Учитавам...
                                                                                    clanskaporuka
31 авг

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић, са сарадницима, данас (31.8.2016.) је разговарала са новоименованом директорком за сарадњу Амбасаде Швајцарске у БиХ Барбаром Детвилер Шојер и директором за сарадњу, у одласку Џозефом Гунтерном.

Разговарано је о досадашњој успјешној сарадњи ресорног Министарства са Амбасадом Швајцарске али и о плановима за наредни период. „Поносни смо на бројне пројекте а посебно на Финансијски механизам из ког се финансирају  пројекти одрживог  интегрисаног развоја, када су у питању јединице локалне самоуправе“, изјавила је министрица Решић, подсјећајући да се ради о јединственом пројекту на подручју БиХ а одлукује га партнерство међународних организација, домаћих инстутуција и локалних заједница.

Министрица Решић и новоименована директорка за сарадњу Амбасаде Швајцарске су договориле наставак сарадње.

31 авг

У Бања Луци је синоћ (30.08.2016.) уприличен скуп којем је присуствовало 450 активиста, пријатеља и симпатизера ДНС којем су присуствовали председник ДНС Марко Павић, потпредседници Недељко Чубриловић и Драгомир Јовичић, те чланови Председништва ДНС Дане Малешевић, Дамир Ћопић и Драгомир Кесеровић.

На скупу су се представили кандидати ДНС за одборнике у Скупштини Града Бања Лука: Жељко Савић, Маја Јовановић, Александра Самац, Миленко Вучета, Ђукић Душко, те носилац листе Будимир Балабан.

”ДНС је у сталном контакту са народом и на основу онога шта од народа чујемо формирамо ставове које заступамо у институцијама система како на локалном тако и на републичком нивоу, на свим местима на којима ДНС има изабране или именоване представнике.” истакао је председник ДНС Марко Павић, додајући да гдје год ДНС у локалним заједницама врши власт у тим срединама је битно другачије и када је реч о одговорности према обавезама, раду и грађанима, али и када је реч о резултатима. У тим срединама нема превеликих задужења, вишка запослених, дефицита буџета, комунална предузећа успешно послују, поручио је Павић.

Он је, такође напоменуо да ДНС никада није изневерио грађане да они то знају и зато пред грађане ДНС излази чиста образа и тражи подршку за наставак политике која је у интересу Републике Српске и свих њених грађана.

Председник Павић је, са овога мјеста позвао окупљене активисте и све чланове ДНС да на предстојећим изборима, када је реч о кандидату за градоначелника Бања Луке, гласају за Игора Радојчић, потсећајући да је ДНС у Бања Луци потписао споразум са коалиционим странкама о подршци Радојчићу. 

Потпредседник ДНС Драгомир Јовичић је истакао је да активности кандидата који су упричили овај скуп, али и слични скупови других кандидата, јасно показују намеру ДНС да ”искорачи” напријед када је реч о резултатима и броју одборника. ”Циљ нам је да ДНС у градској скупштини имамо 7 одборника, да ДНС учинимо незаобилазним фактором одлучивања, што ће свако, имајући у виду принципијелну и одговорну политику ДНС, значајно позитивно допринети граду и свим грађанима.”

Потпредседник ДНС и председник Народне скупштине Недељко Чубриловић изразио је задовољство спремношћу Градске организације ДНС Бања Лука за предстојеће изборе, те показаном жељом за бољим резултатима. ”Оно што одликује ДНС, осим јасне, принципијелне и одговорне политике, јесте и јединство организације захваљујући којем ДНС у Бања Луци једном од ретих странка која не бележи осипање, већ напротив пораст чланства.”

Овом скупу су присутвовали и чланови Главног одбора ДНС и чланови Председништва Градског одбора:  Радмила Коцић Ћућић, Драган Поповић и Ранко Тодић.

31 авг

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је данас (31.8.2016.) да, вјерујући у начело владавине права, очекује да Уставни суд БиХ на сједници, која је најављена за 17. септембар, уважи аргументе изнесене у захтјеву за преиспитивање одлуке о Дану Републике Српске, који је поднио парламент Српске.
"Стављањем ван снаге одлуке којом оспорава Дан Републике Српске, Уставни суд БиХ показао би да је одговоран орган, спреман за налажење рјешења и смиривање политичких тензија, које је управо сам проузроковао доношењем политичке одлуке, којом је оспорио норму које нема у Закону о празницима Републике Српске", истакао је Чубриловић.

Он је истакао да је обавеза Народне скупштине Републике Српске да проведе своју одлуку о одржавању референдума о 9. јануару као Дану Републике Српске, која је донесена једногласно, у складу са Уставом и Законом о референдуму и грађанској иницијативи, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

"Наглашавам да референдум о Дану Републике ни на који начин не дерогира одлуку Уставног суда БиХ. Народна скупштина Републике Српске посвећена је поштивању Устава и закона и свих легалних и легитимних органа и институција", поручио је Чубриловић.

Он је оцијенио да референдум, који се односи на празник Републике Српске, ни на који начин не угрожава уставноправни оквир БиХ, нити њен интегритет и суверенитет.

Амбасадори Управног одбора ПИК-а, појаснио је Чубриловић, као аргумент за своју тезу да је "Народна скупштина Српске више пута оспоравала надлежност државних правосудних институција", наводе ријечи из образложења одлуке о референдуму, иако оно нема никакву правну снагу.

"Једина важна одлука објављена је у `Службеном гласнику Републике Српске` јер образложење предлагача закона или одлуке не може да производи било какво правно дејство", прецизирао је предсједник Народне скупштине.

Чубриловић је истакао да је упућивањем апелације Уставном суду БиХ Народна скупштина Републике Српске показала да поштује овај орган и да користи сва легална средства за доказивање правне ваљаности својих аката.

"Још једном подсјећам да је референдум један од најзначајнијих облика демократског изјашњавања и провјере политичке воље грађана, без националне припадности и дискриминације", каже Чубриловић. 

30 авг

Предсједник Демократског народног савеза /ДНС/ Марко Павић изјавио је  да референдум о Дану Републике не вријеђа никаква начела Устава БиХ, Дејтонског споразума, нити се њиме ремети општа клима у земљи. Павић је, реагујући на позив амбасадора Управног одбора Савјета за спровођење мира /ПИК/ властима Српске да не одрже референдум о Дану Републике, истакао да су одлуку о референдуму консензусом донијеле све политичке партије у Републици Српској, што је једногласно усвојено на сједници Народне скупштине Српске.

Он је додао да само наведени фактори могу донијети одлуку да се референдум не одржи.

"Разумијем препоруку амбасадора ПИК-а, али је чињеница да она нема упориште у позитивном праву. То је само политички осјећај тих земаља да се нешто може пореметити. Не мислим да се било шта може пореметити него се може само добити мишљење грађана о овом проблему", рекао је Павић.

Он је поручио онима који намјеравају да евентуално укину Дан Републике Српске да ће се 9. јануар славити док је год Срба.

Амбасадори Управног одбора Савјета за спровођење мира /ПИК/, уз издвојено мишљење Русије, позвали су данас власти Републике Српске да не одрже референдум о Дану Републике Српске. 

30 авг

Општински одбор Демократског народног савеза /ДНС/ Шековићи подржава заједничког кандидата коалиције СНСД-а, ДНС-а и СП за начелника ове општине Момира Ристића на предстојећим локалним изборима, изјавио је предсједник одбора ове странке у Шековићима Милан Драговић.
Драговић је данас (30.08.2016.)  на конференцији за новинаре рекао да ће ДНС у својим програмским циљевима посебно инсистирати на потреби обнове изградње инфраструктуре која је у веома лошем стању, те на заштити животне средине. 

"Највећи проблем ове општине је локална управа која у основи треба да промијени став према грађанима и заједници. Мислимо да власт у Шековићима у протекле четири године није оправдала повјерење грађана. Надамо се да ће на овим изборима коалиција у којој је ДНС побиједити и повести Шековиће ка бољој будућности", истакао је Драговић. 

Шеф Клуба посланика ДНС-СРС у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић, навела је да је у Шековићима у претходном периоду реализовано неколико важних пројеката, а посебно је истакла пројекте чији је циљ санација штете причињене у катастрофалним поплавама 2014, који се реализују посредством "Вода Српске". 

Она је напоменула да је познат однос ДНС-а према неразвијеним општинама, односно да инсистира на повећању издвајања из републичког буџета за развој тих заједница. 

"Залажемо се и за децентрализацију, али не у смислу преношења обавеза са републичког нивоа на општине него у смислу давања већих овлаштења локалној самоуправи, располагања природним ресурсима и већим издвајањима из прихода од пореза, јер сматрамо да ће општине на тај начин боље функционисати", истакла је Стевановићева. 

ОО ДНС-а Шековићи представио је данас кандидате за одборнике у Скупштини општине на предстојећим локалним изборима. 

Конференцији за новинаре присуствовали су и народни посланици ДНС-а Неда Петрић и Милан Дакић. 

29 авг

ПАВИЋ: ДНС ЈЕ АУТЕНТИЧНА ПАРТИЈА

понедељак, 29 август 2016 23:15 Objavljeno u Vijesti

„Демократски народни савез  није за продају Рудника „Љубија“.Разговори су у току и када је ова тема у питању, ми нећемо одустати од својих принципа. Још нема приједлога Владе око продаје Рудника. Нас не интересује цијена, већ само да људи раде“, рекао је ово вечерас (29.8.2016.) предсједник ДНС-а Марко Павић, у емисији АТВ Бањалука, „Један на један“, одговарајући на питање какав је став ДНС-а у вези продаје Рудника „Љубија“.

Павић је вечерас говорио и о  јавним добрима, попут шума, вода, руде... „ Ова богатства се не смију тек тако отуђити односно продати. Морамо мислити на генерације које долазе. Ми смо сиромашна земља да би продавали своја природна богатства“ рекао је Павић, истичући да је ДНС по овом али и по многим другим питањима аутентична партија.

Говорећи о односима унутар коалиције са СНСД-ом и СП-ом, лидер ДНС-а је истакао да су односи добри, да коалиција функционише али да то не значи да ДНС увијек мора бити истомишљеник са својим партнерима.

Одговарајући на питање шта је то што је у Приједору урађено у протеклих 12 година, колико се налази на функцији начелникам односно градоначелника, Павић је подсјетио на бројне успјешно завршене пројекте. „ Прије свега средили смо главну улицу, ових дана сређујемо још једну веома важну, споредну улицу у Приједору, реновирали бројне школе, изградили и обновили амбуланте породичне медицине, спортске дворане, вјерске објекте, реновирали кино, отворили Галерију и многе дуге установе за бољи и квалитетнији живот наших грађана“ рекао је Павић, додајући да је за њега највећи резулат повољна клима односно политичка ситуација у граду на Сани као и БФЦ сертификат, за повољно пословно окружење са чиме се мало који град може похвалити.

Подсјетио је и на податак да је Приједор град који је све ове године у суфициту те да градска администрација редовно измирује  своје обавезе.

На питање како ДНС гледа на референдум, предсједник ДНС-а је рекао да је то легална и легитимна ствар Републике Српске,  да ДНС подржава одржавање референдума и да га не треба доводити у везу са локалним изборима.

„ ДНС на локалним изборима очекује 100.000 гласова. Имамо и кандидата за градоначелника Приједора.То је Миленко Ђаковић и тврдим да је, да се изразим спортски, велики фаворит. ДНС је најјача странка у Приједору, потом СНСД па тек онда СДС“ закључио је, на крају Павић изражавајући увјерење да ће грађани 2. октобра највише гласова дати управо партији коју он предводи.

29 авг

БРАТУНАЦ-ЗВОРНИК-МИЛИЋИ: МЛАДИ ВЕОМА АКТИВНИ

понедељак, 29 август 2016 10:46 Objavljeno u Vijesti

У Братунцу, Зворнику и Милићима одржан је, прошле седмице (25.8.20176.) консултативни састанак руководства Организације младих ДНС-а Републике Српске са младима из ових општина.
Састанци представљају наставак активности коју Организација младих ДНС-а проводи у свим градовима и општинама у Републици Српској. Циљ ове активности је да се оснаже Организације младих ДНС-а у локалним заједницама.

Млади су у досадашњим састанцима са руководством младих ДНС-а показали велику заинтересованост за страначки активизам. Они изражавају посебно задовољство што се ове активности проводе  уочи локалних избора, као једна врста подршке младима који се налазе на изборним листама ДНС-а. 

Састанцима у Братунцу, Зворнику и Милићима присуствовали су Момчило Жугић, предсједник Организације младих ДНС-а и Борис Трнинић, потпредсједник Организације младих ДНС-а испред ове регије.

29 авг

ЖУГИЋ ПОСЈЕТИО МЛАДЕ У ТРЕБИЊУ

понедељак, 29 август 2016 09:46 Objavljeno u Vijesti

Предсједник Младих ДНС-а Републике Српске и члан Предсједништва ДНС-а Момчило Жугић, посјетио је прошле седмице (26.8.2016.) Организацију младих ДНС-а у Требињу, гдје је одржао радно-консултативни састанак са члановима Градског одбора младих. На састанку је било говора о активностима Организације младих ДНС-а Републике Српске, те активном учешћу младих као и о припремама за наступајуће локалне изборе. Жугић је изразио је задовољство досадашњим радом младих ДНС-а Требиње, те великим растом у овоме граду и напоменуо да Требиње заузима значајну улогу у врху организације са генералним секретаром младих ДНС-а РС, Бојаном Шапурићем. „Нарочито је похвално што је велики број младих на листи испред ДНС-а за одборнике у скупштини града Требиња. То показује квалитет у раду али и велики искорак напријед који је начинила ова Организација младих", рекао је Жугић и истакао значај и потребу да се млади што више ангажују као кандидати на листама. Предсједник Младих ДНС-а Требиње Бојан Шапурић, упознао је предсједника о активностима и циљевима младих ДНС-а, овог дијела Српске.“ Чиста образа, некомпромитовани жељни напретка излазимо пред наше суграђане истакао је Шапурић“.

27 авг

У  бањалучкој дворани "Борик" данас (27.8.2016.) је одржана свечана академија поводом обиљежавања 20 година од оснивања и рада Савеза независних социјалдемократа /СНСД/.

Обиљежавању јубилеја присуствовао је и предсједник Демократског народног савеза Марко Павић. 

Свечаној академији присуствовало је највише руководство странке предвођено предсједником СНСД-а и предсједником Српске Милорадом Додиком, чланови највиших органа странке, представници градских и општинских одбора, те чланови и симпатизери СНСД-а. Овом догађају присуствовао је и амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, амбасадор Кине у БиХ Чен Бо, предсједник Академије наука и умјетности Српске Рајко Кузмановић, те бројне личности из јавног и политичког живота Српске.  

"Република Српска је под руководством СНСД-а и коалиционих партија успјела да постане стабилна, сигурна и просперитетна, за разлику од периода када су власт чинили СДС и ПДП", оцјенио је, између осталог  Додик. 

Он је оцијенио да су финансије Републике Српске, али и остали сектори, данас снажни и стабилни. 

27 авг

ПРИЈЕДОР: ОТВОРЕН 11 БЛАНИК КУП

субота, 27 август 2016 17:34 Objavljeno u Vijesti

 У Приједору је данас (27.8.2016.) отворен 11 Бланик куп "Приједор 2016" - такмичење пилота у прецизном слијетању једрилицом на којем учествују 32 такмичара из Пољске, Македоније, Србије, Словеније, Хрватске, Црне Горе и БиХ.
Отварању јединог такмичења ове врсте у БиХ присуствовала је министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић, која је и члан Организационог одбора ове спортске манифестације. Он је поручила да је ово такмичење значајна промоција и свега онога што је урађено на аеродрому "Урије" и уопште у Приједору.

Решићева, која је и потпредсједник Организационог одбора купа, истакла је да су највише пажње обратили на аспект безбједности свих учесника овог величанственог скупа.

Овогодишњи Бланик куп отворио је замјеник градоначелника Приједора Миленко Ђаковић, који је пожелио учесницима да се угодно осјећају у Приједору, да имају спортске среће и остваре добре резултате, те да дођу и идуће године.

Директор Купа Милан Марковић рекао је да очекује да се летови одвијају безбједно и у складу са правилником о такмичењу.

Ријеч је о такмичењу пилота, једином такве врсте у БиХ, у прецизном слијетању на двосједној вишенамјенски опремљеној једрилици "бланик Л-13" која се користи за обуку, тренажу, те спортско и акробатско летење.

Циљ такмичења је да се једрилицом слети што ближе замишљеној линији, а свако заустављање прије или послије те линије носи казнене поене.

Такмичење се одвија екипно и појединачно у три категорије – отворено, те првенства Републике Српске и БиХ. Организатори су најавили да ће проглашењем побједника бити око 17.00 часова.

Организатор купа је Аеро клуб "Приједор", а покровитељи Влада Републике Српске односно Министарство управе и локалне самоуправе,
Министарство саобраћаја и веза, Министарство породице, омладине и спорта  и град Приједор. 

Популарни чланци

ПАВИЋ: ПОБЈЕДА - ДНС ОСТВАРИО РАСТ ОД 30 ОДСТО

Предсједник ДНС-а Марко Павић изјавио је  да је изузетно задовољан изборним резултатом, јер је ДНС остварио раст од 30 одсто.
"Без обзира који коначни резултат буде, чињеница је да се десило оно што смо предвиђали, а то је да ДНС из избора у изборе добија све више гласова, јер је наша политика - политика толеранције, разговора и консензуса", рекао је Павић у сједишту Изборног штаба ДНС-а у Приједору. 

Он је додао да је ДНС, према досадашњим резултатима које има странка, добио четири начелничка мјеста и једно градоначелничко. 

"Задовољни смо јер смо остварили раст од 30 одсто. Нема већег признања од оног које је дошло од грађана давањем гласа на изборима", рекао је Павић. 

Он је изразио задовољство резултатима које је постигла коалиција СНСД-ДНС-СП и што су, како каже, остварене изборне побједе у још неким општинама. 

"То је показало да грађани хоће политику коју смо водили, не само на локалном, већ и на републичком нивоу. Захваљујући снази коју смо добили на овим изборима морамо кренути са извршавањем онога што смо чули од грађана и оно што смо грађанима обећали и предвидјели нашим програмима", рекао је Павић. 

Према подацима које има изборни штаб ДНС-а, кандидат за градоначелника испред ДНС-а Миленко Ђакoвић освојио је 20.039 гласова, а његов протикандидат из СДС-а Душан Берић 12.385 гласова. 

На прошлим локалним изборима 2012. године, у Приједору је убједљиву побједу освојио Марко Павић из ДНС-а са 50,28 одсто гласова, док су његови противкандидати Драго Тадић из СНСД-а и Борислав Бојић из СДС-а освојили 29,69 одсто, односно 20,03 одсто. 

БАЊА ЛУКА: Организована обука кандидата за одборнике ДНС-а за јавни наступ

ДНС је препознао важност организоване обуке кандидата за јавни наступ и тиме отишао корак даље у квалитету припреме за предстојеће изборе..

У периоду од 4. до 10. aвгуста 2016. године је обављена обука кандидата за одборнике ДНС-а Градског одбора Бања Лука у области јавног наступа, коју је, у договору са предсједником Комисије за рад са кандидатима Ранком Бабићем и шефом Изборног штаба Остојом Барашином, одржала доц. МА Данка Жугић, шеф кабинета министра саобраћаја и веза у Влади РС. Обуком је обухваћен наступ у медијима и наступ пред масом, што је допринијело да кандидати стекну вјештине у области сценског говора, дикције, политичког говора, невербалне комуникације, односа према саговорнику, камери и односа према публици, као и другим вјештинама које су потребне за квалитетно представљање у јавности и предстојећој кампањи.

Павић: ДНС чиста образа излази пред грађане!

Величанствен скуп ДНС-а у Обудовцу код Шамца

Синоћ је у препуној сали Дома културе у Обудовцу код Шамца одржана проширена сједница Регионалног одбора Демократског народог савеза Бијељина, којој је присуствовао и предсједник ДНС-а Марко Павић са најближим сарадницима, као и велики број чланова и симпатизера ДНС-а са подручја Посавине, Семберије и Мајевице.

Овом приликом, предсједник Павић је изразио задовољство због чињенице да ДНС биљежи велики раст у свим дијеловима Републике Српске, нагласивши да грађани вјерују у стабилну и одговорну политику коју води Демократски народни савез.

- Велика је разлика између ДНС-а и других странака у односу према вриједностима Републике Српске и њеног народа. И у рату када се стварала Република Српска, и данас у миру, људи у ДНС-у су сматрали и сматрају да треба дати све од себе за свој народ, и увијек смо одговорно радили и радимо за побољшање положаја Републике Српске и њених грађана. Због тога је ДНС у сталном порасту, јер смо принципијелни и увијек износимо јасне ставове – нагласио је предсједник Павић и додао:

- ДНС је у сталном контакту са народом, разговарамо са људима и тражимо и њихово мишљење. На основу тога градимо ставове које заступамо у институцијама гдје смо изабрани, од локалног до државног нивоа. Грађани знају да их ДНС никада није изневјерио, и да то никада неће учинити. Због тога ДНС чиста образа излази пред грађане и тражимо подршку за наставак политике у интересу РС и њених грађана. А, наша политика је да нема преношења надлежности са РС на БиХ, нема продаје јавних добара него на тим добрима треба да градимо прерађивачку индустрију која једина може запослити већи број радника – рекао је, између осталог, предсједник Павић.

Предсједник Централног изборног штаба ДНС-а Драгомир Јовичић, истакао је да ДНС спремно дочекује локалне изборе у октобру гдје је циљ освајање више од 100.000 гласова и више од 150 одборничких мандата.

- У остварњу тог циља, рачунамо и на велики број гласова у Посавини гдје је ДНС постао препознатљива политичка снага јер је у протеклом периоду као дио локалне власти у Шамцу урадио много на рјешавању реалних прблема грађана.

Предсједник ОО ДНС Шамац Крста Бајкановић упознао је руководство странке са стањем у шамачком ДНС-у истакавши да очекују историјски резултат на октобарским изборима.

- Очекујемо да ћемо освојити пет одборничких мјеста и да будемо друга странка по снази у локалном парламенту. Посавина је пољопривредни крај и ДНС се труди да изађе у сусрет потребама пољопривредника и настојимо да рјешавамо проблеме грађана у свим сегментима живота. У протеклих осам година имали смо доста успјеха у том послу, због чега очекујемо велику подршку народа и на предстојећим изборима – рекао је Бајкановић.

Скупу у Обудовцу присуствовао је и Живан Којић, заједнички кандидат за начелника општине Шамац, испред коалиције ДНС-СНСД-СП. У шамачком ДНС-у увејерени су у његову побједу, и велики успјех одборничке листе ДНС-а.