clanskaporuka

На јучерашњој(9.12.2017.) сједници Главног одбора Демократског народног савеза, која је одржана у Добоју, усвојена је Декларација о заштити демократских вриједности и националних интереса у органима и институцијама Републике Српске и БиХ.
Овај документ преносимо у цјелости у прилогу!

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да Република Српска чини све да грађанска, политичка, економска и социјална права сваког њеног грађанина буду потпуно заштићена.
Чубриловић је поводом 10. децембра – Међународног дана људских права
нагласио да су остваривање и заштита људских права и слобода свих, посебно најугроженијих категорија и мањинских заједница, незапослених, дјеце и омладине, те лица са инвалидитетом, основа сваког демократског, модерног и слободног друштва, владавине права и правне државе.

Он је рекао да су ови простори, као постконфликтна друштва, остварили велики напредак од окончања рата до данас у заштити људских права, али да је потребно и даље предано радити на овом питању, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

"Посебно нас брине угрожавање људских права српског народа на подручују Федерације БиХ и узнемирују посљедњи извјештаји о отимању имовине и девастирању српских гробаља у Сарајеву", рекао је Чубриловић.

Он је изразио очекивање да ће органи задужени за спровођење реда и очување безбједности предузети неопходне мјере да овакве и сличне немиле ситуације престану и да се сви грађани ове земље осјећају заштићени и слободни.

Чубриловић је изразио наду да ће године пред нама свим грађанима Републике Српске и БиХ донијети остварење загарантованих људских права у стварном животу, те да ће систем активирати све механизме како би била поштована и заштићена права сваког појединца, без обзира на вјеру, нацију, политичко увјерење, материјално стање и слично.

"Искрено вјерујем да ће Универзална декларација о људским правима Уједињених нација, у којој стоји да се сва људска бића рађају слободна и једнака у достојанству и правима, постати наша реалност", рекао је Чубриловић. 

Главни одбор Демократског народног савеза  усвојио је данас (09.12.2017.) Декларацију о заштити демократских вриједности и националних интереса у институцијама и органима Републике Српске и БиХ којом се позивају све странке да поштују одређене универзалне вриједности, које су обавезујуће за чланове ДНС-а у свим институцијама и органима.
Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је да се овим документом даје до знања да је ДНС спреман да ради са свима, али да поштује одређене вриједности.

Према његовим ријечима, покушај договора лидера шест странака у Републици Српској о наставку рада Народне скупштине и раду јавног сервиса одвија се веома слабо и без жеље да се постигне добар резултат.

"ДНС жели да се што више одлука донесе консензуcом највећег броја странака и посланика. Нажалост, то није тако и ми смо присиљени да донесемо ову Декларацију", изјавио је Павић новинарима након сједнице Главног одбора, која је одржана у Добоју.

Павић је навео да је јучерашњи коминике ОХР-а очекиван, јер је свака њихова сједница покушај дисциплиновања Републике Српске о питањима о којима Српска уопште не расправља.

"Увијек се Републици Српској товаре неке жеље за отцјепљењем, неки ставови које /ОХР/ третира као антидејтонске док подржава све централистичке тежње других. Република Српска и ДНС се залажу за поштовање права свих, али онако како је написано у Дејтону", каже Павић.

Он је навео да у Дејтону није написано оно шта траже из ОХР-а, односно "централизовану БиХ", те оцијенио да се таквим понашањем губи смисао постојања ОХР-а и свега што је везано за ту организацију, јер такве одлуке не наилазе на плодно тло у БиХ.

Павић сматра да није вријеме да се прије редовних избора мијења власт на нивоу БиХ, коју је оцијенио нестабилном, никаквом, те навео да није боље ни на нивоу Федерације БиХ.

"Једино је остала Република Српска са стабилном влашћу која је способна да доноси одлуке и извршава устав и законе", оцијенио је Павић.

Павић је навео да ДНС неће покретати питање смјене потпредсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића за кога је рекао да не смета овој странци, већ да смета однос СНСД-а јер подржава одређене Стевандићеве постуке.

Павић је навео да су данас изабрана још два потпредсједника ДНС-а Марко Аћић и Драгомир Јовичић, чиме су окончани унутарстраначки избори и конституисани сви органи.

Лидер ДНС-а је рекао да ће Предсједништво на наредној сједници разматрати иницијативу Општинског одбора ДНС-а Љубиње о искључењу Дарка Крунића из ове странке, али је оцијенио да је то унутрашња ствар општинског одбора.

Он је нагласио да се није разговарало о евентуалном преласку народног посланика Зорана Пологоша у ДНС након што је недавно напустио ПДП.

Павић је напоменуо да се сједнице Градског одбора одржавају у свим регијама и да данашњи састанак у Добоју није покушај дисциплиновања добојског Одбора.

Павић је поновио да је циљ ДНС-а да на изборима оствари добар изборни резултат који подразумјева више од 100.000 гласача, од 12 до 15 посланика у Народној Скупштини Републике Српске, два посланика у институцијама БиХ, као и једна од појединачних функција. 

На сједници Регионалног одбора ДНС Приједор, која је одржана у Приједору, једногласно су изабрани потпредсједници Регионалног одбора, Мирко Совиљ из Приједора и Мирко Згоњанин из Новог Града. За секретара Регионалног одбора реизабрана је Биљана Малбашић.

На сједници је било ријечи и о актуелној политичкој ситуацији, о плановима Демократског народног савеза за наредни период, као о одржавању сједнице Главног одбора ДНС-а која је заказана за суботу, 09.12.2017. године у Добоју.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је  да ће кредит Свјетске банке од 51,3 милиона евра за реструктурисање "Жељезница Српске" бити усмјерен у четири компоненте, од којих је прва измирање дугова према радницима овог предузећа. 

Трнинић је истакао да се то односи на све раднике, а да ће средства бити усмјерена за неиплаћене топле оброке, превоз, регрес, тужбе радника, порезе и доприносе, као и разне камате, на што би требало бити утрошено 42,7 милиона евра.

"Друга компонента су отпремине за смањење броја запослених - 500 радника у првој години реструктурисања и 500 радника у преостале три године до краја реструктурисања. На ову компоненту биће утрошено око 3,5 милиона евра", рекао је Трнинић.

Према његовим ријечима, трећа компонента је организационо реструктурисање, што подразумијева рачуноводствено раздвајање инфраструктуре и операција, а за то ће бити потребно пет милиона евра.

Четврта компонента кредита је почетна накнада за повлачење средстава, која износи 128.250 евра.

"С обзиром на то да је процес реструктурисања већ почео, а да средства Свјетске банке неће бити оперативна барем наредна три или четири мјесеца, Влада ће у том периоду пропратити обавезе према запосленима, јер смо става да ниједан радник не може бити пензионисан, добровољно отићи из предузећа или бити проглашен технолошким вишком, а да му не буду измирене све обавезе", нагласио је Трнинић.

Он је додао да ће до краја године бити пензионисано око 210 радника "Жељезница", за шта је потребна подршка од 3,8 милиона КМ.

Та средства, тврди Трнинић, Влада је већ одобрила, а она ће бити враћена када одобрена средства Свјетске банке буду оперативна.

Трнинић је подсјетио да се у реструктурисање кренуло јер су дугогодишњи проблеми у "Жељезницима" довели предузеће у неповољну ситуацију.

"Реструктурисање иду у три правца - финансијско, организационо и власничко. Финансијско реструктурисање подразумијева да се биланси `Жељезница` рашчисте, на шта се надовезује власничко реструктурисање које подразумијева да Влада постане 100 одсто власник предузећа, с тим да ће се измирити обавезе према малим акционарима", објаснио је Трнинић.

Он је истакао да организационо реструктурисање у првој фази подразумијева раздвајање одређених организационих јединица, другачије устројство организационих јединица, систематизацију радних мјеста, као и смањење броја запослених за 1.000 до 2021. године.

"Смањење броја запослених највећим дијелом се односи на пензионисање, некима ће бити понуђен добровољни одлазак, а уколико буде потребно биће и проглашавања технолошког вишка", рекао је Трнинић, додајући да на крају овог процеса "Жељезнице" треба да буду самоодрживо и профитабилно предузеће.

Одбор директора Свјетске банке прихватио је јуче (7.12.2017.) у Вашингтону да са 51,3 милиона евра кредита финансира пројекат реструктурисања "Жељезница Републике Српске". 

У оквиру кампање „Шеснаест дана активизма против насиља у породици/женама“, која траје од  од 25. 11. 2017.  до 10.12.2017. године, Организација жена ДНС-а је кроз своје градске односно општинске одборе жена организовала предавња широм Републике Српске.

У Бањалуци је одржана конференција под називом „Стоп насиљу“, коју је присуствовао  замјеник предсједника ДНС-а Недељко Чубриловић а у Приједору предавање под називом „Насиље над женама“. У Бијељини је, истим поводом одржана представа „Мој човјек“, у којој је главна улога била повјерена Данки Жугић.

Општинска организација жена ДНС Лакташи се опредјелила за дијељење летака и директну комуникацију са грађанима Лакташа и Трна а жене ДНС-а Дервентe за предавање и радионицу у Градској библиотеци.  Скрштених руку нису сједиле ни жене Општинске организације жена ДНС-а Мркоњић Град, гдје су организовале трибину под називом „Стоп насиљу-активизмом се супроставити насиљу“.

-На жалост, насиље над женама, у породици генерално, је попримило карактеристике епидемије. Да је тако говори и податак да се овом темом баве и Уједињене нације али и Европска Унија , доносећи низ декларација на ову тему, како би се дјеловало превентивно. Жене ДНС-а су, такође, организовањем предавања, показале да се треба супроставити томе -изјавила је Татјана Томић, генерални секретар Организације жена ДНС Републике Српске.

Министру саобраћаја и веза Републике Српске, Неђи Трнинићу вечерас (7.12.2017.) је у Бањалуци уручена награда "Најминистар 2017. године" на традиционалној 37. церемонији избора најбољих пословних људи и компанија на нивоу југоисточне и средње Европе.


Трнинић је истакао да је ријеч о манифестацији која промовише привредни развој и привреднике на овом простору.

"Подржавам потпуно овакве манифестације и драго ми је да постоје организације које препознају труд људи који су у протеклом периоду допринијели развоју овдашње привреде и које им на овај начин одају признање", нагласио је Трнинић.

Он је изразио наду да овакви догађаји подстичу људе и дају им нову снагу и енергију да напредују.

Предсједник Организационог одбора ове манифестације Пане Шкрбић нагласио је да је жири међу 2.540 приједлога изабрао 26 менаџера који добијају награде у разним категоријама.


"По четири менаџера добила су награде `личност године и животно дјело` и `награде деценије`, док су остали `шампиони бизниса у БиХ`. Из сваке бранше имамо по једног представника који заједно чине успјешне људе у БиХ", каже Шкрбић. Додјела награда и избор најбољих пословних људи и компанија у бањалучком Банском двору одржани су у организацији Европске независне агенције за избор најменаџера и најкомпанија БиХ, југоисточне и средње Европе. 


Манифестацији, на којој су добитницима уручене награде у виду златних плакета и кристалних статуа са позлатом, присуствовали су бројни представници политичког, културног, привредног, јавног и друштвеног живота Српске, БиХ и иностранства. 

Политички савјет ДНС-а подржава Преднацрт буџета за наредну годину и преднацрт Програма економских реформи Републике Српске од 2018. до 2020. године и сматра да би ови документи требало да буду основа за развој Српске, оживљавање привреде, а посебно сектора који могу дати нову вриједност.
"Ту мислим на ангажовање капитала, радне снаге, донација и свега што може побољшати услове ра развој, поготово реалног сектора као и постизања стабилнијег и равномјернијег економског развоја", рекао је новинарима у Бањалуци предсједник Политичког савјета ДНС-а
 проф. др Миле Дмичић, након сједнице овог тијела на којој је разматран и материјал за 25. посебну сједницу Народне скупштине. 

Он је навео да би приједлоге буџета и економских реформи власт и опозиција требало да унаприједе и усагласе у парламентарној процедури с циљем постизања солидног привредног окружења. 

Дмичић сматра да треба подстаћи запошљавање и самозапошљавање, подржати позитивне реформе у јавном сектору, радити на јавно-приватном партнерству, те увођењу дуалног образовања и практичних знања и вјештина. 

Он је рекао да је потребно унаприједити инвестициону активност, постићи уравнотеженији економских развој сиромашних и неразвијених локалних заједница, смањити сиромаштво, те радити на реформама у здравству, образовању, пензионо-инвалидском осигурању, јавној управи. 

"Потребно је очувати привредне капацитете и природна богатства и забранити приватизацију у електропривреди, водопривреди и шумарству, што је стратешки став ДНС-а", истакао је Дмичић. 

Када је ријеч о буџету за наредну годину, он каже да треба наћи могућности за очување основног стандарда становништва, као и обезбиједити подстицаје за бољи живот младих на овим просторима. 

Дмичић се нада да ће парламент Српске до расписивања општих избора наставити да остварује уставне функције и да неће бити недемократског дјеловања. 

Првој сједници новоформираног двадесеточланог Политичког савјета ДНС-а присуствовали су страначки функционери,
министри Лејла Решић и Дане Малешевић. 

Преднацрт буџета Републике Српске за наредну годину пројектован је на 3,335 милијарди КМ, док се преднацртом Програма економских реформи номинално процјењује раст домаћег бруто производа у периоду 2018-2020. година од 4,8 одсто у наредној, до 5,1 одсто у крајњој дефинисаној години.  

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић сматра да је срамота за БиХ поступак бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића приликом званичне посјете чланова Предсједништва Београду.
"То је ружна слика која је отишла у јавност. У припреми посјете, која је једна од најважнијих, требало је да дође до усаглашавања ставова, а не свако да зна нашу срамоту", рекао је Чубриловић новинарима у Бањалуци.

Изетбеговић је јуче
(6.12.2017.) у Београду у току заједничке конференције за новинаре са предсједником Србије Александром Вучићем демантовао наводе који се односе на питање Косова, а које је само неколико минута прије изнио предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић. 

Посљедњи боравак чланова Предсједништва БиХ у Београду код предсједника Србије Александра Вучића још је једна брука БиХ и њене дипломатије, оцијенио је предсједник Демократског народног савеза Марко Павић.
"Није требало ићи у Београд са неусглашеним ставовима и боље да је та посјета била и касније, али да су ставови били усаглашени, да смо показали озбиљност и осјећај за добросусједске односе и да смо послали становништву БиХ поруку да могу бити мирни и да имамо одговорно руководство", изјавио је Павић.

Он је додао да су овако чланови Предсједништва БиХ пружили праву слику о себи и о БиХ.

"Сутра ћемо кукати зашто нема повјерења у БиХ и зашто већ двије године нема страних инвестиција у БиХ, а оно понашање које смо јуче видјели заиста и не заслужује да ми имамо инвестиције, нити било шта друго", оцијенио је Павић.

Он је нагласио да је очигледно да се са овом влашћу тешко може даље напријед.

"Да ли можемо издржати са таквом влашћу, то је велико питање, и мислим да све политичке странке у БиХ треба да се над тим добро замисле", навео је Павић.

Члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић јуче (6.12.2017.) је у току заједничке конференције за новинаре са предсједником Србије Александром Вучићем демантовао наводе који се односе на питање Косова, а које је само неколико минута прије изнио предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић. 

Популарни чланци

БРАТУНАЦ: ОО ДНС-а  ДОБРО ФУНКЦИОНИШЕ

Замјеник предсједника ДНС-а Недељко Чубриловић и министар саобраћаја и веза Републике Српске, Неђо Трнинић, данас (10.10.2017.) су разговарали са члановима Предсједништва Општинског одбора ДНС Братунац.

Предсједник Оопштински одбор ДНС-а Братунац  Љубиша Алемпић је, овом приликом рекао  да странка добро ради и функционише и што је јако важно, како је напоменуо,  дио су  скупштинске већине.

Он је такође рекао  да је ДНС на претходним изборима забиљежио значајан раст.

МРАКОВИЦА: ЦИЉ КОАЛИЦИЈЕ - АПСОЛУТНА ПОБЈЕДА НА ОПШТИМ ИЗБОРИМА

Предсједништва СНСД-а и ДНС-а закључила су данас (09.10.2017.) да је циљ ове коалиције апсолутна побједа на општим изборима 2018. године.
Лидери СНСД-а Милорад Додик и ДНС-а Марко Павић рекли су новинарима након сједнице да би апсолутна побједа значила тријумф кандидата ових странака за предсједника Републике Српске, члана Предсједништва БиХ из Српске, већину у Народној скупштини и избор 10 посланика у Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

На заједничкој сједници предсједништава СНСД-а и ДНС-а на Мраковици наглашено је да ће институције Републике Српске и њихов рад бити брањени свим средствима.

Предсједник Демократског народног савеза  Марко Павић изјавио је да су СНСД и ДНС у 20 година коалиционог дјеловања имали стабилну власт и институције, што је утицало на развој Републике Српске.
"Дјеловање коалиције СНСД-ДНС почело је крајем 1997. године, на тадашњим изборима", рекао је Павић на конференцији за новинаре након састанка предсједништава двије странке на Мраковици.

"Чињеница је да смо се ми тада звали СНС, али ова коалиција и ови људи раде 20 година и то је био повод да се данас састанемо. Истовремено, жељели смо да искажемо приврженост нашем садашњем и будућем коалиционом дјеловању", навео је Павић.

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас  да ће свим средствима бити брањене институције Републике Српске и њихов несметан рад.
"Против смо блокаде Народне скупштине Републике Српске и насиља као начина политичког дјеловања. У Републици Српској постоји скупштинска већина која жели да ради, што по сваку цијену мора бити омогућено", рекао је новинарима Додик након заједничке сједнице предсједништава СНСД-а и ДНС-а.

Он је изразио задовољство заједничким радом коалиције СНСД-ДНС у посљедњих 20 година.

"ДНС и СНСД су се показали као стабилни коалициони партнери. Дјеловање које смо имали у посљедњих 20 година је добра гаранција за рад у будућности, а сличан састанак ћемо имати и са Социјалистичком партијом", рекао је Додик и подсјетио да је коалиција ове двије партије најдуготрајнија на Балкану.

Он је најавио да ће у наредних 30 дана у свим локалним заједницама у Републици Српској бити анализирани међусобни односи СНСД-а и ДНС-а да би било постигнуто јединство.

"Потврђујемо одлуку и о заједничком наступу на изборима наредне године са Социјалистичком партијом и осталим странкама и социјалним групама, о чему ћемо се договарати", навео је Додик.


ПРЕДСЈЕДНИК ДНС-а, У ЧЕТВРТАК (02.11.2017.) ГОСТ БН ТВ

Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић, биће гост емисије „ПУЛС“  Телевизије БН,  у четвртак 02.11.2017. године.

Емисија почиње у 20.50 часова.

 

СМС поруке можете слати на број телефона: 091-810-105,  а број телефона за укључење 055/228-400, опција 2!

БУДИТЕ УЗ БН ТВ!