clanskaporuka

Предсједник Демократског народног савеза  Марко Павић позвао је данас  (30.12.2017.)представнике власти на нивоу БиХ да хитно или поправе стање, или се повуку из власти и препусте је некоме ко ће то успјешно радити.
"Стање у БиХ је турбулентно и не гарантује бољу будућност. Тамо нема скупштинске већине. Потпуно је блокирано доношење закона, упитан је европски пут и они који су довели до овакве ситуације на нивоу БиХ треба хитно, или да поправе стање, или да се повуку из власти и препусте некоме ко ће то успјешно радити", рекао је Павић.

Он је навео да су на нивоу БиХ "једино радили судови и тужилаштво".

"А и за њих би било најбоље да нису уопште ни радили - било би данас више повјерења међу народима и међу ентитетима и било би бољег разумијевања прошлости", оцијенио је Павић.

Он сматра да је у новој години неопходна стабилизација прилика у БиХ, али да је тешко повјеровати да их могу стабилизовати они који су сада на власти.

"Треба створити повољне услове за изборе. Међутим, већ сада се наговјештава да би избори могли све остало засјенити, а ми у ДНС-у мислимо да је економија изнад избора и да је то оно што ни у једном свом потезу нико не смије заборавити", поручио је Павић.

Према његовим ријечима, потребно је створити амбијент повољан за европски пут и за убрзање европског пута, као и за привлачење домаћих и страних инвестиција.

"Ако заиста ова садашња коалиција на нивоу БиХ није у стању да то уради, боље би било да се што прије повуче и пусти то другима да раде", поновио је Павић.

Он је истакао да је Република Српска остала стабилна и изразио задовољство што је ДНС са својим коалиционим партнерима учествовао у тој стабилности.

"Има још тога за поправити и радити, али сигуран сам да ће за то бити снаге у наредној години", рекао је Павић.

Он је додао да ДНС успјешно завршава 2017. годину, да је провео изборе унутар странке, ојачао и обновио се и да је спреман за даље јачање и повећање броја чланства у странци, те да је врло важно да је учествовао у важним догађањима и доношењу важних одлука у Републици Српској.

"Били смо дио снага које су успјешно водиле Српску у овој години. У Српској очекујем стабилну ситуацију и да ДНС буде један од фактора те стабилности. На изборима идуће године очекујем добре резултате и доста промјена након избора, јер мислим да ће обновљене снаге које кроз изборе добију повјерење имати и нове идеје и нове снаге за што боље резултате", закључио је Павић.

Он је свим грађанима Републике Српске и БиХ честитао новогодишње и божићне празнике и пожелио им личну и породичну срећу, а чланове ДНС-а позвао да у наредној години покажу шта се то радило свих ових година и да оправдају повјерење грађана које је према ДНС-у све веће.

Свим грађанима те члановима и симпатизерима Демократског народног савеза, срећну и успјешну Нову, 2018. годину, жели предсједник ДНС-а Марко Павић! 

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је да српски народ мора да сачува духовност и моралне хришћанске вриједности, јер је то једини пут који ће значити спас народа.

Чубриловић, који је добитник Ордена Светог Саве за нарочите заслуге за Српску православну цркву, истакао је за "Глас Српске" да вријеме пред нама налаже да и наша саборност дође до већег изражаја.

"Посебно ми је задовољство што сам добио то високо признање, а и данас радо подржавам све активности Српске православне цркве", истакао је предсједник парламента Републике Српске.

Говорећи о култури у Републици Српској, Чубриловић сматра да друштво не поклања довољно пажње култури.

"Људи који раде у области културе дају све од себе и ангажују се, али нису адекватно подржани", оцијенио је Чубриловић. 

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је Република Српска изнад сваке политичке опције, изнад сваке организације и светиња за све који раде за њу."Дан Републике је један од најважнијих датума у историји српског народа, који ће и овај пут бити обиљежен достојанствено, онако како то Српска заслужује“, рекао је Чубриловић новинарима након пријема који је поводом Дана Републике организовао предсједник Српске Милорад Додик. 


Чубриловић је нагласио да је Народна скупштина све своје обавезе у овој години завршила онако како је програм рада захтијевао.

"Наставићемо истим темпом до краја мандата овог сазива парламента", поручио је Чубриловић.

Пријему поводом Дана Републике присуствовале су делегације Народне скупштине и Вијећа народа, Владе, представници Републике Српске у заједничким органима БиХ, делегације Уставног суда, правосудних органа, МУП-а, Министарства одбране БиХ, делегације Академије наука и умјетности Републике Српске, делегације борачких организација, делегације пензионисаних генерала Републике Српске, делегације Асоцијације "Ствараоци Републике Српске", делегације удружења војних пензионера Републике Српске у Оружаним снагама БиХ. 

Бројним новогодишњим пријемима, градоначелник Приједора Миленко Ђаковић данас (28.12.2017.) је придружио традиционални сусрет са представницима јавног, политичког, културног и привредног живота. Пријему је присуствовао предсједник ДНС-а Марко Павић, министри у Влади Српске: Лејла Решић, Дане Малешевић, Неђо Трнинић као и генерални секретар ДНС-а Драгутин Родић.

„ Уз најљепше новогодишње честитке свим Приједорчанима, могу да констатујем да је ова година, упркос тешкоћама, била година добрих резултата, а они, кад је о Приједору ријеч, нису занемарљиви „ оцијенио је Ђаковић.

„Градски буџет је издржао све потребе које је требало финансирати, а према свим корисницима смо испоштовали оно што им је било намијењено. И привреда је функционисала, јер је у овој години почело са радом седам привредних субјеката, међу којима је и један трговачки центар . Испоштовали смо све подстицаје и субвенције према грађанима и привредницима „ рекао је Ђаковић, додајући да ће градска управа наставити развој зацртаном путањом и у наредној години.

Сумирајући годину која је већ на измаку, можемо рећи да су резултати добри, а посебно бих истакла два законска рјешења, рекла је министар управе и локалне самоуправе Владе РС Лејла Решић, у интервјуу данашњег (28.12.2017.) издања „Независних новина“.

„Наш циљ је био заустављање прекомјерног запошљавања. Годину дана након што смо прописали да на 1.000 становника локална управа може имати максимално троје запослених у администрацији, мислим да смо то управо успјели да направимо“ рекла је министарка Решић, додајући да нема запошљавања у локалним заједницама на начин како је то било прије.

Решићева је подсјетила и на усвајање Стратегије развоја локалне самоуправе 2017-2021. појашњавајући да је новитет што је први пут, као ресурс дефинисана дијаспора. Такође је подсјетила да је грант у сљедећој години за неразвијене и изразито неразвијене општине 2.300.000 КМ и да ће  300.000 КМ бити посебно дефинисано уредбом и искориштено за суфинансирање пројеката код трећих лица.

Од 1. јануара 2018 године ступа на снагу и Закон о регистру запослених код корисника буџетских средстава, најавила је министарка Решић, истичући да ће, у складу са тиме у Српској бити, практично проширен регистар државних службеника који води Агенција за државну управу. „Сви они који примају плату из буџета биће видљиви у регистру. Изузетак су радници МУП-а РС, који ће, због безбједносних аспеката бити другачије позиционирани. Ово је уједно и једна од обавеза Споразума о стабилизацији и придруживању и Реформске агенде“ изјавила је министарка Решић.

Влада Републике Српске уплатила је данас (27.12.2017.) уговорену позајмицу од 3.800.000 КМ "Жељезницама Републике Српске" /ЖРС/, којима ће бити исплаћене заостале плате радницима који су стекли право на пензионисање или на отпремнину, рекао је генерални директор ЖРС-а Драган Савановић.
Савановић је рекао да је закључно са данашњим даном Фонду за пензијско-инвалидско осигурање /ПИО/ достављено 215 предмета за пензионисање, од којих је већ 185 обрађено и за које су плаћени порези и доприноси Фонду ПИО.

Он је истакао да је тренутно у ЖРС-у запослено 2.961 радника, од тога на одређено 2.916 и на неодређено 45, те да је циљ да се тај број, закључно са 2021. годином, сведе на 2.098 радника.

Савановић је, током паузе састанка са представницима синдикалних организација у Добоју, рекао новинарима да је задовољан начином како се одвија почетна фаза реструктурисања ЖРС-а.

Он је појаснио да први корак подразумијева пензионисање радника који су за то стекли услове у складу са измјеном Закона о жељезницама, те да ће се закључно са крајем 2018. године број радника свести на око 2.500.

Као други корак смањења радника Савановић најављује позив радницима на добровољни одлазак који ће бити објављен већ у првом кварталу наредне године у складу са већ усвојеним програмом, чију реализацију ће пратити и синдикални представници са којма ће се већ половином јануара разговарати о могућности да се, уз отпремнину, исплати и накнада за добровољни одлазак, чији износ неће бити већи од висине отпремнине, а у складу са законом.

Савановић је навео да већ идуће године треба да буде завршено власничко реструктурирање ЖРС-а, што претпоставља да се сва кредитна задужења претворе у капитал и да се разријеши проблем са малим акционарима да би ова компанија прешла у власништво Републике Српске. Након тога, биће формирана нова организација са новим предузећима која морају бити профитабилна.

Он је истакао да ће данас радницима бити исплаћена и редовна плата за новембар.

Предсједник Сидиката жељезничара Милијан Марковић рекао је да би износ отпремнина којим би се стимулисао добровољни одлазак износио 12 просјечних плата.

У оквиру предузећа "Жељезнице Републике Српске" регистровано је седам синдикалних организација, од којих су три репрезентативне - Синдикат жељезничара, Самостални синдикат машиновођа и Самостални синдикат саобраћајно-транспортне дјелатности.

Преостала четири су Самостални синдикат одржавања шинских возила, Синдикат радника инфраструктуре Добој, Синдикат радника инфраструктуре Бањалука и Синдикат машиновођа Бањалука, наводи се у документу Социјалне процјене пројекта реструктурисања "Жељезница Републике Српске". 

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић поручио је данас (27.12.2017.) да у младима треба његовати љубав према отаџбини и поштовање према жртвама које су дате за њу.
Малешевић, који је у бањалучкој Гимназији присуствовао предавању под називом "Република Српска - мисли на отаџбину" за ученике завршног разреда, каже да је ова активност од огромног значаја и да се и професори уче о томе како се гаји култура сјећања.

"То сигурно можемо научити од Јевреја, који нису заборавили своје невино страдале жртве у Другом свјетском рату. Одатле идеја да нашој омладини преносимо одређена знања, али и љубав према отаџбини", поручио је Малешевић.

Ако млади то не буду цијенили, каже Малешевић, питање је да ли ће у будућности доћи у ситуацију да изгубе слободу и да се за њу поново полажу животи.

Малешевић истиче да Срби кроз историју нису имали среће да искуства из прошлости уграде у тренутни и будући живот и да не страдају сваких неколико деценија.

Он сматра да је потребно скренути пажњу професорима да на предавањима потенцирају код младих љубав према отаџбини и останак на родној груди.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да је изградњом културе сјећања и памћења потребно у миру очувати оно што је стварано деведесетих година прошлог вијека.

"Потребно је да млади схвате какав је значај Републике Српске и њеног очувања", рекао је Којић.

Он је подсјетио да су оваква предавања одржана раније у Бијељини, Добоју, Приједору, Требињу и Источном Сарајеву.

"Реаговања ученика и наставника су позитивна. Договараћемо сличне активности, јер морамо у свијест будућих генерација уградити да мисле на отаџбину", додао је Којић.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је да овакава предавања потребно одржавати и другим средњошколцима, а не само гимназијалцима.

Предавање су организовали Министарство просвјете и културе, Републички педагошки завод и Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица у оквиру програма обиљежавања Дана Републике Српске.

У Дрвару је данас (26.12.2017.) одржана Друга проширена сједница Регионалног одбора ДНС за Федерацију БиХ. На сједници је предочена анализа стања општинских одбора странке, прецизиран план активности за наредни период те договорене смјернице с тим у вези.

„Договорили смо обилазак свих општинскиох одбора и формирање нових иницијативних одбора у Федерацији БиХ“ рекао је Марко Аћић, потпредсједник ДНС-а за Федерацију БиХ.

Поред чланова Регионалног одбора, сједници су присуствовали и одборници ДНС-а у скупштинама општина Федерације БиХ. 

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић донирао је данас (26.12.2017.) Православном вртићу "Анђелак" у Бањалуци два телевизора, ди-ви-ди, те учила и дидактичка средства неопходна за рад са дјецом.
Чубриловић је позвао све људе добре воље да на овај начин подрже установе које пружају услуге другима, као што је вртић "Анђелак".

"Задовољство је видјети у каквим условима, захваљујући Српској православној цркви и васпитачима, дјеца овдје бораве и какве све могућности имају", рекао је Чубриловић.

Он је поновио да је одлучио да ове године не организује традиционални новогодишњи пријем у Народној скупштини за званице из политичког, јавног и културног живота Републике Српске, већ да средства предвиђена за ту намјену донира у хуманитарне сврхе.

"На основу молбе фочанског Удружења за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама `Трачак наде`, које брине о 62 корисника са различитим физичким и психичким потешкоћама са подручја општина Фоча и Чајниче, прошле седмице донирао сам новац потребан за куповину пакета са храном и средствима за личну хигијену за све породице корисника", рекао је Чубриловић.

Руководилац Православног вртића "Анђелак" Рада Шеранић рекла је да данашња донација пуно значи овој установи.

Она је изразила наду да ће се они који имају могућности сјетити и неких других вртића јер сви имају потребу за новим играчкама и училима.

"Дирнуо нам је Чубриловићев гест и дјеца су усхићена", рекла је Шеранићева.

Старјешина Саборног храма Христа Спаситеља Драган Максимовић захвалио је за донацију.

"Поносни смо на нашу дјецу, на многе генерације које су прошле кроз наш вртић, на васпитаче, али и на родитеље који помажу да опстанемо", рекао је Максимовић.

У знак захвалности, дјеца су поклонила предсједнику Народне скупштине Српске икону и цртеж које су нацртали, а рецитовала су и пјесмице.

Чубриловић ће дио средстава донирати и Фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, у оквиру хуманитарне акције "С љубављу храбрим срцима" на донаторској вечери 27. децембра. 

Популарни чланци

БАЊАЛУКА: ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА УО ПОЛИТИЧКЕ АКАДЕМИЈЕ ДНС-а

У Бањалуци је данас (16.1.2018.) одржана друга сједница Управног одбора Политичке акaдемије Демократског народног савеза. На сједници је, између осталог било ријечи о Пословнику о раду Политичке академије ДНС-а.

Сједници је присуствовао предсједник Управног одбора Политичке академије ДНС-а Слободан Наградић те чланови: Лејла Решић, Дарко Бањац, Слађана Илић, Срђан Радуљ и Боривоје Обрадовић.

ДОБОЈ- ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА ГЛАВНОГ ОДБОРА ДНС-а

Главни одбор Демократског народног савеза  усвојио је данас (09.12.2017.) Декларацију о заштити демократских вриједности и националних интереса у институцијама и органима Републике Српске и БиХ којом се позивају све странке да поштују одређене универзалне вриједности, које су обавезујуће за чланове ДНС-а у свим институцијама и органима.
Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је да се овим документом даје до знања да је ДНС спреман да ради са свима, али да поштује одређене вриједности.

Према његовим ријечима, покушај договора лидера шест странака у Републици Српској о наставку рада Народне скупштине и раду јавног сервиса одвија се веома слабо и без жеље да се постигне добар резултат.

"ДНС жели да се што више одлука донесе консензуcом највећег броја странака и посланика. Нажалост, то није тако и ми смо присиљени да донесемо ову Декларацију", изјавио је Павић новинарима након сједнице Главног одбора, која је одржана у Добоју.

Павић је навео да је јучерашњи коминике ОХР-а очекиван, јер је свака њихова сједница покушај дисциплиновања Републике Српске о питањима о којима Српска уопште не расправља.

"Увијек се Републици Српској товаре неке жеље за отцјепљењем, неки ставови које /ОХР/ третира као антидејтонске док подржава све централистичке тежње других. Република Српска и ДНС се залажу за поштовање права свих, али онако како је написано у Дејтону", каже Павић.

Он је навео да у Дејтону није написано оно шта траже из ОХР-а, односно "централизовану БиХ", те оцијенио да се таквим понашањем губи смисао постојања ОХР-а и свега што је везано за ту организацију, јер такве одлуке не наилазе на плодно тло у БиХ.

Павић сматра да није вријеме да се прије редовних избора мијења власт на нивоу БиХ, коју је оцијенио нестабилном, никаквом, те навео да није боље ни на нивоу Федерације БиХ.

"Једино је остала Република Српска са стабилном влашћу која је способна да доноси одлуке и извршава устав и законе", оцијенио је Павић.

Павић је навео да ДНС неће покретати питање смјене потпредсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића за кога је рекао да не смета овој странци, већ да смета однос СНСД-а јер подржава одређене Стевандићеве постуке.

Павић је навео да су данас изабрана још два потпредсједника ДНС-а Марко Аћић и Драгомир Јовичић, чиме су окончани унутарстраначки избори и конституисани сви органи.

Лидер ДНС-а је рекао да ће Предсједништво на наредној сједници разматрати иницијативу Општинског одбора ДНС-а Љубиње о искључењу Дарка Крунића из ове странке, али је оцијенио да је то унутрашња ствар општинског одбора.

Он је нагласио да се није разговарало о евентуалном преласку народног посланика Зорана Пологоша у ДНС након што је недавно напустио ПДП.

Павић је напоменуо да се сједнице Градског одбора одржавају у свим регијама и да данашњи састанак у Добоју није покушај дисциплиновања добојског Одбора.

Павић је поновио да је циљ ДНС-а да на изборима оствари добар изборни резултат који подразумјева више од 100.000 гласача, од 12 до 15 посланика у Народној Скупштини Републике Српске, два посланика у институцијама БиХ, као и једна од појединачних функција. 

ПРЕДСЈЕДНИШТВО ДНС-а: ЈОВИЧИЋ ИЗАБРАН ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА ИЗБОРНОГ ШТАБА ДНС-а

У Бањалуци је данас (5.2.2018.) одржана сједница Предсједништва ДНС-а на којој је било ријечи о актуелној политичкој ситуацији у ДНС-у, Републици Српској и БиХ.  Изабран је и предсједник Изборног штаба за опште изборе 2018. годинe. Tо је Драгомир Јовичић.

Како је истакнуто, стање у странци је изузетно добро. Закључено је да су стечени сви предуслови да ДНС на предстојећим изборима оствари најбољи успјех до сада.

Предсједник ДНС-а, Марко Павић, нагласио је да у наредном периоду желе што боље приближити ставове ове странке бирачима. Сматрају да имају предност јер су, како је истакнуто, увијек били уз људе који не користе језик мржње, него језик који позива на помирење, заједнички рад и успјех.

Најавили су и борбу са коалиционим партнерима за једну од двије изборне функције.

„До сада разговора са коалиционим партнерима или представницима опозиције о тој теми није било. Времена још има и добро је мало сачекати с обзиром на ситуацију у Хрватској која утиче и на нас, изборе у Србији и причу око изборног закона", рекао је Павић.

ДНС, истиче Павић, мора истрајати у поштовању уставне одредбе о конститутивности Срба у четири кантона у ФБиХ, а искључивист, која се сада појављује на политичкој сцени, како каже, није добра.