Учитавам...
                                                                                    clanskaporuka

Представници Саобраћајног института ЦИП из Београда представили су данас (28.7.2016.) у Приједору генерални пројекат ауто-пута Бањалука-Приједор-Нови Град. 

Генерални директор ЦИП-а Милутин Игњатовић рекао је да су екипе овог института, након годину и по дана истраживања терена, повукле три могуће варијанте.

Он каже да ће ЦИП за ону која буде усвојена израдити авио-снимак и 3Д модел како би људи који нису из струке видјели каква је и куда иде траса, те гдје су тунели, мостови, пропусти, предусјеци и косине.

У насељу Брезичани код Приједора синоћ (28.7.2016.) је одржано Вече тамбурице, чиме је почело тродневно обиљежавање славе овог села и храма - Свете Великомученице Марине, у народу познате као Огњена Марија.

Свечаности испред друштвеног дома у Брезичанима присуствовао је и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић те министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић. Он је поздравила једну овакву манифестацију која, како је рекла чува традицију од заборава.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је, у интервјуу за Српску новинску агенцију, СРНА,  да је Приједлогом новог закона о локалној самоуправи омогућено да Народна скупштина, на приједлог Владе, распустити локални парламент у случају неуспјелог опозива начелника, односно градоначелника. 

"Уколико неко процијени да је из било ког разлога неопходно тестирати да ли начелник има повјерење грађана, знајући да та процедура подразумијева велике трошкове за једну локалну заједницу, а испостави се да грађани не дијеле његово мишљење, сматрамо да је оправдано да та особа сноси и санкције за своју процјену", навела је Решићева. 

Предсједник Регионалног одбора ДНС-а „Лијевче поље“ Дане Малешевић и шеф Централног изборног штаба и потпредсједник ДНС-а Драгомир Јовичић, посјетили су Општински одбор ДНС-а Лакташи, гдје су одржали  састанак са челним људима ДНС-а у овој општини и разговарали на тему припрема за предстојеће локалне изборе. 

Oпштински одбор Демократског народног савеза Лакташи сачинио је  листу кандидата, који ће се на престојећим локалним изборима борити за повјерење грађана и одборничка мјеста у лакташкој Скупштини општине, казао је, вом приликом предсједник ОО ДНС Лакташи и актуелни потпредсједник СО Лакташи Саша Панић . „Нисмо имали тежак избор при састављању комплетне листе од 34 кандидата, јер је овој странци, у последњих неколико година приступило много нових чланова, међу којима је било лако пронаћи кандидате за будуће одборнике“ рекао је, овом приликом Панић, истичући да  је ријеч о људима  различитих профила и образовања, који ће, без сумње, знати на који начин да придобију повјерење грађана.

Предсједник Централног изборног штаба Драгомир Јовичић је истакао да је ДНС  умјерена политичка странка, са јасно изграђеном политичком платформом и програмом, разумљивим сваком човјеку. „То би требало да буде полазна тачка сваком од кандидата, који наредних два и по мјесеца, до локалних избора, треба да дају све од себе да обезбједите што већу и јаснију подршку, како би у локалној власти били препознати и поштовани“ рекао је потпредсједник Драгомир Јовичић.

Према ријечима предсједника РО ДНС-а Лијече поље Данета Малешевића, успјех странке на предстојећим изборима не би требао да буде доведен у питање, јер је ДНС знатно ојачао чланством међу којима посебно мјесто заузимају млади.

„Ништа се не може промијенити преко ноћи, нереална обећања не могу се одржати.  Мислим да имамо снаге да на предстојећим изборима освојимо бар пет одборничких мјеста у СО Лакташи, што би нам омогућило лакше провођење програма наше странке“ нагласио је Малешевић и рекао да и овога пута на изборе ДНС излази чистог образа.

Лидер ДНС-а Марко Павић рекао је да су захтјеви које је Савез за промјене упутио властима Републике Српске слични онима које постављају опозиције у земљама у окружењу, па се може закључити да се ситуацијом командује из једног центра који је ван Српске и БиХ.
Павић је навео да су политички блокови власти и опозиције у Српској подијељени, те да ДНС нарочито брине што представници власти на нивоу БиХ, иако потичу из Републике Српске, чине све да Српска не добије оно што јој припада."То је погубна политика чији је циљ да се руши Република Српска и њене институције", рекао је Павић у Модричи.Он је позвао опозиционе странке и представнике владајућих странака да разговорима и договором рјешавају проблеме и усагласе ставове о ситуацији у Српској.Павић је нагласио да је ДНС примјер странке која може са сваким разговарати и у толерантној атмосфери изнијети своје мишљење коалиционим партнерима и другим странкама.Павић је рекао да протести и улица нису мјесто гдје се рјешавају проблеми, већ Народна скупштина Републике Српске и друге републичке институције.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас (18.7.2016.) у Бањалуци да ће, уколико Уставни суд БиХ поништи одлуку о Дану Републике, бити преиспитана скупштинска одлука о расписивању референдума у Српској. 

"Народна скупштина Републике Српске је Уставном суду БиХ раније упутила допис због одлуке о Дану Републике. Сада очекујемо да ова институција правно одговори, а уколико то не ураде приступићемо измјени Закона о празницима Републике Српске", рекао је новинарима Чубриловић. 

Он је поновио да, према Уставу Републике Српске, Народна скупштина има право да усвоји одлуку о расписивању референдума, те да нису тачни наводи Бошњака да је одлука донесена мимо Устава и закона. 

Говорећи о референдуму о раду Суда и Тужилаштва БиХ, Чубриловић је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске упутила допис "Службеном гласнику" да објави одлуку о његовом одржавању. 

"Чекамо објављивање те одлуке, а Народна скупштина Републике Српске ни у ком случају не може утицати на рад 'Службеног гласника", додао је Чубриловић. 

Коментаришући договор о адаптираном Споразуму о стабилизацији и придруживању, Чубриловић је оцијенио да је добро што је дошло до помака у рјешавању овог питања. 

Говорећи о раду Народне скупштине Републике Српске до љетње паузе, Чубриловић је навео да је усвојено 30 закона, од чега су 23 предвиђена програмом скупштинског рада. 

"Задовољан сам динамиком рада скупштине, јер је урађено више од 40 одсто од планираног програма рада. Законодавни оквир је био окосница рада Народне скупштине до љетње паузе", каже Чубриловић. 

Према његовим ријечима, није разматрано 15 закона који су били планирани програмом рада, а биће разматрани након што их предлагач упути у скупштинску процедуру. 

"Народна скупштина Републике Српске је усвојила до љетње паузе 41 тематску цјелину, међу којима су и информација о реализацији активности на попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ, и одлука о расписивању републичког референдума", напоменуо је Чубриловић. 

Он очекује да ће Народна скупштина Репбулике Српске испунити велики дио предвиђеног програма рада за ову годину и наводи да је у овој институцији тренутно запсолено око 90 лица. 

Предсједник Демократског народног савеза /ДНС/ Марко Павић оцијенио је у Зворнику да је чиста уцјена Републике Српске што предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и премијер ФБиХ Фадил Новалић нису потписали писмо намјере са ММФ-ом, те истакао да се уцјењивачким политикама треба супротставити.

 "То је чиста уцјена којом Звиздић и Новалић желе да Република Српска остане без новца и да тиме докажу да је Српска неспособна и да не може функционисати", рекао је новинарима Павић. Каже да се због тога не љути на Звиздића, којем је циљ и јуче и данас и сутра да укине значај Српске, али се љути на представнике РС у Сарајеву који њему омогућавају да тако ради.

Популарни чланци

ДНС ЛОПАРЕ- ЂОРЂЕ ПОПОВИЋ ПОНОВО ПРЕДСЈЕДНИК ОПШТИНСКОГ ОДБОРА

Ђорђе Поповић поново је изабран за предсједника Општинског одбора /ОО/ Демократског народног савеза  Лопаре, о чему је вечерас (29.4.2017.) једногласно одлучило 120 делегата.
Предсједник ДНС-а Марко Павић, који је присуствовао Изборној скупштини у Лопарама, рекао је да је ДНС у овој општини остварио највећи раст у односу на друге одборе у Републици Српској. 

"Мој долазак је уједно и честитка за резултате које су постигли. ДНС у Лопарама постао је респектабилан фактор, али знам да се овдје могу постићи још бољи резултати", рекао је Павић новинарима. 

Лидер ДНС-а каже да је ДНС постао фактор стабилизације у раду локалне власти у Лопарама, као и да су дали велики допринос у развоју ове локалне заједнице. 

Павић је напоменуо да је циљ ДНС-а да тамо гдје учествује у локалној власти, ту локалну заједницу учини што привлачнијом за инвестиције како би се подстакло запошљавање. 

"У Лопарама нам је битно да оживимо неке старе производне погоне, те омогућимо људима да се запошљавају и да отварамо нова радна мјеста. Управо то ДНС почиње овдје радити и зато очекујем још већу подршку грађана на овом подручју", рекао је предсједник ДНС-а. 

Предсједник ОО ДНС Лопаре Ђорђе Поповић оцијенио је досадашњи рад странке веома добрим истакавши да резултати на претходним изборима то потврђују. 

"Овдје смо у континуитету расли као странка, од претходних општих па до локалних избора", рекао је Поповић новинарима. 

Он је најавио даље јачање странке, изградњу још јаче инфраструктуре Општинског одбора, као и настојање да у локалној власти заједничким снагама буду покренуте одређене привредне активности, те задржано становништво на овим просторима. 

ДНС у Лопарама чини локалну власт заједно са СДС-ом и ПДП-ом, и на претходним локалним изборима освојио је три одборничка мандата.

ИЗБОРНА СКУПШТИНА ДНС ЛАКТАШИ: ПОВЈЕРЕЊЕ САШИ ПАНИЋУ

Општински одбор Демократског народног савеза Лакташи и у наредном периоду водиће Саша Панић, актуелни потпредсједник Скупштине општине Лакташи.

Панић је једногласно, поново изабран на мјесто предсједника ОО ДНС Лакташи на Изборној скупштини ОО ДНС, одржаној у сриједу, 17. маја 2017. године.

Изборној скупштини присустовали су и министар просвјете и културе Републике Српске, уједно и предсједник Регионалног одбора ДНС Дане Малешевић, министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић, замјеник директора Републичке управе за геодетске и имовинско – правне послове и високи функционер ДНС Срђан Радуљ, секретар Главног одбора ДНС Радомир Тривић, савјетник министра саобраћаја и веза РС Драгана Беслаћ и бројни други гости.

У поздравном говору, министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић нагласио је важност ДНС на политичкој сцени Републике Српске, која је послије сваког изборног циклуса расте и по броју чланова, али и по броју освојених гласова, због чега је данас, по снази и значају, трећа странка у Српској.

- На прошлим изборима, освојили смо 85.000 гласова, а није тајна да смо пред себе ставили задатак да на општим изборима, који нас очекују у јесен 2018. године, освојимо 100.000 гласова. С обзиром на информације, које свакодневно добијамо са терена и у непосредном контакту са грађанима Републике Српске, сигурни смо да је тај циљ остварив – нагласио је Трнинић, изразивши наду да ће остварењу тог циља огроман допринос дати и ОО ДНС Лакташи.

Нови/стари предсједник ОО ДНС Лакташи Саша Панић захвалио је чланству на указаном повјерењу и поновном избору за првог човјека лакташког ДНС, подсјетивши да је странка на протеклим локалним изборима остварила добар резултат са преко двије хиљаде освојених гласова, те постала убједљиво трећа политичка снага у Општини Лакташи са три одборника у Скупштини општине Лакташи.

-Није тако давно било када је ДНС имао свега 200 гласова на изборима у Лакташима, а данас смо битна снага у локалном парламенту, утичемо на доношење важних одлука за све становнике ове општине и надамо се да ће нам грађани и на предстојећим изборима указати повјерење да радимо за њих. ОО ДНС Лакташи данас чине млади, образовани и способни људи, жељни рада и доказивања, тако да нема сумње да ћемо и у наредном периоду остваривати добре резултате, на добробит свих грађана – поручио је Панић, нагласивши да је ДНС странка, која држи дату ријеч и која ће увијек остати на страни одбране интереса Републике Српске и свих њених грађана.

БАЊАЛУКА-ИЗБОРНА СКУПШТИНА: ПАВИЋ РЕИЗАБРАН ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА СТРАНКЕ

Марко Павић реизабран је данас (17.6.2017.) за предсједника Демократског народног савеза, на Осмој Изборној скупштини која је одржана у дворани „Борик“, у Бањалуци,на  17-ту годишњицу од оснивања странке.

На Изборној скупштини
, којој је присустовао 1251 делегат изабрани су и чланови Главног одбора ДНС-а. 

Предсједник ДНС-а Марко Павић истакао је данас да је циљ ДНС-а одбрана интереса и јачање Републике Српске, али и даљи напредак ове политичке партије.
Павић је у обраћању делегатима на Изборној скупштини ДНС-а у Бањалуци рекао да ДНС подржава Дејтонски мировни споразум, те да са Републике Српске на ниво БиХ више не смије бити преношења надлежности. 

"ДНС подржава Дејтонски мировни споразум у пуном смислу и  никада није гласао за пренос овлаштења са Републике Српске на ниво БиХ", рекао је Павић. 

Стасали смо у озбиљну политичку странку која сада ради у цијелој Републици Српској и у дијелу Федерације БиХ. Поникли смо из народа. За ових 17 година постојања шест година смо били у опозицији а 11 у власти. Читаво вријеме радимо у интересу Републике Српске и њених грађана. Поштујемо прошлост а градимо бољу будућност“ рекао је предсједник ДНС-а, додајући да је ДНС постао препознатиљив по томе што  држи ријеч.

Пред странком су велики изазови и велики задаци, рекао је лидер ДНС-а.


"Опредјељење ДНС-а јесте да постанемо члан ЕУ, али не по сваку цијену. Уколико чланство у било којој организацији подразумијева да се морамо одрећи свог идентитета, онда такво чланство нећемо прихватити", додао је Павић. 

Он је нагласио да се ДНС залаже за спровођење значајних инфраструктурних пројеката, развој привреде
,  производње и запошљавања.

„Наш циљ на наредним изброима, 2018.године је освојити 100.000 гласова и ми то можемо. Са оволиким чланством, енергијом коју имамо, овај циљ је реалан“ поручио је Павић.


Такође је навео да је један од приоритета ДНС-а однос са Србијом, јер је ова земља матица српског народа. 

"Са Србијом желимо да имамо најбоље могуће односе, градимо мостове и спајамо људе", рекао је Павић. 

Изборној Скупштини ДНС-а присуствовали су бројни гости међу којима лидер  СНСД-а Милорад Додик, предсједник НДП-а Драган Чавић, министар иностраних послова БиХ Игор Црндак, потпредсједник Социјалистичке партије Живко Марјанац, потпреддсједник СДА Рамиз Салкић, предсједник странке „Нова Србија“ Велимир Илић и други.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик данас је рекао је да Република Српска заслужује стабилну политику и вођство, што се до сада огледало у коалицији СНСД-а, ДНС-а и Социјалистичке партије.

"Заједно смо расли и реализовали многе значајне пројекте. Постоје они који желе да то минимизирају али наши успјеси на изборима довољно говоре о свему", рекао је Додик у обраћању на Изборној скупштини ДНС-а у Бањалуци. 

Он сматра да је 2018. година кључна за Републику Српску у сваком смислу. 

"Вјерујем да ћемо заједно наставити и 2018. остварити велику побједу. Морамо креирати политике које ће бити корисне за све у Републици Српској чије очување нам мора бити једини приоритет и циљ", рекао је Додик. 

Потпредсједник Социјалистичке партије Живко Марјанац истакао да је циљ његове партије заједничка побједа са СНСД-ом и ДНС-ом на изборима 2018. године. 

Предсједник Главног одбора Српске демократске странке Милан Миличевић пожелио је да ДНС изабере најбоље кадрове који ће радити у интересу Републике Српске. 

Потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак рекао је да ова партија жели да јача позиције Републике Српске у складу са Дејтонским мировним споразумом борећи се против криминала и корупције и пожелио је ДНС-у све најбоље у политичком животу. 

Предсједник НДП-а Драган Чавић пожелио је да ДНС настави континуитет политичког успјеха и да са осталим политичким партијама сачува Дејтонски мировни споразум и Републику Српску. 

Предсједник Нове Србије Велимир Илић рекао је да је сарадња његове партије са ДНС-ом одлична и пожелио да ДНС настави путем полтичког успјеха. 

Потпредсједник СДА Рамиз Салкић изразио је задовољство што присуствује Изборној скупштини ДНС, странком са којом добро сарађује и навео да се СДА залаже за европске интеграције и поштивање Устава БиХ.