clanskaporuka
03 дец 2017

ЧУБРИЛОВИЋ: ПОБОЉШАТИ СТАТУС ЛИЦА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да ће парламент Српске, у оквиру своје надлежности, наставити са доношењем позитивних законских прописа како би био побољшан статус лица са инвалидитетом.

Поводом 3. децембра – Међународног дана лица с инвалидитетом, Чубриловић је у писаној изјави медијима истакао да цијело друштво треба да покаже хуманост и спремност да прихвати лица са инвалидитетом и омогући им остварење њихових права. 

Чубриловић је подсјетио да је БиХ потписница Конвенције о правима лица са инвалидитетом, чиме се обавезала на образовање и запошљавање лица са инвалидитетом, али и на уклањање архитектонских баријера, наводи се у саопштењу из кабинета предсједника Народне скупштине Републике Српске. 

Чубриловић је напоменуо да је Народна скупштина недавном уградњом лифта отклонила и посљедње баријере, чиме је лицима са инвалидитетом омогућен несметан приступ свим канцеларијама и салама у Народној скупштини. 

Он је рекао да је у служби Народне скупштине ангажована једна високообразована особа којој инвалидска колица нису препрека за предан и квалитетан рад. 

"Све институције, републичке и локалне, морале би да отклоне физичке баријере за несметано кретање лица са инвалидитетом и да пронађу начин и запосле бар по једну особу са инвалидитетом на адекватно радно мјесто и тако покажу да физички инвалидитет није социјални и радни хендикеп", истакао је предсједник парламента Српске. 

Чубриловћ је рекао да је неопходно да као одговорно друштво лицима са инвалидитетом отворимо врата свих предузећа, институција и школа. 

"Наша морална дужност је да осигурамо лицима са инвалидитетом да добију прилику да учествују у свим аспектима живота, да имају приступ образовању, запошљавању, здравству, културним садржајима и свим услугама које су на располагању грађанима", нагласио је предсједник Народне скупштине Републике Српске. 

Чубриловић је рекао да је неопходно пружити прилику и лицима са инвалидитетом да остваре право на запослење и да својим знањем и квалитетима допринесу развоју друштва. 

"На тај начин показали бисмо да смо хумано и одговорно друштво, а помогли бисмо и центрима за социјални рад и другим институцијама које издвајају одређена средства за социјалну помоћ", закључио је Чубриловић. 

Популарни чланци

БРАТУНАЦ: ОО ДНС-а  ДОБРО ФУНКЦИОНИШЕ

Замјеник предсједника ДНС-а Недељко Чубриловић и министар саобраћаја и веза Републике Српске, Неђо Трнинић, данас (10.10.2017.) су разговарали са члановима Предсједништва Општинског одбора ДНС Братунац.

Предсједник Оопштински одбор ДНС-а Братунац  Љубиша Алемпић је, овом приликом рекао  да странка добро ради и функционише и што је јако важно, како је напоменуо,  дио су  скупштинске већине.

Он је такође рекао  да је ДНС на претходним изборима забиљежио значајан раст.

МРАКОВИЦА: ЦИЉ КОАЛИЦИЈЕ - АПСОЛУТНА ПОБЈЕДА НА ОПШТИМ ИЗБОРИМА

Предсједништва СНСД-а и ДНС-а закључила су данас (09.10.2017.) да је циљ ове коалиције апсолутна побједа на општим изборима 2018. године.
Лидери СНСД-а Милорад Додик и ДНС-а Марко Павић рекли су новинарима након сједнице да би апсолутна побједа значила тријумф кандидата ових странака за предсједника Републике Српске, члана Предсједништва БиХ из Српске, већину у Народној скупштини и избор 10 посланика у Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

На заједничкој сједници предсједништава СНСД-а и ДНС-а на Мраковици наглашено је да ће институције Републике Српске и њихов рад бити брањени свим средствима.

Предсједник Демократског народног савеза  Марко Павић изјавио је да су СНСД и ДНС у 20 година коалиционог дјеловања имали стабилну власт и институције, што је утицало на развој Републике Српске.
"Дјеловање коалиције СНСД-ДНС почело је крајем 1997. године, на тадашњим изборима", рекао је Павић на конференцији за новинаре након састанка предсједништава двије странке на Мраковици.

"Чињеница је да смо се ми тада звали СНС, али ова коалиција и ови људи раде 20 година и то је био повод да се данас састанемо. Истовремено, жељели смо да искажемо приврженост нашем садашњем и будућем коалиционом дјеловању", навео је Павић.

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас  да ће свим средствима бити брањене институције Републике Српске и њихов несметан рад.
"Против смо блокаде Народне скупштине Републике Српске и насиља као начина политичког дјеловања. У Републици Српској постоји скупштинска већина која жели да ради, што по сваку цијену мора бити омогућено", рекао је новинарима Додик након заједничке сједнице предсједништава СНСД-а и ДНС-а.

Он је изразио задовољство заједничким радом коалиције СНСД-ДНС у посљедњих 20 година.

"ДНС и СНСД су се показали као стабилни коалициони партнери. Дјеловање које смо имали у посљедњих 20 година је добра гаранција за рад у будућности, а сличан састанак ћемо имати и са Социјалистичком партијом", рекао је Додик и подсјетио да је коалиција ове двије партије најдуготрајнија на Балкану.

Он је најавио да ће у наредних 30 дана у свим локалним заједницама у Републици Српској бити анализирани међусобни односи СНСД-а и ДНС-а да би било постигнуто јединство.

"Потврђујемо одлуку и о заједничком наступу на изборима наредне године са Социјалистичком партијом и осталим странкама и социјалним групама, о чему ћемо се договарати", навео је Додик.


ПРЕДСЈЕДНИК ДНС-а, У ЧЕТВРТАК (02.11.2017.) ГОСТ БН ТВ

Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић, биће гост емисије „ПУЛС“  Телевизије БН,  у четвртак 02.11.2017. године.

Емисија почиње у 20.50 часова.

 

СМС поруке можете слати на број телефона: 091-810-105,  а број телефона за укључење 055/228-400, опција 2!

БУДИТЕ УЗ БН ТВ!