clanskaporuka
04 дец 2017

MАЛЕШЕВИЋ: ОБРАЗОВАЊЕ ДЈЕЛАТНОСТ ОД НАЈВЕЋЕГ ИНТЕРЕСА

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је да је образовање дјелатност од највећег интереса за свако друштво које тежи развоју демократских и грађанских вриједности, као и привреде.
Малешевић је, учествујући у раду финалне конференције регионалног пројекта "Побољшање сарадње између школе и привреде", коју организује аустријски "Култур контакт" у Сарајеву, нагласио да је ресорно министарство дало подршку овом пројекту тиме што у њему учествују двије пилот школе - Средњошколски центар Пале и Угоститељско-туристичка школа Добој, као и још 26 средњих стручних школа из Српске. 

"На важност повезивања средњег стручног образовања и привреде потребно је указивати у свакој прилици и на сваком мјесту, и то није само задатак, већ и обавеза нас из образовних власти", рекао је Малешевић. 

Одржавање финалне конференције овог пројекта, који је спроводио "Култур контакт" у Српској, БиХ, Србији, Црној Гори и Аустрији, треба дати одговор колико је важно јачање сарадње средњих стручних школа и привреде у смислу подизања квалитета средњег стручног образовања, саопштено је из Министарства просвјете и културе Српске. 

Малешевић је навео да је у Стратегији развоја образовања Српске од 2016. 2021. година, један од стратешких циљева средњег стручног образовања повезивање са тржиштом рада, односно послодавцима. 

"Средње стручно образовање има кључну улогу у развијању људских ресурса с циљем постизања привредног раста и запошљавања, и зато оно мора оспособити појединца за посједовање квалитетних знања, вјештина и компетенција потребних тржишту рада, послодавцима и привреди", истакао је Малешевић на данашњој конференцији, на којој је представљен и "Приручник за организатора практичне наставе". 

Он је додао да ће у новом закону о средњем образовању, који ће се као приједлог убрзо наћи у парламентарној процедури, бити прописано да координатор, односно организатор практичне наставе, има кључну улогу у успостављању сарадње између школе и привреде. 

"На овај начин практична настава биће извођена под стручним надзором не само послодавца, који треба да има одговарајућу опрему, средства, ментора и друге услове у складу са наставним планом и програмом, већ и координатора/организатора практичне наставе", рекао је Малешевић. 

Он је навео да ново законско рјешење дефинише обавезно организовање и програм праксе ученика ван школе у трајању од двије седмице у континуитету у току наставне године под надзором школе, односно координатора/организатора практичне наставе. 

"Ово ново законско рјешење наишло је на велико одобравање послодаваца, наставника, родитеља и ученика. Ово је примјер како су одређене компоненте пројекта `Побољшање сарадње између школа и привреде` постале одрживе кроз прописе новог Закона о средњем образовању Српске", истакао је Малешевић.

Популарни чланци

БРАТУНАЦ: ОО ДНС-а  ДОБРО ФУНКЦИОНИШЕ

Замјеник предсједника ДНС-а Недељко Чубриловић и министар саобраћаја и веза Републике Српске, Неђо Трнинић, данас (10.10.2017.) су разговарали са члановима Предсједништва Општинског одбора ДНС Братунац.

Предсједник Оопштински одбор ДНС-а Братунац  Љубиша Алемпић је, овом приликом рекао  да странка добро ради и функционише и што је јако важно, како је напоменуо,  дио су  скупштинске већине.

Он је такође рекао  да је ДНС на претходним изборима забиљежио значајан раст.

МРАКОВИЦА: ЦИЉ КОАЛИЦИЈЕ - АПСОЛУТНА ПОБЈЕДА НА ОПШТИМ ИЗБОРИМА

Предсједништва СНСД-а и ДНС-а закључила су данас (09.10.2017.) да је циљ ове коалиције апсолутна побједа на општим изборима 2018. године.
Лидери СНСД-а Милорад Додик и ДНС-а Марко Павић рекли су новинарима након сједнице да би апсолутна побједа значила тријумф кандидата ових странака за предсједника Републике Српске, члана Предсједништва БиХ из Српске, већину у Народној скупштини и избор 10 посланика у Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

На заједничкој сједници предсједништава СНСД-а и ДНС-а на Мраковици наглашено је да ће институције Републике Српске и њихов рад бити брањени свим средствима.

Предсједник Демократског народног савеза  Марко Павић изјавио је да су СНСД и ДНС у 20 година коалиционог дјеловања имали стабилну власт и институције, што је утицало на развој Републике Српске.
"Дјеловање коалиције СНСД-ДНС почело је крајем 1997. године, на тадашњим изборима", рекао је Павић на конференцији за новинаре након састанка предсједништава двије странке на Мраковици.

"Чињеница је да смо се ми тада звали СНС, али ова коалиција и ови људи раде 20 година и то је био повод да се данас састанемо. Истовремено, жељели смо да искажемо приврженост нашем садашњем и будућем коалиционом дјеловању", навео је Павић.

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас  да ће свим средствима бити брањене институције Републике Српске и њихов несметан рад.
"Против смо блокаде Народне скупштине Републике Српске и насиља као начина политичког дјеловања. У Републици Српској постоји скупштинска већина која жели да ради, што по сваку цијену мора бити омогућено", рекао је новинарима Додик након заједничке сједнице предсједништава СНСД-а и ДНС-а.

Он је изразио задовољство заједничким радом коалиције СНСД-ДНС у посљедњих 20 година.

"ДНС и СНСД су се показали као стабилни коалициони партнери. Дјеловање које смо имали у посљедњих 20 година је добра гаранција за рад у будућности, а сличан састанак ћемо имати и са Социјалистичком партијом", рекао је Додик и подсјетио да је коалиција ове двије партије најдуготрајнија на Балкану.

Он је најавио да ће у наредних 30 дана у свим локалним заједницама у Републици Српској бити анализирани међусобни односи СНСД-а и ДНС-а да би било постигнуто јединство.

"Потврђујемо одлуку и о заједничком наступу на изборима наредне године са Социјалистичком партијом и осталим странкама и социјалним групама, о чему ћемо се договарати", навео је Додик.


ПРЕДСЈЕДНИК ДНС-а, У ЧЕТВРТАК (02.11.2017.) ГОСТ БН ТВ

Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић, биће гост емисије „ПУЛС“  Телевизије БН,  у четвртак 02.11.2017. године.

Емисија почиње у 20.50 часова.

 

СМС поруке можете слати на број телефона: 091-810-105,  а број телефона за укључење 055/228-400, опција 2!

БУДИТЕ УЗ БН ТВ!