Учитавам...
                                                                                    clanskaporuka

Представници Саобраћајног института ЦИП из Београда представили су данас (28.7.2016.) у Приједору генерални пројекат ауто-пута Бањалука-Приједор-Нови Град. 

Генерални директор ЦИП-а Милутин Игњатовић рекао је да су екипе овог института, након годину и по дана истраживања терена, повукле три могуће варијанте.

Он каже да ће ЦИП за ону која буде усвојена израдити авио-снимак и 3Д модел како би људи који нису из струке видјели каква је и куда иде траса, те гдје су тунели, мостови, пропусти, предусјеци и косине.

У насељу Брезичани код Приједора синоћ (28.7.2016.) је одржано Вече тамбурице, чиме је почело тродневно обиљежавање славе овог села и храма - Свете Великомученице Марине, у народу познате као Огњена Марија.

Свечаности испред друштвеног дома у Брезичанима присуствовао је и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић те министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић. Он је поздравила једну овакву манифестацију која, како је рекла чува традицију од заборава.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је, у интервјуу за Српску новинску агенцију, СРНА,  да је Приједлогом новог закона о локалној самоуправи омогућено да Народна скупштина, на приједлог Владе, распустити локални парламент у случају неуспјелог опозива начелника, односно градоначелника. 

"Уколико неко процијени да је из било ког разлога неопходно тестирати да ли начелник има повјерење грађана, знајући да та процедура подразумијева велике трошкове за једну локалну заједницу, а испостави се да грађани не дијеле његово мишљење, сматрамо да је оправдано да та особа сноси и санкције за своју процјену", навела је Решићева. 

Предсједник Регионалног одбора ДНС-а „Лијевче поље“ Дане Малешевић и шеф Централног изборног штаба и потпредсједник ДНС-а Драгомир Јовичић, посјетили су Општински одбор ДНС-а Лакташи, гдје су одржали  састанак са челним људима ДНС-а у овој општини и разговарали на тему припрема за предстојеће локалне изборе. 

Oпштински одбор Демократског народног савеза Лакташи сачинио је  листу кандидата, који ће се на престојећим локалним изборима борити за повјерење грађана и одборничка мјеста у лакташкој Скупштини општине, казао је, вом приликом предсједник ОО ДНС Лакташи и актуелни потпредсједник СО Лакташи Саша Панић . „Нисмо имали тежак избор при састављању комплетне листе од 34 кандидата, јер је овој странци, у последњих неколико година приступило много нових чланова, међу којима је било лако пронаћи кандидате за будуће одборнике“ рекао је, овом приликом Панић, истичући да  је ријеч о људима  различитих профила и образовања, који ће, без сумње, знати на који начин да придобију повјерење грађана.

Предсједник Централног изборног штаба Драгомир Јовичић је истакао да је ДНС  умјерена политичка странка, са јасно изграђеном политичком платформом и програмом, разумљивим сваком човјеку. „То би требало да буде полазна тачка сваком од кандидата, који наредних два и по мјесеца, до локалних избора, треба да дају све од себе да обезбједите што већу и јаснију подршку, како би у локалној власти били препознати и поштовани“ рекао је потпредсједник Драгомир Јовичић.

Према ријечима предсједника РО ДНС-а Лијече поље Данета Малешевића, успјех странке на предстојећим изборима не би требао да буде доведен у питање, јер је ДНС знатно ојачао чланством међу којима посебно мјесто заузимају млади.

„Ништа се не може промијенити преко ноћи, нереална обећања не могу се одржати.  Мислим да имамо снаге да на предстојећим изборима освојимо бар пет одборничких мјеста у СО Лакташи, што би нам омогућило лакше провођење програма наше странке“ нагласио је Малешевић и рекао да и овога пута на изборе ДНС излази чистог образа.

Лидер ДНС-а Марко Павић рекао је да су захтјеви које је Савез за промјене упутио властима Републике Српске слични онима које постављају опозиције у земљама у окружењу, па се може закључити да се ситуацијом командује из једног центра који је ван Српске и БиХ.
Павић је навео да су политички блокови власти и опозиције у Српској подијељени, те да ДНС нарочито брине што представници власти на нивоу БиХ, иако потичу из Републике Српске, чине све да Српска не добије оно што јој припада."То је погубна политика чији је циљ да се руши Република Српска и њене институције", рекао је Павић у Модричи.Он је позвао опозиционе странке и представнике владајућих странака да разговорима и договором рјешавају проблеме и усагласе ставове о ситуацији у Српској.Павић је нагласио да је ДНС примјер странке која може са сваким разговарати и у толерантној атмосфери изнијети своје мишљење коалиционим партнерима и другим странкама.Павић је рекао да протести и улица нису мјесто гдје се рјешавају проблеми, већ Народна скупштина Републике Српске и друге републичке институције.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас (18.7.2016.) у Бањалуци да ће, уколико Уставни суд БиХ поништи одлуку о Дану Републике, бити преиспитана скупштинска одлука о расписивању референдума у Српској. 

"Народна скупштина Републике Српске је Уставном суду БиХ раније упутила допис због одлуке о Дану Републике. Сада очекујемо да ова институција правно одговори, а уколико то не ураде приступићемо измјени Закона о празницима Републике Српске", рекао је новинарима Чубриловић. 

Он је поновио да, према Уставу Републике Српске, Народна скупштина има право да усвоји одлуку о расписивању референдума, те да нису тачни наводи Бошњака да је одлука донесена мимо Устава и закона. 

Говорећи о референдуму о раду Суда и Тужилаштва БиХ, Чубриловић је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске упутила допис "Службеном гласнику" да објави одлуку о његовом одржавању. 

"Чекамо објављивање те одлуке, а Народна скупштина Републике Српске ни у ком случају не може утицати на рад 'Службеног гласника", додао је Чубриловић. 

Коментаришући договор о адаптираном Споразуму о стабилизацији и придруживању, Чубриловић је оцијенио да је добро што је дошло до помака у рјешавању овог питања. 

Говорећи о раду Народне скупштине Републике Српске до љетње паузе, Чубриловић је навео да је усвојено 30 закона, од чега су 23 предвиђена програмом скупштинског рада. 

"Задовољан сам динамиком рада скупштине, јер је урађено више од 40 одсто од планираног програма рада. Законодавни оквир је био окосница рада Народне скупштине до љетње паузе", каже Чубриловић. 

Према његовим ријечима, није разматрано 15 закона који су били планирани програмом рада, а биће разматрани након што их предлагач упути у скупштинску процедуру. 

"Народна скупштина Републике Српске је усвојила до љетње паузе 41 тематску цјелину, међу којима су и информација о реализацији активности на попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ, и одлука о расписивању републичког референдума", напоменуо је Чубриловић. 

Он очекује да ће Народна скупштина Репбулике Српске испунити велики дио предвиђеног програма рада за ову годину и наводи да је у овој институцији тренутно запсолено око 90 лица. 

Предсједник Демократског народног савеза /ДНС/ Марко Павић оцијенио је у Зворнику да је чиста уцјена Републике Српске што предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и премијер ФБиХ Фадил Новалић нису потписали писмо намјере са ММФ-ом, те истакао да се уцјењивачким политикама треба супротставити.

 "То је чиста уцјена којом Звиздић и Новалић желе да Република Српска остане без новца и да тиме докажу да је Српска неспособна и да не може функционисати", рекао је новинарима Павић. Каже да се због тога не љути на Звиздића, којем је циљ и јуче и данас и сутра да укине значај Српске, али се љути на представнике РС у Сарајеву који њему омогућавају да тако ради.

Популарни чланци

ДОБОЈ: ОДРЖАНА ПРВА СЈЕДНИЦА НОВОИЗАБРАНОГ ПРЕДСЈЕДНИШТВА ОРГАНИЗАЦИЈЕ МЛАДИХ

Новоизабрано Предсједништво Организације младих ДНС-а данас  (27.06.2017.) је у Добоју одржало прву сједницу на којој је разматрано неколико тачака дневног реда које представљају почетак недавно усвојене програмске платформе Организације младих ДНС-а.

Између осталог, Предсједништво Организације младих је дало подршку пројекту оснивања политичке Академије ДНС-а, која би у првом реду имала за циљ политичку едукацију младих чланова ДНС-а. Уз компетентне предаваче, полазници  Академије би били у прилици да слушају предавања о политичким системима, државном уређењу, изборним системима и предавања из других области. Предсједништво се нарочито заложило за то да полазници ове Академије буду из цијеле Српске, са жељом да почне са радом већ од октобра ове године.

На својој првој сједници Предсједништво младих ДНС-а је закључило да је неопходно интензивирати активности Oрганизације младих и то активностима које ће обезбиједити већу мотивисаност и укљученост младих у живот локалних заједница. Конкретно, договорено је да једна од првих активности буде организовање кампа младих чланова ДНС-а у Шипову. Камп ће, поред нагласка на тимском раду и дружењу, представљати и промоцију бриге за природну средину те ће његови учесници организовати акције уређења водотока којима Шипово обилује.

Предсједништво је закључило да би требало унаприједити сарадњу општинских организација младих са републичком организацијом ради боље координације активности, али и развијања такмичарског духа у раду организације младих на свим нивоима. У вези са тим закључено  је да би за сваку активност младих требало да буде обезбијеђена адекватна информисаност, те је договорено да би сваки општински одбор требало да има facebook страницу. У функцији промоције активности младих ДНС-а биће и часопис „Ријеч младих“ за кога је данас именовано ново уредништво уз закључак да нови број часописа буде урађен до краја 2017.

Боравак у Добоју чланови Предсједништва Организације младих ДНС-а искористили су за посјету тврђави „Градина“, симболу овог града.

ПРИЈЕДОР: КОНСТИТУСАН ГЛАВНИ ОДБОР ДНС-а

У Приједору је данас ( 15.7.2017.), након Изборне Скупштине ДНС-а, конституисан Главни одбор Демократског народног савеза, који броји 161 члана.

За замјеника предсједника ДНС-а једногласно је изабран Недељко Чубриловић, а за потпредсједнике Споменка Стевановић и Дарко Бањац.

Остали потпредсједници, од укупно шест, биће изабрани на једној од наредних сједница Главног одбора ДНС-а.

За генералног секретара поново је изабран Драгутин Родић, а конституисано је и Предсједништво странке, које ће имати 21 члана.

Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је да је задовољан енергијом у ДНС-у, која гарантује коректан рад свих чланова ове странке.

„Та енергија ће сигурно обезбиједити добар резултат ДНС-у наредним изборима. Вјерујем у ове људе али и у наше чланове на терену. Увјерио сам се у то, приликом посјете појединим Општинским одборима ДНС –а гдје сам примјетио вољу и жељу за даљим и бољим успјесима странке“ рекао је Павић.

Подсјетио је и овога пута да је ДНС народна странка и да ради у интересу грађана те да је странка то недавно показала и на конкретним примјерима.

„Поједине анкете говоре да рејтинг ДНС-а расте и то морамо оправдати, а то ћемо учинити само добрим  дјелима и никако другачије. Зато не сумњам у наше резултате на општим изборима 2018“ навео је лидер ДНС-а, подсјећајући да вјерује у бољу будућност.

Први пут, ДНС има замјеника предсједника. Ту функцију сада ће вршити Недељко Чубриловић који је данас  захвалио на указаном повјерењу. „Сада сам сасвим сигуран да ДНС има лијепу перспективу и морамо сви показати свој добар однос према странци. Зато и позивам све на сарадњу“ рекао је Чубриловић.  

“EУРOБЛИЦ”-ПAВИЋ: НИJE ВРИJEME ЗA ПРOMJEНE У ВЛAДИ СРПСКE

Прeдсjeдник Дeмoкрaтскoг нaрoднoг сaвeзa  Maркo Пaвић рeкao je дa ниje вриjeмe зa прoмjeнe у Влaди Рeпубликe Српскe jeр би билo вeoмa лoшe кaдa би и Српскa билa увeдeнa у кризу, с oбзирoм нa турбулeнциje нa нивoу БиХ и нeрaд Сaвjeтa министaрa БиХ. Пaвић смaтрa дa упрaвo збoг прoблeмa нa нивoу БиХ Српску трeбa држaти стaбилнoм, a Влaду учинити oдгoвoрнoм зa рjeшaвaњe прoблeмa у Рeпублици Српскoj.

"O смjeни Влaдe или њeнoj рeкoнструкциjи нисмo рaспрaвљaли у кoaлициjи. Спoрaдичнo, кaдa рaзгoвaрaмo, билo je рaзмjeнe мишљeњa o тoмe", рeкao je Пaвић у интeрвjуу зa дaнaшњи (11.7.2017.) "Eурoблиц".

Oн je рeкao дa ДНС жeли фeр oднoс у кoaлициjи и  кaдa сe нeштo дoгoвoри вишe нeмa рaспрaвe o тoмe, тe дa je увиjeк нajвeћи прoблeм сa СНСД-oм.  Дoдao je дa стрaнкa, у oднoсу нa прoшли мaндaт, мoжe бити зaдoвoљнa спрoвoђeњeм кoaлициoнoг спoрaзумa jeр je дaлeкo вишe oд тoгa риjeшeнo.

"A aкo бисмo глeдaли укупнo дoгoвoрeнo - joш ниje свe риjeшeнo", кaжe Пaвић, пoдсjeћajући дa ниje риjeшeнo питaњe извршнoг дирeктoрa зa eкoнoмскe пoслoвe у TE “Гaцкo”, кojи je ДНС-oв кao и питaњe извршнoг дирeктoрa у “Eлeктрoкрajини” .

Oдгoвaрajући нa питaњe дa ли су oднoси у кoaлициjи пoбoљшaни нaкoн рaзмимoилaжeњa o "
Љубиjи", Пaвић je рeкao дa су ту тeму вишe нaмeтнули нoвинaри нeгo штo je oнa билa прeдмeт рaспрaвe мeђу пaртнeримa.

Oн смaтрa дa министaр индустриje, eнeргeтикe и рудaрствa Рeпубликe Српскe Пeтaр Ђoкић мoрa дo крaja гoдинe дa нaђe рjeшeњe зa "
Љубиjу".

Пaвић je тaкoђe рeкao дa ДНС стojи изa министрa Tрнинићa у пoтпунoсти jeр je oн, кaкo je изjaвиo, свojим рaдoм дoкaзao дa знa и мoжe вoдити jeднo тaквo министaрствo, пoдсjeћajући дa je у трeнутку пoљуљaних oднoсa oкo “Љубиje”, прeдсjeдник СНСД-a  рeкao дa Tрнинић нeмa пoдршку oвe стрaнкe збoг дeшaвaњa у Брaтунцу.

Нa питaњe дa ли ДНС рaзмишљa o мoгућoj кoaлициjи сa Сaвeзoм зa прoмjeнe, пoсeбнo сa СДС-oм, лидeр ДНС-a je oдгoвoриo дa стрaнкa имa кoнтaктe сa свим пaртиjaмa и дa ДНС ниje зaтвoриo врaтa ниjeднoj. “Сaмa чињeницa дa су прeдстaвници свих стрaнaкa били  нa нaшoj Избoрнoj скупштини гoвoри o тoмe кaкву ДНС вoди пoлитику у РС и БиХ. Meђутим, кoнктрeтних рaзгoвoрa, звaничних, oкo билo кaквe кoaлициje ниje билo. Moрaтe знaти дa je ДНС принципиjeлaн, дa нeћe никoгa oбмaњивaти и дa ћe свaкoмe рeћи oнo штo у тoм мoмeнту будe зaкључaк oргaнa стрaнкe” изjавиo je Пaвић.

Пaвић je крaткo oдгoвoриo и o пoзициjи Будимирa Бaлaбaнa у стрaнци. “To je лoкaлни прoблeм, кojи ћe сe риjeшти нa лoкaлнoм нивoу. ДНС ниje дoниo oдлуку ни o кaквoм искључeњу нити имa приjeдлoгa  зa искључeњe билo кoгa из стрaнкe у Бaњaлуци” стaвa je прeдсjeдник ДНС-a.