо присиљени да донесемо ову Декларацију", изјавио је Павић новинарима након сједнице Главног одбора, која је одржана у Добоју.

Павић је навео да је јучерашњи коминике ОХР-а очекиван, јер је свака њихова сједница покушај дисциплиновања Републике Српске о питањима о којима Српска уопште не расправља.

"Увијек се Републици Српској товаре неке жеље за отцјепљењем, неки ставови које /ОХР/ третира као антидејтонске док подржава све централистичке тежње других. Република Српска и ДНС се залажу за поштовање права свих, али онако како је написано у Дејтону", каже Павић.

Он је навео да у Дејтону није написано оно шта траже из ОХР-а, односно "централизовану БиХ", те оцијенио да се таквим понашањем губи смисао постојања ОХР-а и свега што је везано за ту организацију, јер такве одлуке не наилазе на плодно тло у БиХ.

Павић сматра да није вријеме да се прије редовних избора мијења власт на нивоу БиХ, коју је оцијенио нестабилном, никаквом, те навео да није боље ни на нивоу Федерације БиХ.

"Једино је остала Република Српска са стабилном влашћу која је способна да доноси одлуке и извршава устав и законе", оцијенио је Павић.

Павић је навео да ДНС неће покретати питање смјене потпредсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића за кога је рекао да не смета овој странци, већ да смета однос СНСД-а јер подржава одређене Стевандићеве постуке.

Павић је навео да су данас изабрана још два потпредсједника ДНС-а Марко Аћић и Драгомир Јовичић, чиме су окончани унутарстраначки избори и конституисани сви органи.

Лидер ДНС-а је рекао да ће Предсједништво на наредној сједници разматрати иницијативу Општинског одбора ДНС-а Љубиње о искључењу Дарка Крунића из ове странке, али је оцијенио да је то унутрашња ствар општинског одбора.

Он је нагласио да се није разговарало о евентуалном преласку народног посланика Зорана Пологоша у ДНС након што је недавно напустио ПДП.

Павић је напоменуо да се сједнице Градског одбора одржавају у свим регијама и да данашњи састанак у Добоју није покушај дисциплиновања добојског Одбора.

Павић је поновио да је циљ ДНС-а да на изборима оствари добар изборни резултат који подразумјева више од 100.000 гласача, од 12 до 15 посланика у Народној Скупштини Републике Српске, два посланика у институцијама БиХ, као и једна од појединачних функција. 

ВИШЕ ОД СТОТИНУ СТУДЕНТА ПРИСТУПИЛО СТРАНЦИ

Поводом међународног Дана студената, Организација младих ДНС-а Републике Српске организовала је вечерас (17.11.2017.) свечано потписивање приступница за учлањење у Демократски народни савез.

У четири града у Републици Српској, више од стотину стотину студената су потписали приступницу за чланство у Демократски народни савез. Свечани пријем студената у редове ДНС-а организован је у Бањој Луци, Приједору, Градишци и Бијељини.

Иницијатор ове активности је Организација младих ДНС-а, која је у својој програмској платформи студенте означила као циљну групу, манифестујући тиме своју опредијељеност за изградњу друштва у коме ће се цијенити знање.

Предсједник Републичке организације младих ДНС-а, Боривоје Обрадовић, рекао је да је учлањење оволиког броја студената значајан догађај за ДНС јер је у своје редове добио најелитнији дио друштва. „Постали су чланови странке у којој ће моћи да испоље сву своју креативност јер се ДНС залаже за слободу у њеном пуном значењу, што подразумијева и то да сваки члан странке има слободу да износи идеје и покреће иницијативе“ рекао је Обрадовић.

Он је истакао да ће Организација младих ДНС-а ускоро да покрене неколико иницијатива које би требало да допринесу бољем положају студената и унапређењу високог образовања, изразивши увјерење да ће у томе студенти, који су данас постали чланови ДНС-а дати свој пуни допринос.