Учитавам...
                                                                                    clanskaporuka

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић, са сарадницима, данас (31.8.2016.) је разговарала са новоименованом директорком за сарадњу Амбасаде Швајцарске у БиХ Барбаром Детвилер Шојер и директором за сарадњу, у одласку Џозефом Гунтерном.

Разговарано је о досадашњој успјешној сарадњи ресорног Министарства са Амбасадом Швајцарске али и о плановима за наредни период. „Поносни смо на бројне пројекте а посебно на Финансијски механизам из ког се финансирају  пројекти одрживог  интегрисаног развоја, када су у питању јединице локалне самоуправе“, изјавила је министрица Решић, подсјећајући да се ради о јединственом пројекту на подручју БиХ а одлукује га партнерство међународних организација, домаћих инстутуција и локалних заједница.

Министрица Решић и новоименована директорка за сарадњу Амбасаде Швајцарске су договориле наставак сарадње.

У Бања Луци је синоћ (30.08.2016.) уприличен скуп којем је присуствовало 450 активиста, пријатеља и симпатизера ДНС којем су присуствовали председник ДНС Марко Павић, потпредседници Недељко Чубриловић и Драгомир Јовичић, те чланови Председништва ДНС Дане Малешевић, Дамир Ћопић и Драгомир Кесеровић.

На скупу су се представили кандидати ДНС за одборнике у Скупштини Града Бања Лука: Жељко Савић, Маја Јовановић, Александра Самац, Миленко Вучета, Ђукић Душко, те носилац листе Будимир Балабан.

”ДНС је у сталном контакту са народом и на основу онога шта од народа чујемо формирамо ставове које заступамо у институцијама система како на локалном тако и на републичком нивоу, на свим местима на којима ДНС има изабране или именоване представнике.” истакао је председник ДНС Марко Павић, додајући да гдје год ДНС у локалним заједницама врши власт у тим срединама је битно другачије и када је реч о одговорности према обавезама, раду и грађанима, али и када је реч о резултатима. У тим срединама нема превеликих задужења, вишка запослених, дефицита буџета, комунална предузећа успешно послују, поручио је Павић.

Он је, такође напоменуо да ДНС никада није изневерио грађане да они то знају и зато пред грађане ДНС излази чиста образа и тражи подршку за наставак политике која је у интересу Републике Српске и свих њених грађана.

Председник Павић је, са овога мјеста позвао окупљене активисте и све чланове ДНС да на предстојећим изборима, када је реч о кандидату за градоначелника Бања Луке, гласају за Игора Радојчић, потсећајући да је ДНС у Бања Луци потписао споразум са коалиционим странкама о подршци Радојчићу. 

Потпредседник ДНС Драгомир Јовичић је истакао је да активности кандидата који су упричили овај скуп, али и слични скупови других кандидата, јасно показују намеру ДНС да ”искорачи” напријед када је реч о резултатима и броју одборника. ”Циљ нам је да ДНС у градској скупштини имамо 7 одборника, да ДНС учинимо незаобилазним фактором одлучивања, што ће свако, имајући у виду принципијелну и одговорну политику ДНС, значајно позитивно допринети граду и свим грађанима.”

Потпредседник ДНС и председник Народне скупштине Недељко Чубриловић изразио је задовољство спремношћу Градске организације ДНС Бања Лука за предстојеће изборе, те показаном жељом за бољим резултатима. ”Оно што одликује ДНС, осим јасне, принципијелне и одговорне политике, јесте и јединство организације захваљујући којем ДНС у Бања Луци једном од ретих странка која не бележи осипање, већ напротив пораст чланства.”

Овом скупу су присутвовали и чланови Главног одбора ДНС и чланови Председништва Градског одбора:  Радмила Коцић Ћућић, Драган Поповић и Ранко Тодић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је данас (31.8.2016.) да, вјерујући у начело владавине права, очекује да Уставни суд БиХ на сједници, која је најављена за 17. септембар, уважи аргументе изнесене у захтјеву за преиспитивање одлуке о Дану Републике Српске, који је поднио парламент Српске.
"Стављањем ван снаге одлуке којом оспорава Дан Републике Српске, Уставни суд БиХ показао би да је одговоран орган, спреман за налажење рјешења и смиривање политичких тензија, које је управо сам проузроковао доношењем политичке одлуке, којом је оспорио норму које нема у Закону о празницима Републике Српске", истакао је Чубриловић.

Он је истакао да је обавеза Народне скупштине Републике Српске да проведе своју одлуку о одржавању референдума о 9. јануару као Дану Републике Српске, која је донесена једногласно, у складу са Уставом и Законом о референдуму и грађанској иницијативи, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

"Наглашавам да референдум о Дану Републике ни на који начин не дерогира одлуку Уставног суда БиХ. Народна скупштина Републике Српске посвећена је поштивању Устава и закона и свих легалних и легитимних органа и институција", поручио је Чубриловић.

Он је оцијенио да референдум, који се односи на празник Републике Српске, ни на који начин не угрожава уставноправни оквир БиХ, нити њен интегритет и суверенитет.

Амбасадори Управног одбора ПИК-а, појаснио је Чубриловић, као аргумент за своју тезу да је "Народна скупштина Српске више пута оспоравала надлежност државних правосудних институција", наводе ријечи из образложења одлуке о референдуму, иако оно нема никакву правну снагу.

"Једина важна одлука објављена је у `Службеном гласнику Републике Српске` јер образложење предлагача закона или одлуке не може да производи било какво правно дејство", прецизирао је предсједник Народне скупштине.

Чубриловић је истакао да је упућивањем апелације Уставном суду БиХ Народна скупштина Републике Српске показала да поштује овај орган и да користи сва легална средства за доказивање правне ваљаности својих аката.

"Још једном подсјећам да је референдум један од најзначајнијих облика демократског изјашњавања и провјере политичке воље грађана, без националне припадности и дискриминације", каже Чубриловић. 

Предсједник Демократског народног савеза /ДНС/ Марко Павић изјавио је  да референдум о Дану Републике не вријеђа никаква начела Устава БиХ, Дејтонског споразума, нити се њиме ремети општа клима у земљи. Павић је, реагујући на позив амбасадора Управног одбора Савјета за спровођење мира /ПИК/ властима Српске да не одрже референдум о Дану Републике, истакао да су одлуку о референдуму консензусом донијеле све политичке партије у Републици Српској, што је једногласно усвојено на сједници Народне скупштине Српске.

Он је додао да само наведени фактори могу донијети одлуку да се референдум не одржи.

"Разумијем препоруку амбасадора ПИК-а, али је чињеница да она нема упориште у позитивном праву. То је само политички осјећај тих земаља да се нешто може пореметити. Не мислим да се било шта може пореметити него се може само добити мишљење грађана о овом проблему", рекао је Павић.

Он је поручио онима који намјеравају да евентуално укину Дан Републике Српске да ће се 9. јануар славити док је год Срба.

Амбасадори Управног одбора Савјета за спровођење мира /ПИК/, уз издвојено мишљење Русије, позвали су данас власти Републике Српске да не одрже референдум о Дану Републике Српске. 

Општински одбор Демократског народног савеза /ДНС/ Шековићи подржава заједничког кандидата коалиције СНСД-а, ДНС-а и СП за начелника ове општине Момира Ристића на предстојећим локалним изборима, изјавио је предсједник одбора ове странке у Шековићима Милан Драговић.
Драговић је данас (30.08.2016.)  на конференцији за новинаре рекао да ће ДНС у својим програмским циљевима посебно инсистирати на потреби обнове изградње инфраструктуре која је у веома лошем стању, те на заштити животне средине. 

"Највећи проблем ове општине је локална управа која у основи треба да промијени став према грађанима и заједници. Мислимо да власт у Шековићима у протекле четири године није оправдала повјерење грађана. Надамо се да ће на овим изборима коалиција у којој је ДНС побиједити и повести Шековиће ка бољој будућности", истакао је Драговић. 

Шеф Клуба посланика ДНС-СРС у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић, навела је да је у Шековићима у претходном периоду реализовано неколико важних пројеката, а посебно је истакла пројекте чији је циљ санација штете причињене у катастрофалним поплавама 2014, који се реализују посредством "Вода Српске". 

Она је напоменула да је познат однос ДНС-а према неразвијеним општинама, односно да инсистира на повећању издвајања из републичког буџета за развој тих заједница. 

"Залажемо се и за децентрализацију, али не у смислу преношења обавеза са републичког нивоа на општине него у смислу давања већих овлаштења локалној самоуправи, располагања природним ресурсима и већим издвајањима из прихода од пореза, јер сматрамо да ће општине на тај начин боље функционисати", истакла је Стевановићева. 

ОО ДНС-а Шековићи представио је данас кандидате за одборнике у Скупштини општине на предстојећим локалним изборима. 

Конференцији за новинаре присуствовали су и народни посланици ДНС-а Неда Петрић и Милан Дакић. 

„Демократски народни савез  није за продају Рудника „Љубија“.Разговори су у току и када је ова тема у питању, ми нећемо одустати од својих принципа. Још нема приједлога Владе око продаје Рудника. Нас не интересује цијена, већ само да људи раде“, рекао је ово вечерас (29.8.2016.) предсједник ДНС-а Марко Павић, у емисији АТВ Бањалука, „Један на један“, одговарајући на питање какав је став ДНС-а у вези продаје Рудника „Љубија“.

Павић је вечерас говорио и о  јавним добрима, попут шума, вода, руде... „ Ова богатства се не смију тек тако отуђити односно продати. Морамо мислити на генерације које долазе. Ми смо сиромашна земља да би продавали своја природна богатства“ рекао је Павић, истичући да је ДНС по овом али и по многим другим питањима аутентична партија.

Говорећи о односима унутар коалиције са СНСД-ом и СП-ом, лидер ДНС-а је истакао да су односи добри, да коалиција функционише али да то не значи да ДНС увијек мора бити истомишљеник са својим партнерима.

Одговарајући на питање шта је то што је у Приједору урађено у протеклих 12 година, колико се налази на функцији начелникам односно градоначелника, Павић је подсјетио на бројне успјешно завршене пројекте. „ Прије свега средили смо главну улицу, ових дана сређујемо још једну веома важну, споредну улицу у Приједору, реновирали бројне школе, изградили и обновили амбуланте породичне медицине, спортске дворане, вјерске објекте, реновирали кино, отворили Галерију и многе дуге установе за бољи и квалитетнији живот наших грађана“ рекао је Павић, додајући да је за њега највећи резулат повољна клима односно политичка ситуација у граду на Сани као и БФЦ сертификат, за повољно пословно окружење са чиме се мало који град може похвалити.

Подсјетио је и на податак да је Приједор град који је све ове године у суфициту те да градска администрација редовно измирује  своје обавезе.

На питање како ДНС гледа на референдум, предсједник ДНС-а је рекао да је то легална и легитимна ствар Републике Српске,  да ДНС подржава одржавање референдума и да га не треба доводити у везу са локалним изборима.

„ ДНС на локалним изборима очекује 100.000 гласова. Имамо и кандидата за градоначелника Приједора.То је Миленко Ђаковић и тврдим да је, да се изразим спортски, велики фаворит. ДНС је најјача странка у Приједору, потом СНСД па тек онда СДС“ закључио је, на крају Павић изражавајући увјерење да ће грађани 2. октобра највише гласова дати управо партији коју он предводи.

У Братунцу, Зворнику и Милићима одржан је, прошле седмице (25.8.20176.) консултативни састанак руководства Организације младих ДНС-а Републике Српске са младима из ових општина.
Састанци представљају наставак активности коју Организација младих ДНС-а проводи у свим градовима и општинама у Републици Српској. Циљ ове активности је да се оснаже Организације младих ДНС-а у локалним заједницама.

Млади су у досадашњим састанцима са руководством младих ДНС-а показали велику заинтересованост за страначки активизам. Они изражавају посебно задовољство што се ове активности проводе  уочи локалних избора, као једна врста подршке младима који се налазе на изборним листама ДНС-а. 

Састанцима у Братунцу, Зворнику и Милићима присуствовали су Момчило Жугић, предсједник Организације младих ДНС-а и Борис Трнинић, потпредсједник Организације младих ДНС-а испред ове регије.

Предсједник Младих ДНС-а Републике Српске и члан Предсједништва ДНС-а Момчило Жугић, посјетио је прошле седмице (26.8.2016.) Организацију младих ДНС-а у Требињу, гдје је одржао радно-консултативни састанак са члановима Градског одбора младих. На састанку је било говора о активностима Организације младих ДНС-а Републике Српске, те активном учешћу младих као и о припремама за наступајуће локалне изборе. Жугић је изразио је задовољство досадашњим радом младих ДНС-а Требиње, те великим растом у овоме граду и напоменуо да Требиње заузима значајну улогу у врху организације са генералним секретаром младих ДНС-а РС, Бојаном Шапурићем. „Нарочито је похвално што је велики број младих на листи испред ДНС-а за одборнике у скупштини града Требиња. То показује квалитет у раду али и велики искорак напријед који је начинила ова Организација младих", рекао је Жугић и истакао значај и потребу да се млади што више ангажују као кандидати на листама. Предсједник Младих ДНС-а Требиње Бојан Шапурић, упознао је предсједника о активностима и циљевима младих ДНС-а, овог дијела Српске.“ Чиста образа, некомпромитовани жељни напретка излазимо пред наше суграђане истакао је Шапурић“.

У  бањалучкој дворани "Борик" данас (27.8.2016.) је одржана свечана академија поводом обиљежавања 20 година од оснивања и рада Савеза независних социјалдемократа /СНСД/.

Обиљежавању јубилеја присуствовао је и предсједник Демократског народног савеза Марко Павић. 

Свечаној академији присуствовало је највише руководство странке предвођено предсједником СНСД-а и предсједником Српске Милорадом Додиком, чланови највиших органа странке, представници градских и општинских одбора, те чланови и симпатизери СНСД-а. Овом догађају присуствовао је и амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, амбасадор Кине у БиХ Чен Бо, предсједник Академије наука и умјетности Српске Рајко Кузмановић, те бројне личности из јавног и политичког живота Српске.  

"Република Српска је под руководством СНСД-а и коалиционих партија успјела да постане стабилна, сигурна и просперитетна, за разлику од периода када су власт чинили СДС и ПДП", оцјенио је, између осталог  Додик. 

Он је оцијенио да су финансије Републике Српске, али и остали сектори, данас снажни и стабилни. 

 У Приједору је данас (27.8.2016.) отворен 11 Бланик куп "Приједор 2016" - такмичење пилота у прецизном слијетању једрилицом на којем учествују 32 такмичара из Пољске, Македоније, Србије, Словеније, Хрватске, Црне Горе и БиХ.
Отварању јединог такмичења ове врсте у БиХ присуствовала је министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић, која је и члан Организационог одбора ове спортске манифестације. Он је поручила да је ово такмичење значајна промоција и свега онога што је урађено на аеродрому "Урије" и уопште у Приједору.

Решићева, која је и потпредсједник Организационог одбора купа, истакла је да су највише пажње обратили на аспект безбједности свих учесника овог величанственог скупа.

Овогодишњи Бланик куп отворио је замјеник градоначелника Приједора Миленко Ђаковић, који је пожелио учесницима да се угодно осјећају у Приједору, да имају спортске среће и остваре добре резултате, те да дођу и идуће године.

Директор Купа Милан Марковић рекао је да очекује да се летови одвијају безбједно и у складу са правилником о такмичењу.

Ријеч је о такмичењу пилота, једином такве врсте у БиХ, у прецизном слијетању на двосједној вишенамјенски опремљеној једрилици "бланик Л-13" која се користи за обуку, тренажу, те спортско и акробатско летење.

Циљ такмичења је да се једрилицом слети што ближе замишљеној линији, а свако заустављање прије или послије те линије носи казнене поене.

Такмичење се одвија екипно и појединачно у три категорије – отворено, те првенства Републике Српске и БиХ. Организатори су најавили да ће проглашењем побједника бити око 17.00 часова.

Организатор купа је Аеро клуб "Приједор", а покровитељи Влада Републике Српске односно Министарство управе и локалне самоуправе,
Министарство саобраћаја и веза, Министарство породице, омладине и спорта  и град Приједор. 

Популарни чланци

ДОБОЈ: ОДРЖАНА ПРВА СЈЕДНИЦА НОВОИЗАБРАНОГ ПРЕДСЈЕДНИШТВА ОРГАНИЗАЦИЈЕ МЛАДИХ

Новоизабрано Предсједништво Организације младих ДНС-а данас  (27.06.2017.) је у Добоју одржало прву сједницу на којој је разматрано неколико тачака дневног реда које представљају почетак недавно усвојене програмске платформе Организације младих ДНС-а.

Између осталог, Предсједништво Организације младих је дало подршку пројекту оснивања политичке Академије ДНС-а, која би у првом реду имала за циљ политичку едукацију младих чланова ДНС-а. Уз компетентне предаваче, полазници  Академије би били у прилици да слушају предавања о политичким системима, државном уређењу, изборним системима и предавања из других области. Предсједништво се нарочито заложило за то да полазници ове Академије буду из цијеле Српске, са жељом да почне са радом већ од октобра ове године.

На својој првој сједници Предсједништво младих ДНС-а је закључило да је неопходно интензивирати активности Oрганизације младих и то активностима које ће обезбиједити већу мотивисаност и укљученост младих у живот локалних заједница. Конкретно, договорено је да једна од првих активности буде организовање кампа младих чланова ДНС-а у Шипову. Камп ће, поред нагласка на тимском раду и дружењу, представљати и промоцију бриге за природну средину те ће његови учесници организовати акције уређења водотока којима Шипово обилује.

Предсједништво је закључило да би требало унаприједити сарадњу општинских организација младих са републичком организацијом ради боље координације активности, али и развијања такмичарског духа у раду организације младих на свим нивоима. У вези са тим закључено  је да би за сваку активност младих требало да буде обезбијеђена адекватна информисаност, те је договорено да би сваки општински одбор требало да има facebook страницу. У функцији промоције активности младих ДНС-а биће и часопис „Ријеч младих“ за кога је данас именовано ново уредништво уз закључак да нови број часописа буде урађен до краја 2017.

Боравак у Добоју чланови Предсједништва Организације младих ДНС-а искористили су за посјету тврђави „Градина“, симболу овог града.

ПРИЈЕДОР: КОНСТИТУСАН ГЛАВНИ ОДБОР ДНС-а

У Приједору је данас ( 15.7.2017.), након Изборне Скупштине ДНС-а, конституисан Главни одбор Демократског народног савеза, који броји 161 члана.

За замјеника предсједника ДНС-а једногласно је изабран Недељко Чубриловић, а за потпредсједнике Споменка Стевановић и Дарко Бањац.

Остали потпредсједници, од укупно шест, биће изабрани на једној од наредних сједница Главног одбора ДНС-а.

За генералног секретара поново је изабран Драгутин Родић, а конституисано је и Предсједништво странке, које ће имати 21 члана.

Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је да је задовољан енергијом у ДНС-у, која гарантује коректан рад свих чланова ове странке.

„Та енергија ће сигурно обезбиједити добар резултат ДНС-у наредним изборима. Вјерујем у ове људе али и у наше чланове на терену. Увјерио сам се у то, приликом посјете појединим Општинским одборима ДНС –а гдје сам примјетио вољу и жељу за даљим и бољим успјесима странке“ рекао је Павић.

Подсјетио је и овога пута да је ДНС народна странка и да ради у интересу грађана те да је странка то недавно показала и на конкретним примјерима.

„Поједине анкете говоре да рејтинг ДНС-а расте и то морамо оправдати, а то ћемо учинити само добрим  дјелима и никако другачије. Зато не сумњам у наше резултате на општим изборима 2018“ навео је лидер ДНС-а, подсјећајући да вјерује у бољу будућност.

Први пут, ДНС има замјеника предсједника. Ту функцију сада ће вршити Недељко Чубриловић који је данас  захвалио на указаном повјерењу. „Сада сам сасвим сигуран да ДНС има лијепу перспективу и морамо сви показати свој добар однос према странци. Зато и позивам све на сарадњу“ рекао је Чубриловић.  

“EУРOБЛИЦ”-ПAВИЋ: НИJE ВРИJEME ЗA ПРOMJEНE У ВЛAДИ СРПСКE

Прeдсjeдник Дeмoкрaтскoг нaрoднoг сaвeзa  Maркo Пaвић рeкao je дa ниje вриjeмe зa прoмjeнe у Влaди Рeпубликe Српскe jeр би билo вeoмa лoшe кaдa би и Српскa билa увeдeнa у кризу, с oбзирoм нa турбулeнциje нa нивoу БиХ и нeрaд Сaвjeтa министaрa БиХ. Пaвић смaтрa дa упрaвo збoг прoблeмa нa нивoу БиХ Српску трeбa држaти стaбилнoм, a Влaду учинити oдгoвoрнoм зa рjeшaвaњe прoблeмa у Рeпублици Српскoj.

"O смjeни Влaдe или њeнoj рeкoнструкциjи нисмo рaспрaвљaли у кoaлициjи. Спoрaдичнo, кaдa рaзгoвaрaмo, билo je рaзмjeнe мишљeњa o тoмe", рeкao je Пaвић у интeрвjуу зa дaнaшњи (11.7.2017.) "Eурoблиц".

Oн je рeкao дa ДНС жeли фeр oднoс у кoaлициjи и  кaдa сe нeштo дoгoвoри вишe нeмa рaспрaвe o тoмe, тe дa je увиjeк нajвeћи прoблeм сa СНСД-oм.  Дoдao je дa стрaнкa, у oднoсу нa прoшли мaндaт, мoжe бити зaдoвoљнa спрoвoђeњeм кoaлициoнoг спoрaзумa jeр je дaлeкo вишe oд тoгa риjeшeнo.

"A aкo бисмo глeдaли укупнo дoгoвoрeнo - joш ниje свe риjeшeнo", кaжe Пaвић, пoдсjeћajући дa ниje риjeшeнo питaњe извршнoг дирeктoрa зa eкoнoмскe пoслoвe у TE “Гaцкo”, кojи je ДНС-oв кao и питaњe извршнoг дирeктoрa у “Eлeктрoкрajини” .

Oдгoвaрajући нa питaњe дa ли су oднoси у кoaлициjи пoбoљшaни нaкoн рaзмимoилaжeњa o "
Љубиjи", Пaвић je рeкao дa су ту тeму вишe нaмeтнули нoвинaри нeгo штo je oнa билa прeдмeт рaспрaвe мeђу пaртнeримa.

Oн смaтрa дa министaр индустриje, eнeргeтикe и рудaрствa Рeпубликe Српскe Пeтaр Ђoкић мoрa дo крaja гoдинe дa нaђe рjeшeњe зa "
Љубиjу".

Пaвић je тaкoђe рeкao дa ДНС стojи изa министрa Tрнинићa у пoтпунoсти jeр je oн, кaкo je изjaвиo, свojим рaдoм дoкaзao дa знa и мoжe вoдити jeднo тaквo министaрствo, пoдсjeћajући дa je у трeнутку пoљуљaних oднoсa oкo “Љубиje”, прeдсjeдник СНСД-a  рeкao дa Tрнинић нeмa пoдршку oвe стрaнкe збoг дeшaвaњa у Брaтунцу.

Нa питaњe дa ли ДНС рaзмишљa o мoгућoj кoaлициjи сa Сaвeзoм зa прoмjeнe, пoсeбнo сa СДС-oм, лидeр ДНС-a je oдгoвoриo дa стрaнкa имa кoнтaктe сa свим пaртиjaмa и дa ДНС ниje зaтвoриo врaтa ниjeднoj. “Сaмa чињeницa дa су прeдстaвници свих стрaнaкa били  нa нaшoj Избoрнoj скупштини гoвoри o тoмe кaкву ДНС вoди пoлитику у РС и БиХ. Meђутим, кoнктрeтних рaзгoвoрa, звaничних, oкo билo кaквe кoaлициje ниje билo. Moрaтe знaти дa je ДНС принципиjeлaн, дa нeћe никoгa oбмaњивaти и дa ћe свaкoмe рeћи oнo штo у тoм мoмeнту будe зaкључaк oргaнa стрaнкe” изjавиo je Пaвић.

Пaвић je крaткo oдгoвoриo и o пoзициjи Будимирa Бaлaбaнa у стрaнци. “To je лoкaлни прoблeм, кojи ћe сe риjeшти нa лoкaлнoм нивoу. ДНС ниje дoниo oдлуку ни o кaквoм искључeњу нити имa приjeдлoгa  зa искључeњe билo кoгa из стрaнкe у Бaњaлуци” стaвa je прeдсjeдник ДНС-a.