clanskaporuka

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је да би требало повећати обухват дјеце у предшколском образовању, који тренутно у Српској износи свега 15 одсто.  Малешевић је нагласио да у Српској мора бити развијена свијест да предшколско васпитање и образовање не представЉа само чување дјеце, већ да дјеца у овим установама уче уз надзор стручњака, што значајно утиче на њихов даЉи развој. 

 

У Фочи је синоћ (23.маја 2016. године) одржана оснивачка скупштина Организације жена Општинске организације Фоча. На оснивачкој скупштини изабрано је Предсједништво Организације жена, које броји 16 чланова. За предсједницу Организације жена ОО ДНС Фоча једногласно је изабрана Весна Бодирога, професор ЈУ СШЦ Фоча.

Лидер ДНС-а Марко Павић рекао је да су захтјеви које је Савез за промјене упутио властима Републике Српске слични онима које постављају опозиције у земљама у окружењу, па се може закључити да се ситуацијом командује из једног центра који је ван Српске и БиХ.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је да је велики значај реализације пројекта јапанске Владе "Унапређење централног гријања за Основну школу /ОШ/ `Стеван Немања`" у Горњем Драгаљевцу, код Бијељине, јер наставници, ученици и особље школе од његовог завршетка могу да раде у много бољим условима. 

"Задовољан сам што је Амбасада Јапана већ дуги низ година има добру сарадњу са ресорним министарством, али средства из донација су сигурно ограничена и ми полако морамо преузимати и више ове послове који се тичу реновирања, адаптирања и опремања школских објеката, како у основном тако и у средњем образовању", рекао је Малешевић након свечаности уприличене у ОШ "Стеван Немања" поводом завршетка пројекта јапанске Владе, вриједног 181.749 КМ. 

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић сматра да је недопустиво то што је директор Агенције за статистику БиХ, Велимир Јукић, без сагласности Завода за статистику Републике Српске и договора у оквиру Централног пописног бироа, самовољно донио одлуку о јединственом програму обраде података пописа становништва спроведеног 2013. године.

Полагањем вијенаца на споменик погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата "За крст часни" и на споменик погинулим борцима Другог свјетског рата на Пећанима те свечаном академијом,  у Приједору је данас (16.5.2016.) окончано обиљежавање  16. маја, Дана града.

Обиљежавању Дана града су, осим бројних делегација, присуствовали и министри просвјете и културе, саобраћаја и веза и управе и локалне самоуправе Републике Српске Дане Малешевић, Неђо Трнинић и Лејла Решић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас (15.5.2016.)  да је Република Српска мирним окупљањем на два скупа у Бањалуци показала зрелост и пуни демократски капацитет који омогућава свим грађанима да мирно и достојанствено искажу своје политичке ставове и захтјеве.

"У име Народне скупштине Републике Српске, највишег законодавног органа у којем представници свих политичких партија сучељавају своје аргументе и чињенице, честитам свим организаторима окупљања на достојанству и великом нивоу одговорности, које су показали према свим грађанима Републике Српске и њеним институцијама", истакао је Чубриловић. 

Лидер ДНС-а Марко Павић сматра да је Република Српска данашњим (14.5.2016.) окупљањима послала снажну поруку свима у БиХ, њеном окружењу и свијету да је оспособљена да буде равноправан члан међународне заједнице.

Он сматра да на данашњем митингу није било потребе да говоре политички лидери, је су грађани Републике Српске све рекли својим доласком, чиме су дали пуну подршку Републици Српској, њеном очувању и просперитету. 

Популарни чланци

ПРЕДСЈЕДНИК ДНС-а, У ЧЕТВРТАК (02.11.2017.) ГОСТ БН ТВ

Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић, биће гост емисије „ПУЛС“  Телевизије БН,  у четвртак 02.11.2017. године.

Емисија почиње у 20.50 часова.

 

СМС поруке можете слати на број телефона: 091-810-105,  а број телефона за укључење 055/228-400, опција 2!

БУДИТЕ УЗ БН ТВ!

ДОБОЈ- ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА ГЛАВНОГ ОДБОРА ДНС-а

Главни одбор Демократског народног савеза  усвојио је данас (09.12.2017.) Декларацију о заштити демократских вриједности и националних интереса у институцијама и органима Републике Српске и БиХ којом се позивају све странке да поштују одређене универзалне вриједности, које су обавезујуће за чланове ДНС-а у свим институцијама и органима.
Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је да се овим документом даје до знања да је ДНС спреман да ради са свима, али да поштује одређене вриједности.

Према његовим ријечима, покушај договора лидера шест странака у Републици Српској о наставку рада Народне скупштине и раду јавног сервиса одвија се веома слабо и без жеље да се постигне добар резултат.

"ДНС жели да се што више одлука донесе консензуcом највећег броја странака и посланика. Нажалост, то није тако и ми смо присиљени да донесемо ову Декларацију", изјавио је Павић новинарима након сједнице Главног одбора, која је одржана у Добоју.

Павић је навео да је јучерашњи коминике ОХР-а очекиван, јер је свака њихова сједница покушај дисциплиновања Републике Српске о питањима о којима Српска уопште не расправља.

"Увијек се Републици Српској товаре неке жеље за отцјепљењем, неки ставови које /ОХР/ третира као антидејтонске док подржава све централистичке тежње других. Република Српска и ДНС се залажу за поштовање права свих, али онако како је написано у Дејтону", каже Павић.

Он је навео да у Дејтону није написано оно шта траже из ОХР-а, односно "централизовану БиХ", те оцијенио да се таквим понашањем губи смисао постојања ОХР-а и свега што је везано за ту организацију, јер такве одлуке не наилазе на плодно тло у БиХ.

Павић сматра да није вријеме да се прије редовних избора мијења власт на нивоу БиХ, коју је оцијенио нестабилном, никаквом, те навео да није боље ни на нивоу Федерације БиХ.

"Једино је остала Република Српска са стабилном влашћу која је способна да доноси одлуке и извршава устав и законе", оцијенио је Павић.

Павић је навео да ДНС неће покретати питање смјене потпредсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића за кога је рекао да не смета овој странци, већ да смета однос СНСД-а јер подржава одређене Стевандићеве постуке.

Павић је навео да су данас изабрана још два потпредсједника ДНС-а Марко Аћић и Драгомир Јовичић, чиме су окончани унутарстраначки избори и конституисани сви органи.

Лидер ДНС-а је рекао да ће Предсједништво на наредној сједници разматрати иницијативу Општинског одбора ДНС-а Љубиње о искључењу Дарка Крунића из ове странке, али је оцијенио да је то унутрашња ствар општинског одбора.

Он је нагласио да се није разговарало о евентуалном преласку народног посланика Зорана Пологоша у ДНС након што је недавно напустио ПДП.

Павић је напоменуо да се сједнице Градског одбора одржавају у свим регијама и да данашњи састанак у Добоју није покушај дисциплиновања добојског Одбора.

Павић је поновио да је циљ ДНС-а да на изборима оствари добар изборни резултат који подразумјева више од 100.000 гласача, од 12 до 15 посланика у Народној Скупштини Републике Српске, два посланика у институцијама БиХ, као и једна од појединачних функција. 

ВИШЕ ОД СТОТИНУ СТУДЕНТА ПРИСТУПИЛО СТРАНЦИ

Поводом међународног Дана студената, Организација младих ДНС-а Републике Српске организовала је вечерас (17.11.2017.) свечано потписивање приступница за учлањење у Демократски народни савез.

У четири града у Републици Српској, више од стотину стотину студената су потписали приступницу за чланство у Демократски народни савез. Свечани пријем студената у редове ДНС-а организован је у Бањој Луци, Приједору, Градишци и Бијељини.

Иницијатор ове активности је Организација младих ДНС-а, која је у својој програмској платформи студенте означила као циљну групу, манифестујући тиме своју опредијељеност за изградњу друштва у коме ће се цијенити знање.

Предсједник Републичке организације младих ДНС-а, Боривоје Обрадовић, рекао је да је учлањење оволиког броја студената значајан догађај за ДНС јер је у своје редове добио најелитнији дио друштва. „Постали су чланови странке у којој ће моћи да испоље сву своју креативност јер се ДНС залаже за слободу у њеном пуном значењу, што подразумијева и то да сваки члан странке има слободу да износи идеје и покреће иницијативе“ рекао је Обрадовић.

Он је истакао да ће Организација младих ДНС-а ускоро да покрене неколико иницијатива које би требало да допринесу бољем положају студената и унапређењу високог образовања, изразивши увјерење да ће у томе студенти, који су данас постали чланови ДНС-а дати свој пуни допринос.