clanskaporuka

Предсједник Народне скупшине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је општина Крупа на Уни рубна и неразвијена локална заједница, која има доста проблема и неће их моћи ријешити без подршке Владе Републике Српске.
Чубриловић каже да су у овој локланој заједници евидентни бројни проблеми од инфраструктурних до непостојања привредних субјеката.

"Задовољство је чути да су домаћини који живе овдје, а то је око 500 домаћинстава, веома вриједни да остварују неку производњу као што је производња млијека, меса и других пољопривредних производа, истина у малим количинама, али је добро да бар и то постоји као почетак", истакао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, општина Крупа на Уни има и проблем старих дугова који превазилазе годишњи буџет ове локалне заједнице.

"Овдје је буџет нешто већи од 800.000 КМ, а дуг више од милион марака и без подршке Владе Републике Српске тешко да ће моћи да изађу на крај са тим обавезама. Та подршка ће бити у смислу помоћи у вези са репрограмом дугова и измирењу дугова привредним субјектима. Морам рећи да су ти радови злоупотребљени за изборе, а остали су као обавеза и није се до данас нашло рјешење у преговорима и покренути су судски процеси који су у току", рекао је Чубриловић новинарима након састанка са начелником општине Младеном Кљајићем.

Он се нада да ће се руководство општине и мјештани заједно изборити на најбољи начин како би се створили услови да млади нађу смисао живљења у Крупи на Уни.

Предсједник парламента Српске каже да је Крупа на Уни ослоњена на општину Нови Град и град Приједор и без сарадње са овим локланим заједницама, не би могла реализовати чак ни елементарне ств
ари, као што је зимско одржавање путева.

"Очекујем да ресорна министрства одраде свој дио посла да помогну, почевши од пољопривреде и финансија. Иницираћу те разговоре и сарадњу да видимо који је то начин рјешавања проблема", истакао је Чубриловић.

Начелник општине Младен Кљајић каже да је општина Крупа на Уни ове године кандидовала четири путна правца у дужини од 4,5 километра. "То су путни правци Средњи Дубовик, Хашани, Средњи Бушевић, Осредак и Петровић. Учешће грађана и општине је по 50 одсто", појаснио је Кљајић.

Он је најавио да ће ове године бити рађено на проширењу водовода за Доње Петровиће, Осредак и Бушевић, а да ће наредне године приоритет бити водовод Липови потоци.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске присуствовао је данас и обиљежавању крсне славе општине - Светог апостола и јеванђелисте Луке.

У Доњем Дубовику, административном сједишту општине Крупа на Уни јутрос су делегације положиле вијенце код централног спомен-обиљежја погинулим борцима.

У Храму Светог Јована Богослова служена је Света литургија, а након ломљења славског колача уприличен је славски ручак.

Конститутивна сједница Скупштине општине Крупа на Уни одржана је 31. октобра 1997. године, па је с тога Свети апостол и јеванђелист Лука заштитник и слава ове локалне заједнице. 

Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић, биће гост емисије „ПУЛС“  Телевизије БН,  у четвртак 02.11.2017. године.

Емисија почиње у 20.50 часова.

 

СМС поруке можете слати на број телефона: 091-810-105,  а број телефона за укључење 055/228-400, опција 2!

БУДИТЕ УЗ БН ТВ!

Односи СНСД-а и ДНС-а у Требињу су стабилни, као и владајућа већина и нема мјеста спекулацијама да постоје било какве размирице, рекао је данас  (30.10.2017.) предсједник Градског одбора ДНС-а Петар Иванковић.

Он је негирао писање појединих медија да гласање одборника ДНС-а Бојана Шапурића на посљедњој сједнице Скупштине града, које је о појединим тачкама било мимо скупштинске већине, има уцјењивачки карактер.

"ДНС никад није дјеловао уцјењивачки, нити ће то радити убудуће. Истина је да је коалиција стабилна, а нормално је да имамо различита мишљења о неким питањима. Подршка нашим коалиционим партнерима није од јуче, него траје посљедњих 20 година", рекао је новинарима Иванковић, који је и одборник у Скупштини града.

Он је подсјетио да је био службено одсутан са те сједнице, али да се и раније дешавало да ни он није гласао као коалициони партнери о неким тачкама за које је сматрао да их је требало другачије дефинисати.

Иванковић је истакао да и унутар самих партија често постоје различита мишљења, али да је политика коалиције увијек ствар партнерског договора

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић сматра да је изузетно важно да против свих судија и тужилаца у БиХ буде спроведена истрага, односно кривични поступак, ако су у том својству учествовали у ратним дешавањима.
Чубриловић је додао да је важно да се истрага спроведе против судија и тужилаца чији је професионални и морални кредибилитет доведен у питање за рад у органима правосудних институција.

Предсједник Народне скупштине Српске подржава усвојене закључке Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ донесене поводом информације Центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске, саопштено је из парламента Српске.

Чубриловић истиче да је важно да правосуђе у Српској и БиХ ради независно, у складу са законом и професионалним стандардима, те апелује на све субјекте у Српској и БиХ да интензивирају активности на реформи система правосуђа и обезбјеђивања независности и самосталности у његовом функционисању.

"Неопходно је да органи и институције правосудног система интензивирају поступање по предметима ратних злочина и да се обезбиједе подаци о националности лица правоснажно осуђених за ратне злочине", наглашава Чубриловић.

Он сматра да је предузимање одговарајућих мјера и активности ВСТС-а значајан допринос побољшању политичко-безбједносне ситуације и уређењу ситуације у правосуђу БиХ.

Чубриловић подржава рад Центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске који је затражио да се преиспита рад судија и тужилаца који имају компромитујућу ратну прошлост и својим дјеловањем не испуњавају високе етичке стандарде за рад у правосуђу.

ВСТС усвојио је у четвртак, 26. октобра, закључак да информација Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске о ратним судијама и тужиоцима који и сада обављају правосудне функције, заједно са прилозима, буде достављена Тужилаштву БиХ на надлежно поступање. 

Шеф Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић изјавила је да би на овим просторима, који су сами по себи компликовани, требало примијенити позитивна искуства парламентараца других земаља у борби против сукоба интереса и корупције.

Стевановићева, која као члан делегације Народне скупштине у Риму учествовала на семинару о парламентарном интегритету промовисања мјера транспарентности и одговорности за парламентарце, навела је да је на скупу расправљано и о посланичком имунитету. 

"Све три теме су суштински и формално повезане. Сукоб интереса је корак ка корупцији, а парламентарни имунитет не смије бити заштита ако се неко бави корупцијом", навела је Стевановићева.

Она је додала да су о овим темама у Риму говорили парламентарци из бројних земаља Европе, а своје виђење изнијели су и представници америчког Еф-Би-Ај-а у Европи. 

Делегацију Народне скупштине Републике Српске у Риму чин
или су  народни посланици Радован Вуковић, Зоран Пологош и Илија Стеванчевић, а семинару су присуствовали и представници осталих парламената из БиХ и земаља региона. 

Парламент Италије је
био домаћин дводневног скупа  у организацији Парламентарне скупштине Савјета Европе, а завршeн je синоћ (27.10.2017.)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је у Будимпешти да је опредјељење Српске да у процесу безбједносних интеграција прати политику Србије.
Он је истакао да је досадашња сарадња са НАТО-ом показала да је процес интегрисања инструментализован инсистирањем на непотребном преносу надлежности и слабљењу ентитета, што је довело до ерозије повјерења. 

Чубриловић је рекао да је једно од проблематичних питања и наметање налога за књижење непокретне војне имовине, која је власништво Српске, на Министарство одбране БиХ. 

"Овакво условљавање и нарушавање уставних надлежности и самог Дејтонског споразума, кључни су разлог веома слабе тренутне подршке јавности у Републици Српској приближавању НАТО-у", истакао је Чубриловић у обраћању учесницима друге сесије Осме конференције о евроатлантским интеграцијама предсједника парламената земаља Балкана. 

Он је нагласио да постоје негативна искуства из недавне историје односа НАТО-а према Републици Српској, који не доприносе ентузијазму за улазак у овај савез, саопштено је из Народне скупштине. 

"Могло би се закључити да би осјетљивији и практичнији приступ питањима сарадње требало да буде довољан разлог и НАТО-у да оптерећујућа и спорна питања рјешава користећи другачије приступе и могућности у успостављању партнерских односа и конструктивног доприноса изградњи стабилности и безбједности у региону", додао је Чубриловић. 

Он је навео да су за Српску питања унутрашње безбједности у БиХ, као и регионална безбједност, од посебног значаја. 

Предсједник парламента Српске каже да унапређење међународних односа подразумијева парламентаризам и отворену међупарламентарну дебату као облик сарадње у области безбједности, која је заједнички интерес. 

Чубриловић је рекао да је Република Српска, као равноправни дио БиХ и у складу са својим овлаштењима, чврсто опредијељена и посвећена интензивном политичком дијалогу и економском повезивању. 

"Српска је опредијељена и ближој сарадњи у области правосуђа и унутрашњих послова, борби против организованог криминала, корупције, илегалне имиграције и трговине људима, те посебно борби против тероризма у земљама региона", навео је Чубриловић. 

Он је истакао да је и Српска била жртва тероризма, а најкарактеристичнији примјер је погибија полицајца Републике Српске у Полицијској станици у Зворнику, кога је на радном мјесту убио исламски фундаменталиста. 

"Народна скупштина је у потпуности посвећена вршењу демократске и цивилне контроле над безбједносним сектором, те у свом капацитету, периодично расправља о свим питањима у вези са учешћем БиХ у међународним односима и облицима сарадње са другим субјектима на плану безбједности", нагласио је Чубриловић. 

Он је истакао да је Српска, у складу са уставним надлежностима, раније подржала учешће БиХ у Партнерству за мир.

Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић,министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић, градоначелник Приједора Миленко Ђаковић те представници институција и установа,  присуствовали су данас (27.10.2017.) обиљежавању Крсне славе хуманитарног удружења Коло српских сестара у Приједору, Свете Петке.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић изјавила је да је за Владу Српске веома важно дјеловање хуманитарних удружења попут Кола српских сестара, те да у овом министарству постоји грант намијењен за рад удружења која се баве овим активностима.

Она је похвалила рад  овог удружења, рекавши да су примјер како треба хуманитарно дјеловати. 

"Приједор је јако активан, четири године од када грант постоји у просјеку се за ово удружење издваја око 10.000 КМ годишње. Њихов рад је квалитетан, пројекти су увијек први, а правдање свих утрошених средстава увијек беспријекорно", рекла је Решићева. 

Она је додала да је грант за хуманитарне организације веома важан и да прати оне средине и проблеме гдје Влада Републике Српске не може да стигне и све их обухвати. 

"Важна су нам оваква удружења и важно нам је њихово дјеловање, јер је битно да дођемо до свих људи", истакла је Решићева. 

Предсједница Кола српских сестара Приједор Јадранка Мијић рекла је да већ 24 године обиљежавају крсну славу - Свету Петку, пратећи пут заштитнице жена, болесних и сиромашних. 

"Планирамо изградњу куће за породицу Милинковић из Горњег Јеловца у сарадњи са Црвеним крстом и Удружењем породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске", најавила је Мијићева. 

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да је Коло српских сестара једно од удружења у граду које је од великог значаја за грађане, а посебно је истакао њихов хуманитарни рад. 

"Ово дружење око славске трпезе прилика је да се размијене информације и договоре будуће активности", рекао је Ђаковић. 
  

На Изборној Скупштини Општинског одбора ДНС Брчко, која је одржана протеклог викенда (22.10.2017.) за предсједника је изабран Милорад Митровић. Изабран је Општински одбор који броји 26 чалнова те  Статутарна и Надзорна комисија .

Догађају су приствовали лидер ДНС-а Марко Павић, генерални секретар Драгутин Родић, посланици у Народној Скупштини Републике  Српске  ове регије, руководећи кадрови у предузећима овог дијела Српске из редова ДНС-а  те чланови и симпатизери ДНС-а Брчко дистрикта.

Обраћајући се присутнима предсједник ДНС-а Марко Павић је рекао да се овом Изборном скупштином вратило повјерење грађана Брчко дистрикта према ДНС-у.

„ Вјерујем у рад овог  Општинског одбора ДНС-а. Политика ДНС-а је константна и показаће и у овом дијелу да смо странка из народа и да ради у интересу грађана“ поручио је Павић, додајући да не сумња у добре резултате ДНС-а  на општим изборима 2018. године, чиме ће, како је нагаласио, ДНС и даље бити јако важан фактор у формирарању власти.

Предсједник Општинског одбора ДНС-а Брчко дистрикта Милорад Митровић је изјавио да ће се у наредном периоду радити на повећању чланства, у шта чврство вјерује.

„ Имамо у плану низ активности које ћемо реализовати на терену и презентовати грађанима политике странке. Циљ нам је освојити значајан број гласова на наредним изборима“ рекао је Митровић.

На челу Регионалног одбора Демократског народног савеза Херцеговина поново је  Споменко Стојановић. Тако је одлучено на Изборној скупштини која је данас (25.10.2017.) одржана у Требињу а којој је присуствовао и лидер ДНС-а Марко Павић.

Потпредсједник је Славко Дангубић а секретар  Маја Вуковић.

Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је да покушај преношења политичке кризе са нивоа БиХ на Републику Српску неће имати ефекта, нити успјеха и позвао партије из Српске које учествују у власти на нивоу БиХ да раде посао за који су задужени и у интересу грађана Републике Српске.
"Нико у Републици Српској нема право рећи да је опозиција, јер су сви у власти - једни на нивоу БиХ, а други на републичком нивоу. Не може се власт у Српској третирати као искључиво одговоран фактор, а са нивоа БиХ покушавати спријечити све оно што може да доприносе развоју Републике Српске", рекао је Павић новинарима у Требињу након сједнице Регионалног одбора ДНС-а за Херцеговину.

Он каже да је ДНС спреман да до избора наредне године не улази у власт на нивоу БиХ, коју неће ни мијењати.

"Само их их позивамо да одговорно раде свој посао за који су задужени. Ако неко за оволико времена донесе само седам закона и води расправе о неким информацијама, онда се то не може похвалити, нити третирати успјешним и на корист грађана Републике Српске и БиХ", сматра Павић.

Он је оцијенио добрим коалициони однос ДНС-а и СНСД-а, истичући да ове двије странке нису истомишљенице, али су поуздани коалициони партнери.

Павић је нагласио да је већина у Републици Српској стабилна и да ће се одржати до избора наредне године.

"Избори су једино мјесто гдје се формира власт. Пиштаљке и улица не могу бити фактор за смјену власти, нити за добијање власти, него само гласачки листићи", рекао је Павић.

Он каже да разумије нервозу опозиције, с обзиром на то какве су резултате постигли на локалним изборима.

"Они хоће прије предстојећих избора да постигну неке резултате. Међутим, то није коректно, нити је у интересу грађана Републике Српске, а онима који то раде неће донијети неке резултате", сматра Павић.

Он је подсјетио да ДНС није потписао приједлог да се на дневни ред сједнице Народне скупштине Републике Српске стави Резолуција о војној неутралности, али да је гласао за њу.

"Ми смо једина станка која је прије десет година када је усвајана резолуција о путу БиХ у НАТО били против и тада нас нису разумјеле друге странке", рекао је Павић и додао да ДНС подржава став да се у војне савезе иде само заједно са Србијом.

Он каже да ДНС није за доношење резолуција које се послије повлаче.

"Ми бисмо радије да се одлука Народне скупштине о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ спроведе, него да се повуче", рекао је Павић.

Он је навео да је циљ ДНС-а да имају једну од двије функције - члана Предсједништва БиХ или предсједника Републике Српске.

Павић каже да су то страначки планови и да о њима још нису разговарали са партнерима, али да очекују подршку.

"ДНС на републичком нивоу има више од 100.000 гласова, а циљ нам је да резултат са претходних локалних избора повећамо за око 15 одсто, да имамо више од 12 посланика и да будемо незаобилазан фактор у формирању власти у Републици Српској", рекао је Павић.

Коменатришући стање у општинским одборима ДНС-а у Херцеговини, Павић је изразио задовољство оптимизмом и добром климом који владају, као и жељом да се остваре добри резултати.

"Наш циљ у Херцеговини је да добијемо једног посланика директно, али и да остане један број гласова за компезацију", каже Павић.

За предсједника Регионалног одбора ДНС-а за Херцеговину изабран је Споменко Стојановић, а функцију потпредсјендика обављаће Славко Дангубић.

Популарни чланци

ПРЕДСЈЕДНИК ДНС-а, У ЧЕТВРТАК (02.11.2017.) ГОСТ БН ТВ

Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић, биће гост емисије „ПУЛС“  Телевизије БН,  у четвртак 02.11.2017. године.

Емисија почиње у 20.50 часова.

 

СМС поруке можете слати на број телефона: 091-810-105,  а број телефона за укључење 055/228-400, опција 2!

БУДИТЕ УЗ БН ТВ!

ДОБОЈ- ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА ГЛАВНОГ ОДБОРА ДНС-а

Главни одбор Демократског народног савеза  усвојио је данас (09.12.2017.) Декларацију о заштити демократских вриједности и националних интереса у институцијама и органима Републике Српске и БиХ којом се позивају све странке да поштују одређене универзалне вриједности, које су обавезујуће за чланове ДНС-а у свим институцијама и органима.
Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је да се овим документом даје до знања да је ДНС спреман да ради са свима, али да поштује одређене вриједности.

Према његовим ријечима, покушај договора лидера шест странака у Републици Српској о наставку рада Народне скупштине и раду јавног сервиса одвија се веома слабо и без жеље да се постигне добар резултат.

"ДНС жели да се што више одлука донесе консензуcом највећег броја странака и посланика. Нажалост, то није тако и ми смо присиљени да донесемо ову Декларацију", изјавио је Павић новинарима након сједнице Главног одбора, која је одржана у Добоју.

Павић је навео да је јучерашњи коминике ОХР-а очекиван, јер је свака њихова сједница покушај дисциплиновања Републике Српске о питањима о којима Српска уопште не расправља.

"Увијек се Републици Српској товаре неке жеље за отцјепљењем, неки ставови које /ОХР/ третира као антидејтонске док подржава све централистичке тежње других. Република Српска и ДНС се залажу за поштовање права свих, али онако како је написано у Дејтону", каже Павић.

Он је навео да у Дејтону није написано оно шта траже из ОХР-а, односно "централизовану БиХ", те оцијенио да се таквим понашањем губи смисао постојања ОХР-а и свега што је везано за ту организацију, јер такве одлуке не наилазе на плодно тло у БиХ.

Павић сматра да није вријеме да се прије редовних избора мијења власт на нивоу БиХ, коју је оцијенио нестабилном, никаквом, те навео да није боље ни на нивоу Федерације БиХ.

"Једино је остала Република Српска са стабилном влашћу која је способна да доноси одлуке и извршава устав и законе", оцијенио је Павић.

Павић је навео да ДНС неће покретати питање смјене потпредсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића за кога је рекао да не смета овој странци, већ да смета однос СНСД-а јер подржава одређене Стевандићеве постуке.

Павић је навео да су данас изабрана још два потпредсједника ДНС-а Марко Аћић и Драгомир Јовичић, чиме су окончани унутарстраначки избори и конституисани сви органи.

Лидер ДНС-а је рекао да ће Предсједништво на наредној сједници разматрати иницијативу Општинског одбора ДНС-а Љубиње о искључењу Дарка Крунића из ове странке, али је оцијенио да је то унутрашња ствар општинског одбора.

Он је нагласио да се није разговарало о евентуалном преласку народног посланика Зорана Пологоша у ДНС након што је недавно напустио ПДП.

Павић је напоменуо да се сједнице Градског одбора одржавају у свим регијама и да данашњи састанак у Добоју није покушај дисциплиновања добојског Одбора.

Павић је поновио да је циљ ДНС-а да на изборима оствари добар изборни резултат који подразумјева више од 100.000 гласача, од 12 до 15 посланика у Народној Скупштини Републике Српске, два посланика у институцијама БиХ, као и једна од појединачних функција. 

ВИШЕ ОД СТОТИНУ СТУДЕНТА ПРИСТУПИЛО СТРАНЦИ

Поводом међународног Дана студената, Организација младих ДНС-а Републике Српске организовала је вечерас (17.11.2017.) свечано потписивање приступница за учлањење у Демократски народни савез.

У четири града у Републици Српској, више од стотину стотину студената су потписали приступницу за чланство у Демократски народни савез. Свечани пријем студената у редове ДНС-а организован је у Бањој Луци, Приједору, Градишци и Бијељини.

Иницијатор ове активности је Организација младих ДНС-а, која је у својој програмској платформи студенте означила као циљну групу, манифестујући тиме своју опредијељеност за изградњу друштва у коме ће се цијенити знање.

Предсједник Републичке организације младих ДНС-а, Боривоје Обрадовић, рекао је да је учлањење оволиког броја студената значајан догађај за ДНС јер је у своје редове добио најелитнији дио друштва. „Постали су чланови странке у којој ће моћи да испоље сву своју креативност јер се ДНС залаже за слободу у њеном пуном значењу, што подразумијева и то да сваки члан странке има слободу да износи идеје и покреће иницијативе“ рекао је Обрадовић.

Он је истакао да ће Организација младих ДНС-а ускоро да покрене неколико иницијатива које би требало да допринесу бољем положају студената и унапређењу високог образовања, изразивши увјерење да ће у томе студенти, који су данас постали чланови ДНС-а дати свој пуни допринос.