Учитавам...
                                                                                    clanskaporuka
30 јул

Представници Саобраћајног института ЦИП из Београда представили су данас (28.7.2016.) у Приједору генерални пројекат ауто-пута Бањалука-Приједор-Нови Град. 

Генерални директор ЦИП-а Милутин Игњатовић рекао је да су екипе овог института, након годину и по дана истраживања терена, повукле три могуће варијанте.

Он каже да ће ЦИП за ону која буде усвојена израдити авио-снимак и 3Д модел како би људи који нису из струке видјели каква је и куда иде траса, те гдје су тунели, мостови, пропусти, предусјеци и косине.

29 јул

У насељу Брезичани код Приједора синоћ (28.7.2016.) је одржано Вече тамбурице, чиме је почело тродневно обиљежавање славе овог села и храма - Свете Великомученице Марине, у народу познате као Огњена Марија.

Свечаности испред друштвеног дома у Брезичанима присуствовао је и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић те министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић. Он је поздравила једну овакву манифестацију која, како је рекла чува традицију од заборава.

27 јул

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је, у интервјуу за Српску новинску агенцију, СРНА,  да је Приједлогом новог закона о локалној самоуправи омогућено да Народна скупштина, на приједлог Владе, распустити локални парламент у случају неуспјелог опозива начелника, односно градоначелника. 

"Уколико неко процијени да је из било ког разлога неопходно тестирати да ли начелник има повјерење грађана, знајући да та процедура подразумијева велике трошкове за једну локалну заједницу, а испостави се да грађани не дијеле његово мишљење, сматрамо да је оправдано да та особа сноси и санкције за своју процјену", навела је Решићева. 

21 јул

Предсједник Регионалног одбора ДНС-а „Лијевче поље“ Дане Малешевић и шеф Централног изборног штаба и потпредсједник ДНС-а Драгомир Јовичић, посјетили су Општински одбор ДНС-а Лакташи, гдје су одржали  састанак са челним људима ДНС-а у овој општини и разговарали на тему припрема за предстојеће локалне изборе. 

Oпштински одбор Демократског народног савеза Лакташи сачинио је  листу кандидата, који ће се на престојећим локалним изборима борити за повјерење грађана и одборничка мјеста у лакташкој Скупштини општине, казао је, вом приликом предсједник ОО ДНС Лакташи и актуелни потпредсједник СО Лакташи Саша Панић . „Нисмо имали тежак избор при састављању комплетне листе од 34 кандидата, јер је овој странци, у последњих неколико година приступило много нових чланова, међу којима је било лако пронаћи кандидате за будуће одборнике“ рекао је, овом приликом Панић, истичући да  је ријеч о људима  различитих профила и образовања, који ће, без сумње, знати на који начин да придобију повјерење грађана.

Предсједник Централног изборног штаба Драгомир Јовичић је истакао да је ДНС  умјерена политичка странка, са јасно изграђеном политичком платформом и програмом, разумљивим сваком човјеку. „То би требало да буде полазна тачка сваком од кандидата, који наредних два и по мјесеца, до локалних избора, треба да дају све од себе да обезбједите што већу и јаснију подршку, како би у локалној власти били препознати и поштовани“ рекао је потпредсједник Драгомир Јовичић.

Према ријечима предсједника РО ДНС-а Лијече поље Данета Малешевића, успјех странке на предстојећим изборима не би требао да буде доведен у питање, јер је ДНС знатно ојачао чланством међу којима посебно мјесто заузимају млади.

„Ништа се не може промијенити преко ноћи, нереална обећања не могу се одржати.  Мислим да имамо снаге да на предстојећим изборима освојимо бар пет одборничких мјеста у СО Лакташи, што би нам омогућило лакше провођење програма наше странке“ нагласио је Малешевић и рекао да и овога пута на изборе ДНС излази чистог образа.

19 јул

ПАВИЋ: КРИЗА ИЗ ЦЕНТАРА ВАН СРПСКЕ

уторак, 19 јул 2016 02:00 Objavljeno u Vijesti

Лидер ДНС-а Марко Павић рекао је да су захтјеви које је Савез за промјене упутио властима Републике Српске слични онима које постављају опозиције у земљама у окружењу, па се може закључити да се ситуацијом командује из једног центра који је ван Српске и БиХ.
Павић је навео да су политички блокови власти и опозиције у Српској подијељени, те да ДНС нарочито брине што представници власти на нивоу БиХ, иако потичу из Републике Српске, чине све да Српска не добије оно што јој припада."То је погубна политика чији је циљ да се руши Република Српска и њене институције", рекао је Павић у Модричи.Он је позвао опозиционе странке и представнике владајућих странака да разговорима и договором рјешавају проблеме и усагласе ставове о ситуацији у Српској.Павић је нагласио да је ДНС примјер странке која може са сваким разговарати и у толерантној атмосфери изнијети своје мишљење коалиционим партнерима и другим странкама.Павић је рекао да протести и улица нису мјесто гдје се рјешавају проблеми, већ Народна скупштина Републике Српске и друге републичке институције.

19 јул

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас (18.7.2016.) у Бањалуци да ће, уколико Уставни суд БиХ поништи одлуку о Дану Републике, бити преиспитана скупштинска одлука о расписивању референдума у Српској. 

"Народна скупштина Републике Српске је Уставном суду БиХ раније упутила допис због одлуке о Дану Републике. Сада очекујемо да ова институција правно одговори, а уколико то не ураде приступићемо измјени Закона о празницима Републике Српске", рекао је новинарима Чубриловић. 

Он је поновио да, према Уставу Републике Српске, Народна скупштина има право да усвоји одлуку о расписивању референдума, те да нису тачни наводи Бошњака да је одлука донесена мимо Устава и закона. 

Говорећи о референдуму о раду Суда и Тужилаштва БиХ, Чубриловић је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске упутила допис "Службеном гласнику" да објави одлуку о његовом одржавању. 

"Чекамо објављивање те одлуке, а Народна скупштина Републике Српске ни у ком случају не може утицати на рад 'Службеног гласника", додао је Чубриловић. 

Коментаришући договор о адаптираном Споразуму о стабилизацији и придруживању, Чубриловић је оцијенио да је добро што је дошло до помака у рјешавању овог питања. 

Говорећи о раду Народне скупштине Републике Српске до љетње паузе, Чубриловић је навео да је усвојено 30 закона, од чега су 23 предвиђена програмом скупштинског рада. 

"Задовољан сам динамиком рада скупштине, јер је урађено више од 40 одсто од планираног програма рада. Законодавни оквир је био окосница рада Народне скупштине до љетње паузе", каже Чубриловић. 

Према његовим ријечима, није разматрано 15 закона који су били планирани програмом рада, а биће разматрани након што их предлагач упути у скупштинску процедуру. 

"Народна скупштина Републике Српске је усвојила до љетње паузе 41 тематску цјелину, међу којима су и информација о реализацији активности на попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ, и одлука о расписивању републичког референдума", напоменуо је Чубриловић. 

Он очекује да ће Народна скупштина Репбулике Српске испунити велики дио предвиђеног програма рада за ову годину и наводи да је у овој институцији тренутно запсолено око 90 лица. 

19 јул

Предсједник Демократског народног савеза /ДНС/ Марко Павић оцијенио је у Зворнику да је чиста уцјена Републике Српске што предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и премијер ФБиХ Фадил Новалић нису потписали писмо намјере са ММФ-ом, те истакао да се уцјењивачким политикама треба супротставити.

 "То је чиста уцјена којом Звиздић и Новалић желе да Република Српска остане без новца и да тиме докажу да је Српска неспособна и да не може функционисати", рекао је новинарима Павић. Каже да се због тога не љути на Звиздића, којем је циљ и јуче и данас и сутра да укине значај Српске, али се љути на представнике РС у Сарајеву који њему омогућавају да тако ради.

Популарни чланци

ПАВИЋ: ПОБЈЕДА - ДНС ОСТВАРИО РАСТ ОД 30 ОДСТО

Предсједник ДНС-а Марко Павић изјавио је  да је изузетно задовољан изборним резултатом, јер је ДНС остварио раст од 30 одсто.
"Без обзира који коначни резултат буде, чињеница је да се десило оно што смо предвиђали, а то је да ДНС из избора у изборе добија све више гласова, јер је наша политика - политика толеранције, разговора и консензуса", рекао је Павић у сједишту Изборног штаба ДНС-а у Приједору. 

Он је додао да је ДНС, према досадашњим резултатима које има странка, добио четири начелничка мјеста и једно градоначелничко. 

"Задовољни смо јер смо остварили раст од 30 одсто. Нема већег признања од оног које је дошло од грађана давањем гласа на изборима", рекао је Павић. 

Он је изразио задовољство резултатима које је постигла коалиција СНСД-ДНС-СП и што су, како каже, остварене изборне побједе у још неким општинама. 

"То је показало да грађани хоће политику коју смо водили, не само на локалном, већ и на републичком нивоу. Захваљујући снази коју смо добили на овим изборима морамо кренути са извршавањем онога што смо чули од грађана и оно што смо грађанима обећали и предвидјели нашим програмима", рекао је Павић. 

Према подацима које има изборни штаб ДНС-а, кандидат за градоначелника испред ДНС-а Миленко Ђакoвић освојио је 20.039 гласова, а његов протикандидат из СДС-а Душан Берић 12.385 гласова. 

На прошлим локалним изборима 2012. године, у Приједору је убједљиву побједу освојио Марко Павић из ДНС-а са 50,28 одсто гласова, док су његови противкандидати Драго Тадић из СНСД-а и Борислав Бојић из СДС-а освојили 29,69 одсто, односно 20,03 одсто. 

БАЊА ЛУКА: Организована обука кандидата за одборнике ДНС-а за јавни наступ

ДНС је препознао важност организоване обуке кандидата за јавни наступ и тиме отишао корак даље у квалитету припреме за предстојеће изборе..

У периоду од 4. до 10. aвгуста 2016. године је обављена обука кандидата за одборнике ДНС-а Градског одбора Бања Лука у области јавног наступа, коју је, у договору са предсједником Комисије за рад са кандидатима Ранком Бабићем и шефом Изборног штаба Остојом Барашином, одржала доц. МА Данка Жугић, шеф кабинета министра саобраћаја и веза у Влади РС. Обуком је обухваћен наступ у медијима и наступ пред масом, што је допринијело да кандидати стекну вјештине у области сценског говора, дикције, политичког говора, невербалне комуникације, односа према саговорнику, камери и односа према публици, као и другим вјештинама које су потребне за квалитетно представљање у јавности и предстојећој кампањи.

Павић: ДНС чиста образа излази пред грађане!

Величанствен скуп ДНС-а у Обудовцу код Шамца

Синоћ је у препуној сали Дома културе у Обудовцу код Шамца одржана проширена сједница Регионалног одбора Демократског народог савеза Бијељина, којој је присуствовао и предсједник ДНС-а Марко Павић са најближим сарадницима, као и велики број чланова и симпатизера ДНС-а са подручја Посавине, Семберије и Мајевице.

Овом приликом, предсједник Павић је изразио задовољство због чињенице да ДНС биљежи велики раст у свим дијеловима Републике Српске, нагласивши да грађани вјерују у стабилну и одговорну политику коју води Демократски народни савез.

- Велика је разлика између ДНС-а и других странака у односу према вриједностима Републике Српске и њеног народа. И у рату када се стварала Република Српска, и данас у миру, људи у ДНС-у су сматрали и сматрају да треба дати све од себе за свој народ, и увијек смо одговорно радили и радимо за побољшање положаја Републике Српске и њених грађана. Због тога је ДНС у сталном порасту, јер смо принципијелни и увијек износимо јасне ставове – нагласио је предсједник Павић и додао:

- ДНС је у сталном контакту са народом, разговарамо са људима и тражимо и њихово мишљење. На основу тога градимо ставове које заступамо у институцијама гдје смо изабрани, од локалног до државног нивоа. Грађани знају да их ДНС никада није изневјерио, и да то никада неће учинити. Због тога ДНС чиста образа излази пред грађане и тражимо подршку за наставак политике у интересу РС и њених грађана. А, наша политика је да нема преношења надлежности са РС на БиХ, нема продаје јавних добара него на тим добрима треба да градимо прерађивачку индустрију која једина може запослити већи број радника – рекао је, између осталог, предсједник Павић.

Предсједник Централног изборног штаба ДНС-а Драгомир Јовичић, истакао је да ДНС спремно дочекује локалне изборе у октобру гдје је циљ освајање више од 100.000 гласова и више од 150 одборничких мандата.

- У остварњу тог циља, рачунамо и на велики број гласова у Посавини гдје је ДНС постао препознатљива политичка снага јер је у протеклом периоду као дио локалне власти у Шамцу урадио много на рјешавању реалних прблема грађана.

Предсједник ОО ДНС Шамац Крста Бајкановић упознао је руководство странке са стањем у шамачком ДНС-у истакавши да очекују историјски резултат на октобарским изборима.

- Очекујемо да ћемо освојити пет одборничких мјеста и да будемо друга странка по снази у локалном парламенту. Посавина је пољопривредни крај и ДНС се труди да изађе у сусрет потребама пољопривредника и настојимо да рјешавамо проблеме грађана у свим сегментима живота. У протеклих осам година имали смо доста успјеха у том послу, због чега очекујемо велику подршку народа и на предстојећим изборима – рекао је Бајкановић.

Скупу у Обудовцу присуствовао је и Живан Којић, заједнички кандидат за начелника општине Шамац, испред коалиције ДНС-СНСД-СП. У шамачком ДНС-у увејерени су у његову побједу, и велики успјех одборничке листе ДНС-а.