Учитавам...
                                                                                    clanskaporuka

Предсједник Народне Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да се нада да пресуда генералу Ратку Младићу у Хашком трибуналу неће бити посљедња изречена пресуда и да ће одбрана генерала Младића имати прилику да доказује даље његову невиност.
Говорећи о изрицању пресуде бившем команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, Чубриловић је рекао да је то само још један показатељ како се овдје гледа на протекли грађански рат, да су Срби одговорни и криви за много шта, па чак и за оно у чему нису ни учествовали, нити су били судионици и свједоци тога.

"Тај Хаг не гледа све једнако и то је очигледно и доказано више пута", оцијенио је Чубриловић.

Он је рекао да су Срби осуђени на неколико десетина пута веће затворске казне у односу на остале народе, те нагласио да се не може никако рећи да је у грађанском рату само једна страна имала толико пута већу кривицу.

Начелник Генералштаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић ухапшен је у Србији и изручен Хагу у мају 2011. године, а суђење му је почело у мају 2012. године.

Хашки трибунал изрећи ће у сриједу, 22. новембра, пресуду генералу Ратку Младићу, оптуженом за ратне злочине током посљедњег рата у БиХ. 

Предсједник ДНС-а Марко Павић изјавио је  да Дејтонски мировни споразум треба да буде основа политичког дјеловања свих представника Републике Српске, без обзира да ли су власт у Српској или на нивоу БиХ.
Павић је истакао да Дејтонски споразум треба да поштују сви у БиХ, док се не покаже спремност да се односи регулишу на други начин.

Он сматра да тренутно нема услова за нови споразум. "Када ништа не функционише на нивоу БиХ, ко онда може да прихвати да се врше промјене овога што се већ има у нешто што је још непознато", упитао је Павић.

Он је указао да су, нажалост, након потписивања Дејтонског споразума прије 22 године извршене многе његове измјене, најчешће против воље Републике Српске и представника Срба у БиХ.

"Позивам све да разговарамо међусобно, да не идемо у Брисел, Вашингтон и Лондон, него да идемо у Бањалуку, Сарајево и Мостар и да ту градимо будућност БиХ и Републике Српске, а не да нам је неко намеће", нагласио је Павић.

Он је закључио да је Дејтонски споразум донио мир у БиХ и уставно уређење у којем је Република Српска дефинисана на начин који треба да одговара свима у БиХ. 

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић сматра да су изјаве бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића о могућностима рата више поруке упућење његовом гласачком тијелу.

“Знате да он има великих проблема унутар странке /СДА/, унутар бошњачког гласачког тијела и сматрам да је то превасходно његов циљ”, рекао је Чубриловић новинарима у Бањалуци.

Он је поручио да нема никаквих могућности за реализацију Изетбеговићевих изјава, те да Изетбеговић не може сам ништа да одлучи уколико се поштује Устав БиХ.

Чубриловић је додао да је у БиХ присутна и међународна заједница и да Изетбеговић сувише пажње изазива својим изјавама да се не би радило на важнијим питањима за грађане БиХ.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да ће у наредних неколико дана бити формирано заједничко тијело које ће чинити представници владајућих и опозиционих парламентарних партија, а радиће на рјешавању актуелних проблема и побољшању односа међу политичким партијама у Српској.

Чубриловић је послије састанака са лидерима владајуће коалиције и опозиционих партија у Српској рекао новинарима у Бањалуци да ће бити тражена рјешења која ће бити прилагођена потребама грађана у Републици Српској. 

Он је напоменуо да је разговор прошао у позитивној атмосфери, те да су на састанку сви изнијели своје ставове. 

Према његовим ријечима, заједнички циљ је да институције Републике Српске и БиХ функционишу. 

"Поменуто је неколико тема, односи између власти Републике Српске и БиХ, функционисање појединих система и у Српској и у БиХ, укупни односи унутар БиХ рефлектујући и стање спољног фактора на све те односе", рекао је Чубриловић. 

Он је поновио да је састанак био конструктиван и захвалио лидерима странака што су уважили његов позив на разговор и да покушају да превазиђу одређена дешавања у Народној скупштини чији је узрок, како је навео, изван парламента, односно унутар односа политичких партија. 

Чубриловић је рекао да је било разговора и о посљедњим дешавањима на сједницама парламента, те изразио увјерење да се такве ствари убудуће неће дешавати. 

"Народна скупштина је једина скупштина која несметано функционише у БиХ. Надам се да ћемо тако и наставити", рекао је Чубриловић. 

Коментаришући писања појединих медија да је на састанку разговарано о одређеном споразуму, приједлогу опозиције, који се односи на формирање етичког комитета, доношење закона о испитивању поријекла имовине, те увођење привремене управе у Радио-телевизију Републике Српске и Новински агенцију Републике Српске - Срну, Чубриловић је рекао да је разговарано и о тим питањима и да ће то бити тема заједничког тијела. 

Састанку су присуствовали, осим предсједника НСРС Недељка Чубриловића, предсједник СНСД-а Милорад Додик, предсједник ДНС-а Марко Павић и предсједник СП-а Петар Ђокић, те предсједници опозиционих странака СДС-а Вукота Говедарица, ПДП-а Бранислав Бореновић и НДП-а Драган Чавић.

Поводом међународног Дана студената, Организација младих ДНС-а Републике Српске организовала је вечерас (17.11.2017.) свечано потписивање приступница за учлањење у Демократски народни савез.

У четири града у Републици Српској, више од стотину стотину студената су потписали приступницу за чланство у Демократски народни савез. Свечани пријем студената у редове ДНС-а организован је у Бањој Луци, Приједору, Градишци и Бијељини.

Иницијатор ове активности је Организација младих ДНС-а, која је у својој програмској платформи студенте означила као циљну групу, манифестујући тиме своју опредијељеност за изградњу друштва у коме ће се цијенити знање.

Предсједник Републичке организације младих ДНС-а, Боривоје Обрадовић, рекао је да је учлањење оволиког броја студената значајан догађај за ДНС јер је у своје редове добио најелитнији дио друштва. „Постали су чланови странке у којој ће моћи да испоље сву своју креативност јер се ДНС залаже за слободу у њеном пуном значењу, што подразумијева и то да сваки члан странке има слободу да износи идеје и покреће иницијативе“ рекао је Обрадовић.

Он је истакао да ће Организација младих ДНС-а ускоро да покрене неколико иницијатива које би требало да допринесу бољем положају студената и унапређењу високог образовања, изразивши увјерење да ће у томе студенти, који су данас постали чланови ДНС-а дати свој пуни допринос.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је данас (17.11.2017.) свим студентима Српске 17. новембар – Међународни дан студената уз поруку да ће Српска наставити да развија образовни систем и улаже напоре да у центру пажње буду студент, знање и наука.
Чубриловић је у честитки студентима навео да је чињеница да су сва развијена друштва посвећена унапређењу образовног система, јачању универзитета, развоју науке и стварању што бољих услова за студирање.

"Народна скупштина ће доношењем нових и адекватнијих законских рјешења учинити све да се образовни процес подигне на што виши ниво, доприносећи на тај начин стварању квалитетнијег школовања као темеља властитог друштвеног и економског развоја", наводи се у Чубриловићевој честитки студентима.

Предсједник Народне скупштине истиче да је обавеза академске заједнице и студената да отворено говоре о проблемима са којима се суочавају високо образовање и универзитети у Српској.

"И да сви заједно пронађемо најбоља могућа рјешења, посебно када је ријеч о начинима и методама који воде бољем систему образовања", навео је Чубриловић.

Он је пожелио студентима да успјешно заврше започето образовање и пронађу своје мјесто у друштву, те изразио наду да ће се у годинама које долазе и уз адекватан законски оквир и већи ангажман цијелог друштва, високо образовање у Српској унаприједити у сваком смислу и приближити свјетским критеријумима.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић и министар правде БиХ Јосип Грубеша договорили су данас (17.11.2017.) да буде формиран радни тим који ће даље радити на техничкој имплементацији Споразума о техничкој сарадњи на успостављању система размјене података који се уписују у регистре удружења и фондација.
"То ће бити заједнички тим који ће чинити по два члана Министарства правде БиХ, Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске, федералног Министарства правде и један члан из Брчко дистрикта", рекла је Решићева, додајући да је ово неопходно јер је ријеч о пројекту ЕУ.

Током данашњег састанка у Бањалуци било је ријечи и о програму Регионалне школе за јавну управу јер је БиХ почетком новембра преузела предсједавање овим програмом, саопштено је из Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске.

Оперативни дио се углавном односи на ентитете, односно локалне заједнице, те је план да почетком наредне године буде одржан састанак министра управе и локалне самоуправе Републике Српске, министра правде БиХ и федералног министра правде.

Грубеша је навео да би тада требало да буде договорен ходограм активности за годину дана, колико траје предсједавање БиХ Регионалном школом за јавну управу. 

Предсједник ДНС-а Марко Павић честитао је Међународни дан студената свим студентима у Републици Српској и пожелио им да сваке године имају све боље образовање.

Павић је студентима пожелио да својим иницијативама све више буду укључени у развој цјелокупног друштва.

"Високо образовање, са својим професорима и студентима, свугдје је авангарда и надам се да ћете се изборити за то да високо образовање буде још више видљиво и да студенти и високо образовање буду субјекат, а не објекат друштвеног развоја", навео је Павић у честитки.

Међународни дан студената у свијету се обиљежава као симбол борбе за демократско образовање и друштво у знак сјећања на 17. новембар 1939. године када су нацисти погубили 20 чехословачких студената који су протестовали против окупације.

Више од 1.200 студената тада је одведено у концентрационе логоре, а домови и универзитет претворени у касарне. 

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је данас (16.11.2017.) да је у буџету за 2018. годину планирано више од два милиона КМ за стипендије студената у Српској и студената из Републике Српске у иностранству.

Малешевић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је планирано 1.970.000 КМ за студенте у Српској, којима ће бити додијељено 1.000 стипендија и 191.000 КМ за 70 стипендија за студенте из Републике Српске у иностранству.

"Студенти који студирају у Републици Српској добијаће 200 КМ на мјесечном нивоу, а они који студирају у иностранству за први циклус 2.000 КМ, други 2.500 КМ, а трећи циклус студија 3.000 КМ", прецизирао је Малешевић.

Он је навео да је Министарство просвјете и културе Републике Српске објавило четири конкурса за додјелу стипендија студентима првог, другог и трећег циклуса студија у Српској и један конкурс за додјелу стипендија студентима студија у иностранству.

"У категорији успјешних студената првог, другог и трећег циклуса студија биће додијељено 730 стипендија, у категорији осталих студената првог циклуса 236, студентима са инвалидитетом првог, другог и трећег циклуса студија који остварују додатак за помоћ и његу другог лица 15, док ће студентима првог циклуса студија са пребивалиштем у изразито неразвијеним општинама Српске бити додијељено 19 стипендија", рекао је Малешевић.

Он је истакао да ће конкурси бити отворени 30 дана, односно до 18. децембра.

Малешевић је рекао да је Министарство за ову годину исплатило седам стипендија за студенте који студирају у Српској, док је осма спремна за исплату, а све ће бити исплаћене до краја буџетске године.

Конкурси су доступни на порталу Владе Републике Српске на страници Министарства просвјете и културе. 

Основни проблем сребреничких школа је мали број ученика и недостатак будућих основаца, оцијењено је на данашњем (15.11.2017.) састанку министра просвјете и културе Републике Српске Данета Малешевића и министра саобраћаја и веза Неђе Трнинића са руководством ове општине.
Малешевић је рекао новинарима да ресорно министарство има добру сарадњу са овом локалном заједницом и школама, која ће бити и настављена.

Он је захвалио општини Сребреница и за издвајање 100.000 КМ из буџета за обнову Средњошколског центра и инсталисање енергетски ефикасног система гријања који ће омогућити боље загријавање објекта и смањење трошкова.

Малешевић је обећао да ће Министарство обезбиједити средства за извођење одређених грађевинских радова на сеоским школама у Сућесци и Осату до почетка идуће школске године.

Он је обећао и помоћ за реконструкцију игралишта код Основне школе "Коста Тодоровић" у Скеланима.

Малешевић је додао да подршка општине Сребреница школама може да буде примјер другима.

"Разговарали смо и о проблему запошљавања наставног кадра без радног искуства и полагању стручних испита. То је законски дефинисано, а на директорима и школским одборима је да приликом расписивања конкурса не траже да је потребно радно искуство за одређено радно мјесто и да приме професоре одређених профила који им требају, те да они касније положе стручни испит", појаснио је министар просвјете и културе Српске.

Он је истакао да је директор Средњошколског центра Сребреница Момчило Цвјетиновић указао на нејасност неких правилника у средњошколском образовању који се односе на одређене профиле и називе занимања за пријем и рад у Медицинској школи, о чему ће добити прецизна тумачења из Министарства.

Начелник општине Младен Грујичић рекао је да је посјета министара услиједила након посјете предсједника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића и његовог обећања да ће обезбиједити да неколико министара из Владе Републике Српске посјети Сребреницу с циљем рјешавања одређених питања и потреба ове средине.

Он је истакао добру сарадњу општине са Министарством просвјете и културе, као и са локалним школама којима се пружа одређена врста помоћи у складу са могућностима, али и оправданостима тих потреба.

Грујичић је оцијенио добрим стање у сребреничком школству и указао на смањење броја ученика из године у годину, о чему треба да се поведе већа брига на вишим нивоима власти јер је овај проблем присутан у великом броју општина.

Предсједник Скупштине општине Алија Табаковић рекао је да је разговарано о функционисању школа и наставним програмима, те да је договорено да до наредне школске године ресорно министарство издвоји средства за отклањање недостатака и грађевинске радове на сеоским школама у Осату и Сућесци.

Разговору министара са општинским руководством присуствовали су и директори сребреничких школа.

Након Сребренице, Малешевић и Трнинић посјетиће Археолошки музеј "Римски муниципијум" у Скеланима, а затим општину Братунац. 

Популарни чланци

БРАТУНАЦ: ОО ДНС-а  ДОБРО ФУНКЦИОНИШЕ

Замјеник предсједника ДНС-а Недељко Чубриловић и министар саобраћаја и веза Републике Српске, Неђо Трнинић, данас (10.10.2017.) су разговарали са члановима Предсједништва Општинског одбора ДНС Братунац.

Предсједник Оопштински одбор ДНС-а Братунац  Љубиша Алемпић је, овом приликом рекао  да странка добро ради и функционише и што је јако важно, како је напоменуо,  дио су  скупштинске већине.

Он је такође рекао  да је ДНС на претходним изборима забиљежио значајан раст.

МРАКОВИЦА: ЦИЉ КОАЛИЦИЈЕ - АПСОЛУТНА ПОБЈЕДА НА ОПШТИМ ИЗБОРИМА

Предсједништва СНСД-а и ДНС-а закључила су данас (09.10.2017.) да је циљ ове коалиције апсолутна побједа на општим изборима 2018. године.
Лидери СНСД-а Милорад Додик и ДНС-а Марко Павић рекли су новинарима након сједнице да би апсолутна побједа значила тријумф кандидата ових странака за предсједника Републике Српске, члана Предсједништва БиХ из Српске, већину у Народној скупштини и избор 10 посланика у Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

На заједничкој сједници предсједништава СНСД-а и ДНС-а на Мраковици наглашено је да ће институције Републике Српске и њихов рад бити брањени свим средствима.

Предсједник Демократског народног савеза  Марко Павић изјавио је да су СНСД и ДНС у 20 година коалиционог дјеловања имали стабилну власт и институције, што је утицало на развој Републике Српске.
"Дјеловање коалиције СНСД-ДНС почело је крајем 1997. године, на тадашњим изборима", рекао је Павић на конференцији за новинаре након састанка предсједништава двије странке на Мраковици.

"Чињеница је да смо се ми тада звали СНС, али ова коалиција и ови људи раде 20 година и то је био повод да се данас састанемо. Истовремено, жељели смо да искажемо приврженост нашем садашњем и будућем коалиционом дјеловању", навео је Павић.

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас  да ће свим средствима бити брањене институције Републике Српске и њихов несметан рад.
"Против смо блокаде Народне скупштине Републике Српске и насиља као начина политичког дјеловања. У Републици Српској постоји скупштинска већина која жели да ради, што по сваку цијену мора бити омогућено", рекао је новинарима Додик након заједничке сједнице предсједништава СНСД-а и ДНС-а.

Он је изразио задовољство заједничким радом коалиције СНСД-ДНС у посљедњих 20 година.

"ДНС и СНСД су се показали као стабилни коалициони партнери. Дјеловање које смо имали у посљедњих 20 година је добра гаранција за рад у будућности, а сличан састанак ћемо имати и са Социјалистичком партијом", рекао је Додик и подсјетио да је коалиција ове двије партије најдуготрајнија на Балкану.

Он је најавио да ће у наредних 30 дана у свим локалним заједницама у Републици Српској бити анализирани међусобни односи СНСД-а и ДНС-а да би било постигнуто јединство.

"Потврђујемо одлуку и о заједничком наступу на изборима наредне године са Социјалистичком партијом и осталим странкама и социјалним групама, о чему ћемо се договарати", навео је Додик.


ПРЕДСЈЕДНИК ДНС-а, У ЧЕТВРТАК (02.11.2017.) ГОСТ БН ТВ

Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић, биће гост емисије „ПУЛС“  Телевизије БН,  у четвртак 02.11.2017. године.

Емисија почиње у 20.50 часова.

 

СМС поруке можете слати на број телефона: 091-810-105,  а број телефона за укључење 055/228-400, опција 2!

БУДИТЕ УЗ БН ТВ!