clanskaporuka

Представници Саобраћајног института ЦИП из Београда представили су данас (28.7.2016.) у Приједору генерални пројекат ауто-пута Бањалука-Приједор-Нови Град. 

Генерални директор ЦИП-а Милутин Игњатовић рекао је да су екипе овог института, након годину и по дана истраживања терена, повукле три могуће варијанте.

Он каже да ће ЦИП за ону која буде усвојена израдити авио-снимак и 3Д модел како би људи који нису из струке видјели каква је и куда иде траса, те гдје су тунели, мостови, пропусти, предусјеци и косине.

У насељу Брезичани код Приједора синоћ (28.7.2016.) је одржано Вече тамбурице, чиме је почело тродневно обиљежавање славе овог села и храма - Свете Великомученице Марине, у народу познате као Огњена Марија.

Свечаности испред друштвеног дома у Брезичанима присуствовао је и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић те министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић. Он је поздравила једну овакву манифестацију која, како је рекла чува традицију од заборава.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је, у интервјуу за Српску новинску агенцију, СРНА,  да је Приједлогом новог закона о локалној самоуправи омогућено да Народна скупштина, на приједлог Владе, распустити локални парламент у случају неуспјелог опозива начелника, односно градоначелника. 

"Уколико неко процијени да је из било ког разлога неопходно тестирати да ли начелник има повјерење грађана, знајући да та процедура подразумијева велике трошкове за једну локалну заједницу, а испостави се да грађани не дијеле његово мишљење, сматрамо да је оправдано да та особа сноси и санкције за своју процјену", навела је Решићева. 

Предсједник Регионалног одбора ДНС-а „Лијевче поље“ Дане Малешевић и шеф Централног изборног штаба и потпредсједник ДНС-а Драгомир Јовичић, посјетили су Општински одбор ДНС-а Лакташи, гдје су одржали  састанак са челним људима ДНС-а у овој општини и разговарали на тему припрема за предстојеће локалне изборе. 

Oпштински одбор Демократског народног савеза Лакташи сачинио је  листу кандидата, који ће се на престојећим локалним изборима борити за повјерење грађана и одборничка мјеста у лакташкој Скупштини општине, казао је, вом приликом предсједник ОО ДНС Лакташи и актуелни потпредсједник СО Лакташи Саша Панић . „Нисмо имали тежак избор при састављању комплетне листе од 34 кандидата, јер је овој странци, у последњих неколико година приступило много нових чланова, међу којима је било лако пронаћи кандидате за будуће одборнике“ рекао је, овом приликом Панић, истичући да  је ријеч о људима  различитих профила и образовања, који ће, без сумње, знати на који начин да придобију повјерење грађана.

Предсједник Централног изборног штаба Драгомир Јовичић је истакао да је ДНС  умјерена политичка странка, са јасно изграђеном политичком платформом и програмом, разумљивим сваком човјеку. „То би требало да буде полазна тачка сваком од кандидата, који наредних два и по мјесеца, до локалних избора, треба да дају све од себе да обезбједите што већу и јаснију подршку, како би у локалној власти били препознати и поштовани“ рекао је потпредсједник Драгомир Јовичић.

Према ријечима предсједника РО ДНС-а Лијече поље Данета Малешевића, успјех странке на предстојећим изборима не би требао да буде доведен у питање, јер је ДНС знатно ојачао чланством међу којима посебно мјесто заузимају млади.

„Ништа се не може промијенити преко ноћи, нереална обећања не могу се одржати.  Мислим да имамо снаге да на предстојећим изборима освојимо бар пет одборничких мјеста у СО Лакташи, што би нам омогућило лакше провођење програма наше странке“ нагласио је Малешевић и рекао да и овога пута на изборе ДНС излази чистог образа.

Лидер ДНС-а Марко Павић рекао је да су захтјеви које је Савез за промјене упутио властима Републике Српске слични онима које постављају опозиције у земљама у окружењу, па се може закључити да се ситуацијом командује из једног центра који је ван Српске и БиХ.
Павић је навео да су политички блокови власти и опозиције у Српској подијељени, те да ДНС нарочито брине што представници власти на нивоу БиХ, иако потичу из Републике Српске, чине све да Српска не добије оно што јој припада."То је погубна политика чији је циљ да се руши Република Српска и њене институције", рекао је Павић у Модричи.Он је позвао опозиционе странке и представнике владајућих странака да разговорима и договором рјешавају проблеме и усагласе ставове о ситуацији у Српској.Павић је нагласио да је ДНС примјер странке која може са сваким разговарати и у толерантној атмосфери изнијети своје мишљење коалиционим партнерима и другим странкама.Павић је рекао да протести и улица нису мјесто гдје се рјешавају проблеми, већ Народна скупштина Републике Српске и друге републичке институције.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас (18.7.2016.) у Бањалуци да ће, уколико Уставни суд БиХ поништи одлуку о Дану Републике, бити преиспитана скупштинска одлука о расписивању референдума у Српској. 

"Народна скупштина Републике Српске је Уставном суду БиХ раније упутила допис због одлуке о Дану Републике. Сада очекујемо да ова институција правно одговори, а уколико то не ураде приступићемо измјени Закона о празницима Републике Српске", рекао је новинарима Чубриловић. 

Он је поновио да, према Уставу Републике Српске, Народна скупштина има право да усвоји одлуку о расписивању референдума, те да нису тачни наводи Бошњака да је одлука донесена мимо Устава и закона. 

Говорећи о референдуму о раду Суда и Тужилаштва БиХ, Чубриловић је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске упутила допис "Службеном гласнику" да објави одлуку о његовом одржавању. 

"Чекамо објављивање те одлуке, а Народна скупштина Републике Српске ни у ком случају не може утицати на рад 'Службеног гласника", додао је Чубриловић. 

Коментаришући договор о адаптираном Споразуму о стабилизацији и придруживању, Чубриловић је оцијенио да је добро што је дошло до помака у рјешавању овог питања. 

Говорећи о раду Народне скупштине Републике Српске до љетње паузе, Чубриловић је навео да је усвојено 30 закона, од чега су 23 предвиђена програмом скупштинског рада. 

"Задовољан сам динамиком рада скупштине, јер је урађено више од 40 одсто од планираног програма рада. Законодавни оквир је био окосница рада Народне скупштине до љетње паузе", каже Чубриловић. 

Према његовим ријечима, није разматрано 15 закона који су били планирани програмом рада, а биће разматрани након што их предлагач упути у скупштинску процедуру. 

"Народна скупштина Републике Српске је усвојила до љетње паузе 41 тематску цјелину, међу којима су и информација о реализацији активности на попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ, и одлука о расписивању републичког референдума", напоменуо је Чубриловић. 

Он очекује да ће Народна скупштина Репбулике Српске испунити велики дио предвиђеног програма рада за ову годину и наводи да је у овој институцији тренутно запсолено око 90 лица. 

Предсједник Демократског народног савеза /ДНС/ Марко Павић оцијенио је у Зворнику да је чиста уцјена Републике Српске што предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и премијер ФБиХ Фадил Новалић нису потписали писмо намјере са ММФ-ом, те истакао да се уцјењивачким политикама треба супротставити.

 "То је чиста уцјена којом Звиздић и Новалић желе да Република Српска остане без новца и да тиме докажу да је Српска неспособна и да не може функционисати", рекао је новинарима Павић. Каже да се због тога не љути на Звиздића, којем је циљ и јуче и данас и сутра да укине значај Српске, али се љути на представнике РС у Сарајеву који њему омогућавају да тако ради.

Популарни чланци

ПРЕДСЈЕДНИК ДНС-а, У ЧЕТВРТАК (02.11.2017.) ГОСТ БН ТВ

Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић, биће гост емисије „ПУЛС“  Телевизије БН,  у четвртак 02.11.2017. године.

Емисија почиње у 20.50 часова.

 

СМС поруке можете слати на број телефона: 091-810-105,  а број телефона за укључење 055/228-400, опција 2!

БУДИТЕ УЗ БН ТВ!

ДОБОЈ- ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА ГЛАВНОГ ОДБОРА ДНС-а

Главни одбор Демократског народног савеза  усвојио је данас (09.12.2017.) Декларацију о заштити демократских вриједности и националних интереса у институцијама и органима Републике Српске и БиХ којом се позивају све странке да поштују одређене универзалне вриједности, које су обавезујуће за чланове ДНС-а у свим институцијама и органима.
Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је да се овим документом даје до знања да је ДНС спреман да ради са свима, али да поштује одређене вриједности.

Према његовим ријечима, покушај договора лидера шест странака у Републици Српској о наставку рада Народне скупштине и раду јавног сервиса одвија се веома слабо и без жеље да се постигне добар резултат.

"ДНС жели да се што више одлука донесе консензуcом највећег броја странака и посланика. Нажалост, то није тако и ми смо присиљени да донесемо ову Декларацију", изјавио је Павић новинарима након сједнице Главног одбора, која је одржана у Добоју.

Павић је навео да је јучерашњи коминике ОХР-а очекиван, јер је свака њихова сједница покушај дисциплиновања Републике Српске о питањима о којима Српска уопште не расправља.

"Увијек се Републици Српској товаре неке жеље за отцјепљењем, неки ставови које /ОХР/ третира као антидејтонске док подржава све централистичке тежње других. Република Српска и ДНС се залажу за поштовање права свих, али онако како је написано у Дејтону", каже Павић.

Он је навео да у Дејтону није написано оно шта траже из ОХР-а, односно "централизовану БиХ", те оцијенио да се таквим понашањем губи смисао постојања ОХР-а и свега што је везано за ту организацију, јер такве одлуке не наилазе на плодно тло у БиХ.

Павић сматра да није вријеме да се прије редовних избора мијења власт на нивоу БиХ, коју је оцијенио нестабилном, никаквом, те навео да није боље ни на нивоу Федерације БиХ.

"Једино је остала Република Српска са стабилном влашћу која је способна да доноси одлуке и извршава устав и законе", оцијенио је Павић.

Павић је навео да ДНС неће покретати питање смјене потпредсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића за кога је рекао да не смета овој странци, већ да смета однос СНСД-а јер подржава одређене Стевандићеве постуке.

Павић је навео да су данас изабрана још два потпредсједника ДНС-а Марко Аћић и Драгомир Јовичић, чиме су окончани унутарстраначки избори и конституисани сви органи.

Лидер ДНС-а је рекао да ће Предсједништво на наредној сједници разматрати иницијативу Општинског одбора ДНС-а Љубиње о искључењу Дарка Крунића из ове странке, али је оцијенио да је то унутрашња ствар општинског одбора.

Он је нагласио да се није разговарало о евентуалном преласку народног посланика Зорана Пологоша у ДНС након што је недавно напустио ПДП.

Павић је напоменуо да се сједнице Градског одбора одржавају у свим регијама и да данашњи састанак у Добоју није покушај дисциплиновања добојског Одбора.

Павић је поновио да је циљ ДНС-а да на изборима оствари добар изборни резултат који подразумјева више од 100.000 гласача, од 12 до 15 посланика у Народној Скупштини Републике Српске, два посланика у институцијама БиХ, као и једна од појединачних функција. 

ВИШЕ ОД СТОТИНУ СТУДЕНТА ПРИСТУПИЛО СТРАНЦИ

Поводом међународног Дана студената, Организација младих ДНС-а Републике Српске организовала је вечерас (17.11.2017.) свечано потписивање приступница за учлањење у Демократски народни савез.

У четири града у Републици Српској, више од стотину стотину студената су потписали приступницу за чланство у Демократски народни савез. Свечани пријем студената у редове ДНС-а организован је у Бањој Луци, Приједору, Градишци и Бијељини.

Иницијатор ове активности је Организација младих ДНС-а, која је у својој програмској платформи студенте означила као циљну групу, манифестујући тиме своју опредијељеност за изградњу друштва у коме ће се цијенити знање.

Предсједник Републичке организације младих ДНС-а, Боривоје Обрадовић, рекао је да је учлањење оволиког броја студената значајан догађај за ДНС јер је у своје редове добио најелитнији дио друштва. „Постали су чланови странке у којој ће моћи да испоље сву своју креативност јер се ДНС залаже за слободу у њеном пуном значењу, што подразумијева и то да сваки члан странке има слободу да износи идеје и покреће иницијативе“ рекао је Обрадовић.

Он је истакао да ће Организација младих ДНС-а ускоро да покрене неколико иницијатива које би требало да допринесу бољем положају студената и унапређењу високог образовања, изразивши увјерење да ће у томе студенти, који су данас постали чланови ДНС-а дати свој пуни допринос.