clanskaporuka

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић уручио је данас (29.11.2017.)Народној библиотеци Кнежево око 500 књига које су прикупљене у акцији коју је покренуо Радомир Тривић из Челинца. 

Малешевић је рекао да примјер несебичног поклањања књига библиотеци у Кнежеву може послужити и другима као подстрек да на исти или сличан начин дају допринос обогаћивању фондова библиотека и тако учине да што већи број наслова буде доступан читалачкој публици широм Републике Српске.

Он је појаснио да је донација књига подстакнута кампањом Министарства "Читајмо заједно".

"У оквиру кампање, коју је Министарство покренуло у сарадњи са Заводом за уџбенике и наставна средства Српске из Источног Сарајева, остварени су добри резултати, откупљен знатан број књига које ће бити поклоњене библиотекама у мање развијеним општинама, а побољшана је и продаја књига издатих на српском језику", истакао је Малешевић.

Он је додао да је остварен основни циљ кампање, а то је да подстакне грађане да купују и читају најбоље наслове домаћег издаваштва, да га ојача и да читалачку публику учини бројнијом, саопштено је из ресорног министарства.

Директор Народне библиотеке Кнежево Зоран Ђорђевић рекао је да је књижни фонд ове установе, који је чинило 20.000 књига, од данас знатно повећан.

Он је оцијенио да је донација изузетно важна за цијелу општину Кнежево и све њене грађане, те изразио очекивања да ће читалачка публика у Кнежеву бити обрадована већим бројем наслова.

Тривић је члан Управног одбора Народне библиотеке "Иво Андрић" и Одбора Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" у Челинцу, са чијим је руководством заједно реализовао акцију.

Донација великим дијелом представља дио Тривићеве приватне библиотеке, као и наслове из библиотеке "Иво Андрић", одређена издања "Просвјете" из Челинца, те поклон пакете књига из штампарија "Гласа Српске" и "Независних новина".

Уручивању књига присуствовали су и директор Народне библиотеке "Иво Андрић" Челинац Јелена Иванковић и предсједник Одбора "Просвјете" Челинац Борислав Максимовић. 

Министар државне управе и локалне самоуправе Србије Бранко Ружић сматра да постоји неспорна воља Србије и БиХ да питање разграничења буде ријешено на обострано задовољство.
"Мислим да је то техничко питање које би требало да буде решено на обострано задовољство, имајући у виду о којем делу граничног појаса је реч. То је комплексан терен са тунелима, пругом и хидроцентралама", рекао је Ружић новинарима у Бањалуци након састанка са министром управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејлом Решић.

Он није желио да говори о роковима до којих је потребно ријешити разграничење, истичући да је важно да се то питање заокружи на задовољавајући начин и да не буде политизовано.

Ружић очекује да ће бити дефинисан преостали дио од око три одсто територије, јер је ово питање од велике важности у односима БиХ и Србије.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је да се питање границе између БиХ и Србије рјешава на нивоу комисије која је формирана и да то није само питање ентитета.

"Република Српска има јасан став - жели да се ова питања ријеше, али не због рока, већ да се пронађе најквалитетније могуће рјешење", истакла је Решићева.  

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард Фергусон сагласили су се данас (28.11.2017.) да је парламент Српске једини у БиХ који има функционалну већину и може несметано да ради и усваја неопходне законе и друге акте.
Чубриловић је током састанка у Бањалуци нагласио да је Народна скупштина Републике Српске показала јасну опредијељеност и одлучност за доношење реформских закона, који су неопходни на путу европских интеграција, и да редовно испуњава све обавезе из своје надлежности, као највиши законодавни орган власти у Српској.

Он је изразио очекивање да ће Комисија за израду споразума о међусобним односима политичких субјекта у Републици Српској ускоро одржати другу сједницу и успјети да дефинише основне принципе о несметаном дјеловању најважнијих парламентарних странака, уважавајући ставове и власти и опозиције, саопштено је из кабинета предсједника Народне скупштине Српске.

Чубриловић је посебно истакао важност постизања договора о професионалном и избалансираном извјештавању јавног радио-телевизијског сервиса Републике Српске, у складу са законом и у интересу свих грађана Српске.

Он је нагласио да Народна скупштина Републике Српске активно дјелује на стварању услова за напредак и бољу будућност, уважавајући владавину права и основне демократске принципе подјеле власти.

Говорећи о испуњавању међународних уговорених обавеза, Чубриловић и Фергусон су се сагласили да је неопходно усвојити закон о акцизама у заједничким институцијама БиХ да би био омогућен наставак изградње инфраструктурних пројеката, веће инвестиције, запошљавање и укупан развој.

Чубриловић и Фергусон су размијенили мишљења и о другим актуелним политичким питањима у Републици Српској, БиХ и региону. 

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић и министар државне управе и локалне самоуправе Србије Бранко Ружић, потписаће у фебруару 2018.године, у Београду проширени меморандум о сарадњи, којим ће бити дефинисани конкретни кораци сарадње у области локалне самоуправе, договорено је на  данашњем (28.11.2017.) састанку  ресорних министара у Бањалуци.

Решићева је рекла да ће покушати анимирати и представнике Савезе општина и градова Српске и Србије да се прикључе како би се утврдило шта је једнима и другима потребно и да се на тај начин боље увежу локалне заједнице. 


"Док се ми не увежемо на такав начин, средства која постоје било гдје у свијету, а намијењена су нашим земљама, неће нам бити доступна", изјавила је Решићева новинарима након састанка у Бањалуци.

Према њеним ријечима, разговарано и о
Националној академији за стручно усавршавање у јавној управи Србије чијем оснивању, како је нагласила, Србија иде ужурбаним корацима.

"Наша идеја је била да се што прије и боље укључимо у ове токове и да користимо све оно што Србија има, да едукујемо под истим условима наше службенике када је ријеч о европским стандардима", истакла је Решићева.

Она је навела да ће Србија користити искуство које има Република Српска приликом доношења Закона о платама.

Ружић је рекао новинарима да је данашњи састанак наставак онога што је договорено на недавно одржаној заједничкој сједници влада Србије и Републике Српске у Београду.

Он је навео да два ресорна министарства могу постићи високи степен сагласности у погледу приступа рјешавању одређених проблема и размјене искустава у досадашњем периоду, а у складу са Споразум о специјалним паралелним везама Србије и Републике Српске.

"Реформа јавне управе је један од три стуба европских интеграција којима читав регион тежи, а која је прије свега у интересу свих наших грађана и представља својеврсну реформу менталитета", истакао је Ружић.

Он је рекао да реформа јавне управе представља и својеврсну реформу закона о управном поступку и закона о инспекцијском надзору, односно жеље да привреда буде еволвирана и задовољна.

Ружић је рекао да је на састанку било ријечи и о софтверским платформама које су примијењене у Србији у вези са реформом јавне управе.

Он је рекао да ће Меморандум о сарадњи два министарства, који је потписан 2012. године бити "зановљен са свим спроведеним реформама у Србији и Републици Српској".

Ружић је рекао да је у Скупштини Србије донесен Закон о националној академији за стручно усавршавање у јавној управи.

"У складу са Споразумом о специјалним паралелним везама Србије и Републике Српске постоји идеја да они који су заинтересовани да раде у јавној управи у Српској имају идентичан третман као и они који ће долазити из централне Србије", појаснио је Ружић.

Он је рекао да ће ово питање бити предмет потписивања проширеног меморандума два министарства у Београду. 

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малашевић упознао је ректора Универзитета у Источном Сарајеву Стеву Пашалића и вршиоца дужности ректора Универзитета у Бањалуци Радослава Гајанина о намјери Министарства да путем рада на закону о високом образовању унаприједи квалитет високог образовања у Српској.

Малешевић је током данашњег (27.11.2017.) састанка у Бањалуци указао и на потребу усклађености тог акта са Стратегијом развоја образовања Српске.

Он је позвао ректоре да дају конструктиван допринос изради новог законског рјешења и нагласио отвореност Министарства просвјете и културе за разговор и заједничко рјешавање свих отворених питања на високошколским установама у Српској, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Ректори су информисали Малешевића о стању на два јавна универзитета и о плановима у наредном периоду.

На састанку је истакнута и обострана спремност да се ради на унапређењу рада два јавна универзитета с циљем изналажења најбољих и најквалитетнијих рјешења. 

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас (27.11.2017.) да очекује да високошколско образовање у Српској буде боље и функционалније организовано, те усклађено са реалним сектором и потребама друштва. 


Чубриловић и вршилац дужности ректора Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић су се на данашњем састанку у Бањалуци сагласили да је неопходно донијети нови закон о високом образовању или измијенити и допунити постојећи.

Они су се сагласили да је тај посао важан како би се у потпуности регулисао систем високог образовања по узору на уређење и најбољу праксу на значајним универзитетима у Србији и ЕУ, саопштено је из Народне скупштине.

Чубриловић и Пашалић су разговарали и о систему и значају високошколског образовања, побољшању законских рјешења и унапређењу сарадње јавних универзитета у Српској.

Пашалић је информисао Чубриловића о стању на Универзитету Источно Сарајево, истичући да се наставни процес одвија несметано и да руководство те образовне институције редовно извршава своје законске обавезе.

Чубриловић је пожелио наставак успјешног рада Универзитета у Источном Сарајеву, посебно у области истраживања и развоја науке и високог образовања у Српској.

Предсједник Народне скупштине је изразио захвалност Пашалићу за његов допринос систематичном истраживању и презентовању демографског и социјалног стања становништва, што је веома важно за планирање и укупан развој Српске.  

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић изјавила је данас (27.11.2017.) да би било добро када би државни службеници из Српске могли да користе капацитете Националне академије за државне службенике Србије, с циљем припреме претприступних преговора у процесу европских интеграција.

Решићева је најавила да ће о овоме сутра (28.11.2017.) у Бањалуци разговарати са министром државне управе и локалне самоуправе Србије Бранком Ружићем.

"У Републици Српској смо заинтересовани да наши државни службеници користе капацитете Националне академије за државне службенике Србије, те њихове праксе и искуства у процесу европских интеграција", рекла је Решићева.

Она је навела да је Србија недавно основала Националну академију за државне службенике.

Састанак Решићеве и Ружића заказан је у 11.00 часова у Министарству управе и локалне самоуправе Републике Српске. 

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић сматра да већина имовинских проблема између града Добоја и општине Станари, међу којима су борачке евиденције и матичне књиге, може бити ријешена договором представника ових локалних заједница.
"Било би добро да се Станари и Добој могу договорити о већини ствари како да их ријеше. Нема разлога да се не могу договорити о борачким евиденцијама и матичним књигама, а наша иницијатива иде у правцу да покушамо да их анимирамо како би дефинисали већину питања", рекла је Решићева.

Она је навела да ће се у наредних 10 дана сагледати да ли се може ријешити оно што није спорно и потписати споразум двије локалне заједнице, а да се онда иде ка тежим питањима.

Решићева је подсјетила да су се, након што је формирана општина Станари, појавиле одређене недоумице о расподјели имовине ове општине и града Добоја.

Према њеним ријечима, да би се уопште могло детектовати шта је то и који поступак ће бити рађен, арбитража или судски, све оно што представља проблем мора бити именовано и тачно се знати шта је прихватљиво, а шта није.

"Покушавали смо у неколико наврата, јер је општина Станари агилнија у овом процесу, да се Добој активније укључи да би био постигнут договор о ономе шта се може, а за оно што се не може да се саглада у ком правцу ићи", додала је Решићева.

Она каже да ће остати нека од крупних питања за које ће морати да буде покренута арбитража, али да ће се иницијатива ресорног министартва кретати у правцу шта се може урадити договором.

"Нама се не жури у арбитражни или судски спор, јер су комплексни и што више ствари будемо договором ријешили сматрам да ћемо једноставније завршавати остала питања", закључила је Решићева.

У Будимпешти су данас (26.11.2017.) потписани споразум и уговор у вези са изградњом ауто-пута од Бањалуке до Новог Града и реконструкцијом пруге од Бањалуке до границе са Хрватском, чија је укупна вриједност око 560 милиона евра.

Ове документе потписали су директори "Аутопутева Републике Српске" Душан Топић и "Жељезница Републике Српске" Драган Савановић са представницима кинеске комапније "Чајна Шандонг интернешнел економик енд техникал корпорејшн груп", у присуству помоћника министра саобраћаја и веза Републике Српске Дијане Обрадовић.

Споразум о сарадњи у вези са изградњом ауто-пута Бањалука-Приједор-Нови Град вриједан је око 320 милиона евра.

Топић је рекао да би кинески партнери требало да својим средствима граде ауто-пут од Бањалуке до Новог Града и да послије тога они наплаћују путарину.

"Прва фаза односи се на дионицу ауто-пута од Бањалуке до Приједора, а наредна фаза која би се разрађивала у пројектној и студијској документавији јесте од Приједора до Новог Града и Приједор-Козарска Дубица", изјавио је Топић.

Он је нагласио да би до половине наредне године требало да буде затворена финансијска конструкција за пројекте да би се након тога кренуло са радовима.

Савановић и представници "Чајна Шандонг интернешнел економик енд техникал корпорејшн груп" потписали су комерцијални уговор за пројекат модернизације и реконструкције око 100 километара пруге од Бањалуке, преко Приједора и Новог Града до границе са Хрватском, чија је вриједност око 241 милион евра.

Пише: Бука Интервју / Објављено: 25.11.2017. у 09:07х

Предсједник Демократског народног савеза (ДНС) Марко Павић у интервјуу за БУКУ говори о прљавој кампањи у Републици Српској, односу са Милорадом Додиком, проблемима са „споредним играчима“, те огромним проблемима у функционисању државе који би могли бити погубни по грађане.
Разговор са Павићем смо започели причом о тренутној политичкој ситуацији у Републици Српској која је за многе постала неподношљива, због чега су власт и опозиција покушали чак да дођу до договора о будућем дјеловању. За Павића до овакве кризе дошло, прије свега, због чињенице да за многе предизборна кампања није ни престајала након локалних избора.

“При томе су многи мислили тад, а мисле и данас да једном прљавом кампањом, неистинама, лажима и клеветањем других могу код јавности стећи неке поене или добити повјерење. Тако су кренули са сваком могућом куповином. Од плаћања чланака до куповине одборника. Видите да је ДНС мимо тога. Ми настављамо на начин како смо радили и мислимо да треба промовисати своју политику, миран и културан дијалог са свима па и са неистомишљеницима да треба размишљати о будућности републике и да се треба борити за своје ставове, али не омаловажавати друге. Међутим, то сад није у моди. Ако говорите нормално не очекујте да ћете бити објављени било гдје у штампи и ако говорите о економији нико вас неће хтјети слушати, али ако некога оклевећете онда ће вам цијело јутро зврчати телефони. Нажалост је тако, али ДНС неће подлећи таквом начину рада и без обзира шта неко други радио или мислио ми ћемо остати на нивоу једног културног дијалога и жеље да сви успију. Само сам сигуран да грађани препознају праве вриједности.

Ви говорите да ће ДНС бити мимо свега овога, остати на нивоу културног дијалога... Али ми све чешће можемо да видимо у медијима да у вашој странци постоје многи проблеми.

Па, увијек удари долазе из истог мјеста од истих људи који користе различита средства да би дошли до циља. ДНС је странка која је у задњих неколико избора имала највиши раст у БиХ, а анкете показују да настављамо тим путем. То је награда грађанства за политику коју ми водимо. То сад некоме не одговара ко би желио да клевећући другог истакну се у први план и да омаловажава ДНС да не би на наредним изборима био фактор за формирање власти.

Ко то жели?

Па има ових малих странака. Чак и код других у нашој коалицији можда има такве жеље, али кад би сад ја рекао то је тај онда би то било слично њима. Али, очигледно је да многима не одговра јак ДНС. То што имам своју ријеч и користим другачију терминологију од других постајемо мета напада. Зато смо ми сада мета напада да не би пуно ојачали и били битан фактор у политици. Ја сам убјеђен да политика ДНС-а у оваквом времену може довести до одређеног напретка, смирити тензије и направити дијалог који може донијети користи свима.

Која је то политика ДНС-а?

Да неко прати конзистентније политику ДНС-а он би видио која је то политика. Али ми не можемо доћи до изражаја јер нисмо никог облатили, нисмо творци афера у РС и слично. Политика ДНС-а зависно од области је сљедећа. На нивоу БиХ ми смо строги поштоваоци Дејтонског мировног споразума. Грађани уопште нису имали прилику да сазнају да је ДНС увијек био против урушавања институција РС, док су сви били удружени за то. Ми смо увијек имали принципијелну политику која није била забиљежена. За мене је дијалог са партнерима у БиХ неминовност. ДНС се не слаже са овим што Бошњаци иду у Брисел, Вашингтон или Лондон и жале се на РС да би се наметнула нека рјешења. Далеко лакше би се сви ти проблеми ријешили да они дођу у Бањалуку или Мостар. Овако се само стварају тензије и осјећај да се нама нешто намеће и диктира. ДНС није подлежан било каквим утицајима. Значи да смо ми за јаку РС у дејтонским оквирима, али смо у РС другачије поредали ствари него што се сада то ради. У нас је економија и запошљавање на првом мјесту. Ово што сад код нас називају политиком нема везе са тим. Ми сматрамо да РС која нема велики број становника, нешто преко милион, са јавним добрима које има може постићи много више. Ми морамо градити прерађивачке капацитете на бази природних богастава и запошљавати грађане. Како треба градити БиХ и РС ми најбоље можемо потврдити на примјеру Приједора. Ово је мултиетнички град, буџетски најстабилнији град у РС, са свим културним институцијама које су обовљене, са сопственом инфраструктуром који се може сврстати међу једне од најљепших градова. Ако смо знали нешто направити у Приједору зашто сумњати да не можемо то урадити и на вишем нивоу.

Можда зато што сте ви коалициони партнер СНСД-у и СП-у у власти више од 10 година. Зашто нам онда нисте показали да можете да то урадите и на вишем нивоу?

Ево, да објасним кроз један примјер. У Приједору се никад нико од нас није жалио на претходно вријеме и прихватили смо се да радимо за напредак. А у другим мјестима само се жале на претходне власти. Овај оставио дугове, овај оно, овај ово... Па немојте се прихватати тога ако нисте сигурни да знате то ријешити. Само на основу тог видите колика је разлика у нама и другим нашим партнерима. Ми нисмо истомишљеници са нашим коалиционим партнерима, али врло добро сарађујемо. Ова коалиција је нека врста удружења у којем сви морају да се сложе. Ми у коалицији имамо три програма којима би да идемо, али смо се морали сложити да то буде један. И не може ту свака наша идеја доћи до изражаја и зато постоје избори да они којима грађани дају веће повјерење могу одлучније утицати на доношење одлука. Ја ту видим ДНС да ће добити веће повјерење грађана у наредној години и да би тад могли ово реализовати.

Али ви сте све вријеме били један од кључних фактора у власти, а опет наводно не можете да проведете своје идеје у дјело. Звучи помало наивно.

Кажем опет, свака странка има одређене ограничења и ми нисмо водећи члан коалиције. То је СНСД који има највеће повјерење грађана и то тако треба прихватити. Могу се наше политике не слагати, али они су најјача странка у РС и нормално да они коло воде. Нама је можда лакше који нисмо коловође, јер лакше је неког пратити, него пртити. Значи, за ово што ја говорим, ми гдје смо на власти успијевамо се изборити. Али ми се не љутимо ни на кога. Ни на опозицију.

Кажете да је СНСД коловођа у вашој коалицији, да су они и најодговорнији, али некао се чини да у том вашем колу нико не одговара.

Одговорност се увијек сведе на изборе. Видјели сте како је Савез за промјене одговарао на изборима због лоше политике у локалним заједницама. Они су пометени. То је та одговорност која на крају дође главе. Није одгворност то што читамо у медијима, разне изјаве, подметања. Одговорност је кад грађани након свих дешавања дају свој суд.

А шта је са одговорности у јавним предузећима. ДНС има руководиоце у добром дијелу јавних предузеће која су пред колапсом? То је најпримјетније у сектору саобраћаја гдје је и ваш министар и многи директори.

Ви сте насјели на приче оних који желе ДНС размонтирати. Прво Путеви РС послују позитивно и изградили су оно што нико није у РС. Аеродом се сналази и бори се, али нисмо ми амбијент за такву врсту саобраћаја кад имамо ту Загреб. И сви говоре о неким аферама, ја нигдје не видим те афере.

Како не видите, шта је са Жељезницама? Испада да ваши кадрови све добро раде док предузећа пропадају.

Ма жељезнице су проблем система а не човјека који је потсваљен да руководи. Па погледајте упоредно желејзнице у Хрватској, Србији...

Које боље стоје.

Не, горе. А ми сад примјењујемо концепт Словеније и слиједи велики пројекат за Жељезнице који је Влада одобрила. Ево, сад је донесен програм и закон и Влада је озбиљно пришла Жељезницама. Ако успијемо ово изгурати до краја имаћемо позитивне Жељезнице. Али ако дозволимо да један синдикат блокира пруге од тога нема ништа. Нема пара ако се оне не зараде. Али не, овдје се по свим медијима провлачи тамо неки Шукало зато што критикује без аргумената, што галами, што се боји за своје радно мјесто... И треба се бојати, можда је дошао на њега мимо закона, не само он већ многи други.

Кад помињете запошљавања мимо закона, некако се намеће питање о начину на који многи радници у јавном сектору долазе до посла. Зашто до сад нисте стали у крај томе?

Пазите, ја сам предсједник политичке странке и никог не запошљавам. Питајте кога год хоћете да ли сам ја кога звао и утицао на запошљавање. Али свјестан сам ја тог проблема и треба истрајавати на његовом рјешавању. Ту требају медији натјерати на већу друштвену одговорност све носиоце функција који се баве запослењем. Ја сам скоро својим члановима рекао да ја нисам човјек који запошљава, али да могу бити онај који смјењује.

Али зашто медији, гдје је притисак политичких лидера на оне који запошљавају? Кога је данас брига шта медији кажу.

Па сигурно да треба. Али код нас у ДНС-у нема ни оног другог притиска, а то је притисак на руководиоце да запошљавају страначке кадрове, који се дешава овдје. Ако њега и има, такви токови ће ићи поред мене. Јесте то проблем, с тим што се он не може преко ноћи промјенити. Ми морамо имати друштвено одговорне људе на тим мјестима и то је исто као и борба против криминала и корупције. Код нас само доносе законе и онда најављују како ће на тај начин се супроставити. То нико није на свијету успио законом. Ми само можемо да поставимо одговорне људе на одговорна мјеста и тако се супроставимо овој пошасти.

Како то да дочекамо кад овдје партије добијају изборе на основу запошљавања.

Ма не бих баш рекао да је то тако. Не можемо ми толико запослити људи. Није баш ДНС у прилици да пуно запошљава, а напредује стално. Није то мјерило, али има сигурно таквих случајева. Видите, кад би ушли у унутарстраначку проблематику онда би пуно другачије се размишљало. Кад се неки људи постављају на нека мјеста то је страначко постављање и ми то радимо. То се свугдје ради, тако функционише и ја се слажем са тим. Али чим га ми поставимо он мисли да је дошао ту због свог знања и спремности и заборави странку. Тако да није ту велики утицај странака на запошљавање, већ су појединци ти који стварају проблем. Ма, треба раскринкавати све те случајеве.

Да се вратимо на почетак нашег разговора, рекли сте да кампања није ни стајала. Како се ви припремате за изборе и шта очекујете?

Ми имамо своје циљеве. То је преко 100.000 гласача, између 12 и 15 посланика и кандидатуру за предсједника РС или члана предсједништва БиХ. О овим циљевима нисмо разговарали са нашим коалиционим партнерима или било ким, те обзиром да је до избора пуно биће времена да се о томе разговара.

Да ли је онда ваш захтјев за кандидатуром за једну од ове двије функције још један у низу покушаја ДНС-а да створи бољу позицију пред преговоре са коалиционим партнерима?

Не знам зашто би било легитимно да СНСД или СДС кажу да ће имати обје функције, а нелегитимно да ДНС најави да ће имати само једну. Нема разлога да се неко људи, то су наши интерни циљеви. Ми још нисмо разговарали са партнерима о именима, јер кога бисте год истакли на функцију ви бисте поставили мету на њега и он би био осуђен на сталне нападе. Има пуно времена.

Хоћете ли се Ви упустити у борбу за неку од ових позиција?

Нико никад није одустао од функције без обзира на године. Али видите, ја сам одустао од кандидатуре у Приједору јер сам оцијенио да нема потребе више. Тако је и код овог. Ја ћу оцијенити кад дође вријеме. Али кад бих ја бирао не бих себе изабрао. Доста ми је свега.

А шта је са причом да СНСД планира да Вас замјени са Уједињеном Српском?

Ма нама не смета ничији рад нити успјех, али нам смета одређена клевета на коју немам намјеру да одговарам. Као што немам најмјеру да нападам Ненада Стевандића и његову странку. Они могу да се надају да ће бити у власти, али морају да знају да су грађани ти који одлучују. Ипак, једна ствар овдје није чиста. Непрекидно обећавање људима које доводи у странку. Обећања ће морати стати једног тренутка. Стевандић да би био члан ове владајуће коалиције мора промјенити своја размишљања и поступке. Са друге стране, мој однос са Милорадом Додиком је и више него добар, једино постоје ти побочни играчи који се покушавају убацити у екипу и зато свашта раде и подмећу.

Морам се вратити на вашу констатацију да би се овдје све много лакше договорило кад би Бошњаци долазили у Бањалуку. Зашто Ви то тако једноставно изговарате, а опет је све то толико компликованао у ставрности?

Ми са Бошњацима у Приједору немамо никаквих тензија. Они су становници овог града као и сви други. Учествују у власти. Нас је живот научио да заједно живимо и радимо. Локална заједница је животна средина, а ово су ипак изведене власти које не осјећају животне проблеме грађана. Зато тамо гдје нема директне одговорности, гдје ви сутра не морате гледати директно човјека у очи, сједити са њим на послу, дугачије је одлучивати. Нас је животно искусто научило да знамо шта је консензус, шта значи дијалог, договор... То треба пресликати на ниво државе и РС.

Али ми имамо толико запаљиве изјаве, никог није брига за обичног чојека. Гдје нас то води?

Видјели сте да ја лично не водим такву политику и наш пут је тежи од ових којима се на брзину добијају гласови и симпаије. Овдје су сви усмјерани само на клевету другог, а ником није до истине. Тим се ми не бавимо.

Па зашто онда допуштате да се из РС стално води политика заоштравања односа са Бошњацима, Хрватима...

Са које стране је више такве политике то је тешко рећи, али свако је нека специфична личност која има свој пут у политици и њиме иде. Тако и они из РС попут предсједника Додика. Али знајте, мени је једном приликом један владика рекао да није већи Србин онај који се буса у прса, већ онај који је за Србе нешто урадио и оставио траг добрим дјелима. То нас треба држати. Ја мислим да ће једном и овима што се бусају у прса пући срце. Сад треба учинити све да БиХ, РС и све наше локалне заједнице учинимо повољним окружењем за стране и домаће инвеститоре. Морамо разбити блокаду која је завладала. Ми тежимо да након што постигнемо наш изборни циљ, одмах након избора правимо власт која ће радити на стварању амбиента у којем неће бити свађа, сукоба, нетолеранције и блокада. Морамо зауставити ову агонију која би ако се насатви била погубна за ове просторе.

РАЗГОВАРАО МИЛОВАН МАТИЋ

Популарни чланци

БАЊАЛУКА: ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА УО ПОЛИТИЧКЕ АКАДЕМИЈЕ ДНС-а

У Бањалуци је данас (16.1.2018.) одржана друга сједница Управног одбора Политичке акaдемије Демократског народног савеза. На сједници је, између осталог било ријечи о Пословнику о раду Политичке академије ДНС-а.

Сједници је присуствовао предсједник Управног одбора Политичке академије ДНС-а Слободан Наградић те чланови: Лејла Решић, Дарко Бањац, Слађана Илић, Срђан Радуљ и Боривоје Обрадовић.

ДОБОЈ- ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА ГЛАВНОГ ОДБОРА ДНС-а

Главни одбор Демократског народног савеза  усвојио је данас (09.12.2017.) Декларацију о заштити демократских вриједности и националних интереса у институцијама и органима Републике Српске и БиХ којом се позивају све странке да поштују одређене универзалне вриједности, које су обавезујуће за чланове ДНС-а у свим институцијама и органима.
Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је да се овим документом даје до знања да је ДНС спреман да ради са свима, али да поштује одређене вриједности.

Према његовим ријечима, покушај договора лидера шест странака у Републици Српској о наставку рада Народне скупштине и раду јавног сервиса одвија се веома слабо и без жеље да се постигне добар резултат.

"ДНС жели да се што више одлука донесе консензуcом највећег броја странака и посланика. Нажалост, то није тако и ми смо присиљени да донесемо ову Декларацију", изјавио је Павић новинарима након сједнице Главног одбора, која је одржана у Добоју.

Павић је навео да је јучерашњи коминике ОХР-а очекиван, јер је свака њихова сједница покушај дисциплиновања Републике Српске о питањима о којима Српска уопште не расправља.

"Увијек се Републици Српској товаре неке жеље за отцјепљењем, неки ставови које /ОХР/ третира као антидејтонске док подржава све централистичке тежње других. Република Српска и ДНС се залажу за поштовање права свих, али онако како је написано у Дејтону", каже Павић.

Он је навео да у Дејтону није написано оно шта траже из ОХР-а, односно "централизовану БиХ", те оцијенио да се таквим понашањем губи смисао постојања ОХР-а и свега што је везано за ту организацију, јер такве одлуке не наилазе на плодно тло у БиХ.

Павић сматра да није вријеме да се прије редовних избора мијења власт на нивоу БиХ, коју је оцијенио нестабилном, никаквом, те навео да није боље ни на нивоу Федерације БиХ.

"Једино је остала Република Српска са стабилном влашћу која је способна да доноси одлуке и извршава устав и законе", оцијенио је Павић.

Павић је навео да ДНС неће покретати питање смјене потпредсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића за кога је рекао да не смета овој странци, већ да смета однос СНСД-а јер подржава одређене Стевандићеве постуке.

Павић је навео да су данас изабрана још два потпредсједника ДНС-а Марко Аћић и Драгомир Јовичић, чиме су окончани унутарстраначки избори и конституисани сви органи.

Лидер ДНС-а је рекао да ће Предсједништво на наредној сједници разматрати иницијативу Општинског одбора ДНС-а Љубиње о искључењу Дарка Крунића из ове странке, али је оцијенио да је то унутрашња ствар општинског одбора.

Он је нагласио да се није разговарало о евентуалном преласку народног посланика Зорана Пологоша у ДНС након што је недавно напустио ПДП.

Павић је напоменуо да се сједнице Градског одбора одржавају у свим регијама и да данашњи састанак у Добоју није покушај дисциплиновања добојског Одбора.

Павић је поновио да је циљ ДНС-а да на изборима оствари добар изборни резултат који подразумјева више од 100.000 гласача, од 12 до 15 посланика у Народној Скупштини Републике Српске, два посланика у институцијама БиХ, као и једна од појединачних функција. 

ПРЕДСЈЕДНИШТВО ДНС-а: ЈОВИЧИЋ ИЗАБРАН ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА ИЗБОРНОГ ШТАБА ДНС-а

У Бањалуци је данас (5.2.2018.) одржана сједница Предсједништва ДНС-а на којој је било ријечи о актуелној политичкој ситуацији у ДНС-у, Републици Српској и БиХ.  Изабран је и предсједник Изборног штаба за опште изборе 2018. годинe. Tо је Драгомир Јовичић.

Како је истакнуто, стање у странци је изузетно добро. Закључено је да су стечени сви предуслови да ДНС на предстојећим изборима оствари најбољи успјех до сада.

Предсједник ДНС-а, Марко Павић, нагласио је да у наредном периоду желе што боље приближити ставове ове странке бирачима. Сматрају да имају предност јер су, како је истакнуто, увијек били уз људе који не користе језик мржње, него језик који позива на помирење, заједнички рад и успјех.

Најавили су и борбу са коалиционим партнерима за једну од двије изборне функције.

„До сада разговора са коалиционим партнерима или представницима опозиције о тој теми није било. Времена још има и добро је мало сачекати с обзиром на ситуацију у Хрватској која утиче и на нас, изборе у Србији и причу око изборног закона", рекао је Павић.

ДНС, истиче Павић, мора истрајати у поштовању уставне одредбе о конститутивности Срба у четири кантона у ФБиХ, а искључивист, која се сада појављује на политичкој сцени, како каже, није добра.